Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
443.9 Кб
Скачать

2.4. Облік основних засобів, довгострокових фінансових інвестицій, інших необоротних активів.

Серед напрямків бюджетного обліку чималу роль відіграє облік основних засобів. Установи для здійснення своєї діяльності забезпечені основними засобами, які є частиною національного багатства країни.

Бухгалтерський облік основних засобів в установах повинен забезпечувати їх збереження та найбільш ефективне використання, правильне документальне оформлення та своєчасне відображення їх руху в поточному обліку, а також правильну оцінку в балансі та звітах.

При організації обліку основних засобів, довгострокових фінансових інвестицій, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів необхідно керуватися такими законодавчими та нормативними документами:

1. Про затвердження типових форм первинного обліку: Наказ Міністерства статистики України від 29.12.1995 р. № 352.

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»: Наказ Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92.

3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи»: Наказ Мінфіну України від 18.10.1999 р. № 242.

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції»: Наказ Мінфіну України від 30,11.2001 р. № 559.

5. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операції підприємств та організацій: Наказ Мінфіну України від 30.11.1999 р. № 291.

6. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів і розрахунків: Наказ Мінфіну України від 10.08.94 р. № 69.

7. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій: Наказ Мінфіну України від 30.11.1999 р. № 291.

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби і розкриття інформації про них у фінансовій звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб всіх форм власності регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби».

Відповідно до зазначеного Положення (стандарту) до основних засобів належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Об'єкт основних засобів визнається як актив тоді, коли існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з використанням активу, і його вартість може бути достовірно визначена.

Для правильної організації обліку основних засобів важливе значення має єдиний принцип їх оцінки. Розрізняють такі види оцінки основних засобів: первинну, залишкову, відновну і ліквідаційну. Основні засоби підприємства й організації в бухгалтерському обліку відображають за первинною вартістю під якою розуміють фактичну собівартість спорудження, виготовлення або придбання об'єктів основних засобів, включаючи витрати на доставку й установку на місці використання з урахуванням страхових платежів під час перевезення, державну реєстрацію та інші витрати, тобто фактичну собівартість, яку об'єкти основних засобів мали на час введення в експлуатацію.

Під ліквідаційною вартістю основних засобів розуміють суму грошових коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує одержати від реалізації (ліквідації) основних засобів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації) за вирахуванням витрат, пов'язаних з реалізацією (ліквідацією). При цьому строк корисного використання визначається як очікуваний період часу, протягом якого основні засоби будуть використовуватися підприємством, або обсяг продукції (робіт, послуг), які підприємство очікує отримати від їх використання.

Основні засоби підприємства формують в результаті:

  • капітальних інвестицій (спорудження, придбання, виготовлення);

  • внесків засновників (учасників) до статутного капіталу підприємства;

  • в порядку безоплатної передачі іншими юридичними особами. Синтетичний облік основних засобів на ТОВ «БФ «Пріоритет» ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який призначений для обліку й узагальнення інформації про наявність і рух як власних основних засобів, так і одержаних за умов фінансового лізингу, а також орендованих цілісних майнових комплексів, які належать до складу основних засобів.

Об'єкт основних засобів виключається з активів (списується з балансу) у випадку його вибуття внаслідок:

  • продажу;

  • безкоштовної передачі;

  • невідповідності критеріям визнання активом.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів визначається відрахуванням з доходу від вибуття основних засобів їхньої залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів.

Вибулі регістри аналітичного обліку основних засобів (ф. 03-6 «Інвентарна картка обліку основних засобів» (додаток) , Ф. 03-3 «Акт списання основних засобів» (додаток) додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основних засобів.

У випадку часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість і знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості і зносу ліквідованої частини об'єкта.

Згідно наказу № 1 «Про облікову політику на підприємстві» ТОВ «БФ «Пріоритет» можна сказати, що на підприємстві відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» обрано прямолінійний метод нарахування амортизації основних засобів.

Вартісну оцінку предметів, що належить до малоцінних необоротних матеріальних активів встановлено у сумі до 2500 грн.

Амортизацію за МНМА нараховувати у першому місяці використання об’єкта в розмірі 100% його вартості.

Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат пов’язаних з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що веде до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв’язку з частковою ліквідацією об’єкта основних засобів.

Згідно з П(С)БО №7 метод амортизації основних засобів обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуємого способу отримання економічної корисності від його використання. Обраний метод повинен сприяти прискоренню відновлення основних засобів, визначення реальної величини прибутку, найкращім образом враховувати усі фактори, що пов’язані з об’єктами основних засобів тощо (табл.3.1).

