Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.doc
Скачиваний:
1093
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

2.2 Облік розрахунків з оплати праці, соціального страхування.

Держава здійснює регулювання оплати праці працівників бюджетних установ шляхом: встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій; встановлення умов і розмірів оплати праці на підставі законодавчих та інших нормативних актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів у межах асигнувань за рахунок загального та спеціального фондів; оподаткування доходів працівників.

Відповідно до прийнятого Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» [3] встановлюються такі розміри мінімальної заробітної плати на 2012 рік:

- у місячному розмірі: з 01.01.2013 – 30.11.2013 – 1147 грн; з 01.12.2013 – 31.12.2013 – 1218 грн.

- у погодинному розмірі: з 01.01.2013 – 30.11.2013 – 6,88 грн; з 01.12.2013 – 31.12.2013 – 7,3 грн.

Оплата праці в бюджетних установах має два різновиди: штатно-окладна і погодинна. При штатно-окладній формі оплати праці кожному працівникові встановлюється місячний посадовий оклад згідно зі штатним розкладом, посадою, освітою, науковим ступенем, вченим званням, категорією тощо.Погодинна оплата праці передбачає наявність погодинних ставок. Сума оплати праці залежить від кількості відпрацьованих годин і визначається множенням відпрацьованих годин на погодинну ставку.

Облік праці та розрахунків щодо зарплати є однією з найважливіших ділянок облікової роботи в бюджетних установах. Його завдання такі:

— контроль за дотриманням штатної дисципліни і використанням фонду заробітної плати;

— правильне обчислення витрат робочого часу та контроль за його раціональним використанням;

— своєчасне і достовірне нарахування заробітної плати і допомоги за тимчасовою непрацездатністю;

— здійснення своєчасних і достовірних розрахунків щодо заробітної плати;

— контроль за використанням виділених на зарплату коштів загального і спеціального фондів;

— своєчасне складання необхідної звітності і забезпечення користувачів інформацією про працю і заробітну плату.

Облік персоналу бюджетних установ ведуть за професіями і спеціальностями. Загальна чисельність фактично працюючих відповідно до штатного розкладу бюджетної установи становить їх спискову чисельність. У той же час для виконання окремих робіт тимчасово можуть залучатися працівники, що не перебувають у штаті установи і працюють за трудовою угодою. Таких працівників зараховують до нештатного (неспискового) складу.

Оперативний облік наявності та складу персоналу установи веде відділ кадрів на підставі первинних документів типових форм:

П—1 "Наказ (розпорядження) про прийом на роботу";

П—5 "Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу";

П—6 "Наказ (розпорядження) про надання відпустки"[дод. В 5] ;

П-8 "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору".

Основним джерелом інформації про використання робочого часу є дані табельного обліку, які знаходять відображення у "Табелі обліку використання робочого часу і розрахунку заробітної плати" [дод. В 2].

Нарахування заробітної плати працівникам бюджетної установи являє собою розрахунок заробітку за місяць з урахуванням посадового окладу, різних доплат і надбавок, премій, допомоги, оплати відпусток за мінусом відрахувань. Нарахування зарплати здійснюється на підставі первинних документів з обліку виробітку, фактично відпрацьованого часу, доплатних листків, наказів, документів про присвоєння вчених звань та наукових ступенів тощо.

Якщо працівнику встановлено місячний посадовий оклад, то сума заробітку визначається діленням суми окладу на кількість робочих днів (годин) за нормативної тривалості місяця і множенням на кількість фактично відпрацьованих днів (годин).

Працівники бюджетних установ, як і всі громадяни України, мають право на щорічну відпустку, а також на додаткові, творчі та соціальні відпустки згідно із законодавством. Для оплати щорічної відпустки обчислюється середня заробітна плата за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Для визначення оплати за час відпустки суму зарплати за 12 місяців (або за менший фактично відпрацьований період) ділять на кількість календарних днів у взятому для розрахунку періоді (за вирахуванням святкових і неробочих днів згідно із законодавством) і одержаний середній денний заробіток множать на кількість календарних днів відпустки. При цьому святкові і неробочі дні, що припадають на період відпустки, у розрахунок тривалості відпустки не включаються і не оплачуються..

