Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Характеристика окремих видів перевезень: перевезення залізничним транспоргом, автомобільним транспортом, авіа та морським видами транспорту.

Укрзалізниця є монополістом у сфері залізничних перевезень, встановлення тарифів на перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу залізничним транспортом у межах У здійснюється на підставі держ бюджетної, цінової та тарифної політики і встановлюється в порядку, що визначає КабМін У. Для захисту інтересів окремих категорій громадян на пасажирських перевезеннях, у тому числі приміських, можуть передбачатися пільгові тарифи. За договором залізничного перевезення вантажу залізниця зобов’язується доставити ввірений їй вантажовідправником вантаж у пункт призначення в зазначений термін і видати його одержувачу, а відправник зобов’язується сплатити за перевезення встановлену плату. Виконання залізницею додаткових операцій, пов’язаних з перевезенням вантажів, здійснюється на підставі окремих договорів. Відправник може здійснювати у встановленому порядку добровільне страхування вантажів.

Вантажовідправник несе відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ним у накладній. Залізниця має право перевіряти правильність цих відомостей, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній. Вантажі приймаються до перевезення вантажною швидкістю, а також великою швидкістю. Обчислення терміну доставки починається з 24-ої години дати прийняття вантажу до перевезення. Вантаж вважається доставленим вчасно, якщо на станції призначення він вивантажений засобами залізниці, про що повідомлено одержувача, або якщо вагон з вантажем подано під вивантаження засобами одержувача до закінчення встановленого терміну доставки.

Згідно із ст. 6 Закону України “Про автомобільний транспорт” основними функціями державного регулювання діяльності автомобільного транспорту є: 1)формування ринку послуг; 2)контроль за виконанням законодавства на автомобільному транспорті; 3)нормативно-правове регулювання питань автомобільного транспорту;4)ліцензування діяльності перевізників; 5) стандартизація і сертифікація; організація та контроль автомобільних перевезень; 6) тарифна, інноваційна та інвестиційна політика; 7)державне замовлення на соціально значущі послуги автомобільного транспорту загального користування; 8) захист прав споживачів послуг автомобільного транспорту тощо. Управління автомобільним транспортом здійснює Мінтранс України.

До сфери його управління належать об'єднання, підприємства, установи і організації автомобільного транспорту. Основні завдання, функції та права органів управління автомобільним транспортом передбачені в Положенні про Державну адміністрацію автомобільного транспорту, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від від 3 вересня 2008 р., а також у Статуті автомобільного транспорту України .

При наданні послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом необхідно мати наступні документи :

для перевізника - ліцензію, договір із замовником на перевезення пасажирів, паспорт маршруту, документ, що засвідчує використання автотранспорту на законних підставах;

для водія автотранспортного засобу - посвідчення водія, реєстраційні документи на транспортний засіб, шляховий лист, схему маршруту, розклад руху, таблицю вартості проїзду, завірену керівником автотранспортного підприємства (крім міських перевезень), дозвіл замовника на перевезення.

Якщо міжнародним договором України з питань автомобільного транспорту, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми ніж ті, що визначені нормативно-правовими актами України, застосовуються положення міжнародного договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]