Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры економика.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
431.62 Кб
Скачать

4. Функції економ теорії .

Основні функції економічної теорії: теоретико-пізнавальна, методологічна, практична, прогностична.

Теоретико-пізнавальна функція полягає в тому, щоб розкрити зміст економічних законів і категорій, істотні причинно-наслідкові зв'язки економічних процесів, форми їхнього вияву, об'єктивні внутрішні суперечності, подолання яких забезпечує поступальний розвиток суспільства. Вона є методологічним фундаментом для інших економічних дисциплін.

Методологічна функ полягає в тому, що економ теорія виступає методолог базою для ін. економ наук.

Практична функція полягає в обґрунтуванні практичного застосування економічних законів для вирішення господарських завдань, здійснення економічної політики, яка б якомога повніше відповідала інтересам людини, колективу, суспільства; раціональних форм управління господарством; здійсненні практичних заходів щодо розв'язання економічних суперечностей, досягнення ефективних результатів розвитку виробництва і зростання добробуту населення.

Прогностична функція економічної теорії — це передбачення напрямів розвитку економічних процесів для запобігання економічним втратам, пом'якшення перебігу деяких негативних процесів, прогнозування дій, які сприятимуть подоланню економічних криз, зменшенню інфляції, скороченню безробіття, зростанню реальних доходів населення тощо.

5.Сутність економічної системи,її структурні та функціональні елементи.

Економічна система- це сукупн взаємопов’язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утвор певну цілісність, економ структуру сусп..

Цілі економічної системи: з ясувати що виробляти, як виробляти і для кого.

Основними структурними елементами є: продуктивні сили, економічні відносини і механізм господарювання.

Продуктивні сили – це сукупність зосабів виробн., працівників, науки, інформації, що забезп створ матеріальних і духовних благ, необх для задов. потреб.

Економічні відносини – це відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних та нематеріальних благ.

Господарський механізм склад із сукупності форм і методів регулюв економ процесів та сусп. дій господарюючих суб’єктів.

Типи економ сист: традиційна, командна, ринкова, змішана.

Традиційна характ багато уклінністю форм, збереженням натурально-общинних форм господарюв, відсталою технікою, ручною працею, нерозв інфраструктурою.

Ринкова характ пануванням приватної власності на інцест ресурси, передб велику кількість виробників і покупців, свободу вибору підприємницької діяльності, однаковий доступ до ресурсів, науково-технічних досягнень, інформації.

Командна базується на пануванні держ власності, одержавл і монополізації народного госп, централізов плануванні, не визнає конкуренції і вільного ціноутворення. Їй притаманні висока затратність виробництва, несприйняття НТП, дефіцит.

Змішана характериз такими рисами: високим рівнем розв прод сил і розвиненістю інфраструктури; різноманітністю форм власності; поєдн ринков механізму з держ методами регулюв економіки.