Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Договір позичка.

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними. Договір позички речі побутового призначення між фіз особами може укладатися усно. Договір позички між юр особами, а також між юр і фіз особою укладається у письмовій формі. Договір позички будівлі, ін капітальної споруди строком на 1 рік і більше укладається у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню та держ реєстрації. Договір позички транспортного засобу, в якому хоча б однією стороною є фіз особа, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Одночасно з правом найму будівлі або ін капітальної споруди наймачеві надається право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. Позичкодавцем може бути фіз або юр особа. Юр особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю. Договір позички є безоплатним, двостороннім, може бути реальним та консенсуальним. Особа, яка стала власником речі, переданої у користування, має право вимагати розірвання договору, який укладено без визначення строку.

  1. Зміст договір підряду.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Якщо підрядник залучає до виконання роботи ін осіб, він залишається відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому випадку підрядник виступає перед замовником як генпідрядник, а перед субпідрядником -як замовник і несе відповідальність перед замовником за порушення субпідрядником свого обов’язку, а перед субпідрядником - за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов’язків за договором підряду. У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Якщо виникла необхідність проведення додаткових робіт і у зв’язку з цим істотного перевищення визначеного приблизного кошторису, підрядник зобов’язаний своєчасно попередити про це замовника. Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, які передбачалися при визначенні ціни, підрядник має право на оплату роботи за ціною, встановленою договором підряду, якщо замовник не доведе, що отримане підрядником заощадження зумовило погіршення якості роботи. Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

  1. Сторони договору підряду.

Якщо підрядник залучає до виконаня роботи ін осіб, він залишається відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. Замовник і субпідрядник не мають права пред’являти один одному вимоги, пов’язані з порушеням договорів, укладених кожним з них з генпідрядником, якщо ін не встановлено договором. Права підрядника:1)вимагати відшкодуваня завданих збитків; 2) право на сплату йому встановленої ціни 3)не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядником; Обов'язки підрядника: 1)зобов’язаний вживати усіх заходів щодо збереженя майна, переданого йому замовником, 2)своєчасно попередити замовника про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника; 3)своєчасно попередити замовника про те, що додержаня вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; 3)відмовитися від договору підряду,якщо додержаня вказівок замовника загрожує життю і здоров’ю людей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]