Поряд з цим детальний аналіз усіх методів приводить до думки, що між деякими з них немає суттєвої різниці як у теоретичному плані, так і на практичних результатах що може бути основою для їх скорочення. Мова йде про методи зменшення залишкової вартості у зрівнянні з методом простого зменшення залишкової вартості. Цей метод не повністю відповідає своєму призначенню та не гарантує систематично повного списання вартості об’єкта основних засобів. Його використання обумовлює необхідність коректировки нарахування амортизації у останні роки строку експлуатації. Це робиться різноманітними способами. Крім розглянутого нами методу може робитися комбінування з прямолінійним методом, починаючи з другої половини строку експлуатації або за два останніх роки. Все це лише ускладнює застосування методу прискореного зменшення залишкової вартості.

Для розрахунку сум амортизаційних відрахувань використовується типова форма № ОЗ – 14 «Розрахунок амортизації основних засобів». Вона складається з 4 розділів:

  • По основним засобам у запасі (резерві);

  • По основним засобам в експлуатації;

  • Контрольні дані;

  • Розрахунок амортизації (зносу) основних засобів.

Показники типової форми № ОЗ – 14 служать основою для відображення на відповідних рахунках сум нарахованої амортизації за звітний місяць та суми зносу основних засобів.

В умовах формування ринкових відносин переміщення інвестиційної діяльності із центральних джерел до децентралізованих призвело до зменшення інвестиційних коштів суб’єктів підприємницької діяльності. Тепер головним джерелом здійснення реальних інвестицій стають власні кошти підприємств, серед яких левова частка припадає на амортизаційні відрахування.

За допомогою амортизації реалізується швидкість звороту основних засобів, інтенсифікується процес їх відтворення, реалізується технічна та виробнича політика на підприємстві.

Основними факторами, що зумовлюють розмір амортизаційних відрахувань в лабораторії є:

  • обсяги основних фондів та нематеріальних активів, що амортизуються;

  • напрями та обсяги руху основних фондів та нематеріальних активів;

  • механізм державного регулювання амортизації;

  • структура основних фондів та нематеріальних активів;

  • метод нарахування амортизації, що використовується підприємством;

  • вік основних фондів та нематеріальних активів та ступінь їх амортизації.

Відповідальність за організацію інвентаризації несе керівник підприємства, який повинен створити необхідні умови для її проведення у стислі строки, визначити об'єкти, кількість і строки проведення інвентаризації, крім випадків, коли проведення інвентаризації є обов'язковим.

Проведення інвентаризації є обов'язковим:

а) при передачі майна державного підприємства в оренду, приватизації майна державного підприємства, перетворенні державного підприємства в акціонерне товариство, а також в інших випадках, передбачених законодавством;

б) перед складанням річної бухгалтерської звітності, крім майна, цінностей, коштів і зобов'язань, інвентаризація яких проводилась не раніше 1 жовтня звітного року. Інвентаризація будівель, споруд та інших нерухомих об'єктів основних фондів може проводитись один раз у три роки, а бібліотечних фондів - один раз у п'ять років;

в) при зміні матеріально відповідальних осіб (на день прийому - передачі справ);

г) при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей (на день встановлення таких фактів);

д) за приписом судово-слідчих органів;

е) у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ);

У разі проведення раптових інвентаризацій всі товарно-матеріальні цінності підготовляються до інвентаризації у присутності інвентаризаційної комісії, в інших випадках - завчасно. Вони повинні бути згруповані, розсортировані та розкладені за назвами, сортами, розмірами, у порядку, зручному для підрахунку.

На підприємствах, де через великий обсяг робіт проведення інвентаризації не може бути забезпечено однією комісією, для безпосереднього проведення інвентаризації у місцях збереження та виробництва розпорядчим документом керівника підприємства створюються робочі інвентаризаційні комісії у складі інженера, технолога, механіка, виконавця робіт, товарознавця, економіста, бухгалтера та інших досвідчених працівників, які добре знають об'єкт інвентаризації, ціни та первинний облік. Робочі інвентаризаційні комісії очолюються представником керівника підприємства, який призначив інвентаризацію. Забороняється призначати головою робочої інвентаризаційної комісії у тих самих матеріально відповідальних осіб одного й того ж працівника два роки підряд.

Отже, згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 об’єктом амортизації є вартість основних фондів (окрім вартості землі та незавершених капітальних інвестицій). Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкту активом (при зарахуванні на баланс),і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

В ТОВ «БФ «Пріоритет» нарахування амортизації основних фондів нараховується із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується на строк корисного використання об’єкта основних фондів. Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Основні бухгалтерські проводки з обліку руху і нарахування зносу основних засобів та інших малоцінних необоротних матеріальних активів наведено в табл. 2.4.1

Таблиця 2.4.1

Бухгалтерські проводки з обліку руху та нарахування зносу основних засобів та інших малоцінних необоротних активів на ТОВ «БФ «Пріоритет» за листопад 2012 року

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума (грн.)

Кореспонденція рахунків

Згідно нормативних документів

На ТОВ «БФ «Пріоритет»

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

7

1

Придбано основні засоби

-

152

377

152

377

2

Зараховано до складу основних засобів

-

104

152

104

152

3

Нарахована амортизація основних засобів об’єктів адміністративного призначення

736,88

92

131

92

131