Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Договір поставки.

Договір поставки - це основний документ, що визначає права та обов'язки сторін з поставок усіх видів товарів. За договором поставки продавець (постачальник), що є підприємцем, зобов'язується передати в обумовлені строки (строк), товари у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в ін цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або ін подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товари і сплатити за них певну грошову суму. До договору поставки застосовують загальні правила про договір купівлі-продажу, якщо ін не передбачено договором або не випливає з характеру відносин сторін. Ін словами поставка - це комерційна купівля - продаж або купівля - продаж у господарському обігу.

Особливості договору поставки такі: -продавцем (постачальником) є тільки підприємець; предметом договору поставки може бути лише майно (товар), що використовується у підприємницькій діяльності (промислової переробки чи комерційного перепродажу); -строки укладення договору і його виконання, як правило не збігаються. Укладення договору з одночасним чи одномоментним виконанням тягне визнання його договором купівлі - продажу; -постачальник зобов'язаний передавати товар неодноразово, тобто більше ніж один раз. Договір поставки, є консенсуальним, двостороннім і оплатним. Крім визначених умов, у договорі поставки можуть обумовлюватись порядок відвантаження, доставки і здачі продукції покупцеві, порядок розрахунків та інші умови поставки.

  1. Особлнвосі договору поставки продукції для державних потреб.

Формування, розміщення й виконання замовлень держави на поставку товарів, виконання робіт, надання послуг для задоволення держ потреб у суб’єктів господарської діяльності України здійснюються на договірній (контрактній) основі. Договір вважається укладеним, коли між сторонами у потрібній у належних випадках формі, досягнуто згоди по всіх істотних умовах. Зміст договору поставки продукції для держ потреб повинен містити в собі умови про асортимент та кількість продукції, а ці умови є необхідними складовими предмета договору. Предмет договору п.п.для_ держ_потреб – це загальна кількість продукції, яка поставлятиметься протягом визначеного періоду на підставі держ замовлення. Певний вид продукції, яка поставлятиметься за договором, є його об’єктом. Відтак, у договорі п.п.для_ держ_потреб сторони, визначаючи предмет, передусім повинні чітко сформулювати його об’єкт.

Обов’язковим ел предмета договору поставки є номенклатура (асортимент) продукції. Асортимент – це конкретизація товарів за видами, моделями, групами та ін. договір на п.п.для_ держ_потреб може бути укладений на строк не більше календарного року, оскільки за рахунок держ коштів, може бути оплачена лише та продукція, яка поставлена протягом року. Поряд із визначенням періодів поставки в договорі може бути встановлено і графік поставки (декадний, піврічний тощо).

  1. Договір контрактації.

За договором контрактації виробник с/г продукції зобов'язується передати заготівельному або переробному п-ву чи організації (контрактанту) вироблену ним продукцію у строки, кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зобов'язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти і оплатити її. Предметом договору контрактації є вироблення та наступна передача с/г продукції або передача вже виробленої продукції. Сторонами договору контрактації с/г продукції є виробник і контрактант.

Контрактант зобов'язується сприяти виробникові у виробництві продукції за договором контрактації. Контрактант зобов'язаний прийняти від виробника всю пред'явлену ним продукцію на умовах, передбачених у договорі. Контрактант зобов'язується оплатити продукцію. Як і стосовно договорів купівлі-продажу і поставки, до договору контрактації застосовуються положення щодо вільних та державних цін і тарифів. Останні, зокрема, діють на ринку зерна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]