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок загального захворювання, не пов'язаного з нещасним випадком на виробництві, призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням" [5]. Сума допомоги залежить від розміру середньої заробітної плати працівника, тривалості хвороби та страхового стажу.

Тривалість хвороби для розрахунку допомоги визначається кількістю робочих днів, що припадають на час хвороби. При цьому сума допомоги визначається множенням середньоденного заробітку на кількість робочих днів хвороби та на розмір допомоги залежно від страхового стажу: 60% — при страховому стажі до 5 років; 80% — при стажі від 5 до 8 років; 100% середньої зарплати — при страховому стажі понад 8 років, а також ветеранам війни та громадянам, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, незалежно від страхового стажу.

До обов'язкових відрахувань належать:

1) податок з доходів фізичних осіб — відраховується щомісячно із загального оподатковуваного доходу як за місцем основної роботи, так і з доходу, отриманого від роботи за сумісництвом. Податкова соціальна пільга надається згідно із законодавством лише за одним місцем нарахування доходу. Платник податку має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року. Кожен громадянин, що має право на податковий кредит, зобов'язаний вести облік доходів та витрат і після закінчення року подати до податкового органу за місцем проживання декларацію про суму сукупного доходу та понесені витрати, підтверджені відповідними документами;

2) ЄСВ –єдиний соціаляний внесок, який становить 3,6% від суми заробітної плати.

3) членські профспілкові внески 1% від суми заробітної плати;

У розрахункових (розрахунково-платіжних) відомостях та в особових рахунках відображають суми нарахованої зарплати за видами оплат, усі доплати, премії, допомоги, суми всіх відрахувань і визначають суму до видачі на руки за кожним табельним номером і в цілому за структурним підрозділом чи установою.

Аналітичний облік розрахунків з депонентами за субрахунком 671 ведеться у книзі аналітичного обліку депонованої зарплати і стипендій, а сум, відрахованих із зарплати — за кожною організацією, якій призначені відраховані суми, у картках або в книзі аналітичного обліку розрахунків.

Для обліку розрахунків з працівниками за всіма видами оплати праці і допомоги за тимчасовою непрацездатністю у плані рахунків передбачено пасивний субрахунок 661 "Розрахунки із заробітної плати" до синтетичного рахунка 66 "Розрахунки з оплати праці". За кредитом цього субрахунка відображаються нараховані суми, а за дебетом — відрахування, виплати, суми депонованої зарплати.

Бухгалтерські записи на суми нарахованої заробітної плати і відрахування з неї на підставі розрахункових (розрахунково-платіжних) відомостей [дод. В 3] відображають у "Меморіальному ордері № 5 — Зведенні розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій"[дод. В 10] .

Основні господарські операції з нарахування заробітної плати, відрахувань та виплати зарплати наведено у табл. 2.3

Таблиця 2.3

Основні бухгалтерські проведення з обліку оплати прані

Зміст господарської операції

Кореспондуючі субрахунки

Дт

Кт

1

2

3

1. Нарахована зарплата працівникам бюджетної установи

811

661

2. Нарахована працівникам допомога з тимчасової непрацездатності

652

661

3. Відрахування із заробітної плати:

- ПДФО

-ЄСВ

-профспілковий внесок

661

661

661

641

651

666

4. Видача заробітної плати з каси

661

301

5. Депонована не одержана вчасно зарплата

661

671

6. Перераховано за призначенням суми, відраховані із заробітної плати працівників

641, 651, 666

311,313, 321,323

7. Видана з каси депонована заробітна плата

671

301

Суми виданої з каси заробітної плати відображають у меморіальному ордері № 1 [дод. Б 23] за кредитом субрахунка 301, а перераховані за призначенням відрахування із заробітної плати — у меморіальних ордерах № 2 [дод. Б 25] (за кредитом субрахунків 311 і 321) та № З [дод. Б 24] (за кредитом субрахунків 313 і 323).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]