Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Договір перевезення пасажирів та багажу.

За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов’язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Умови перевезення вантажу встановлюються за договором перевезення. Цей договір укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складеною транспортною накладною. Сторонами у договорі перевезення вантажу є відправник, перевізник і одержувач. Відправником може бути будь-яка фіз або юр особа. Перевізник - юр особа б-я форми власності, яка має відповідні ліцензії на надання послуг з перевезення вантажу. Одержувачем може бути б-я фіз або юр особа.

договором перевезення пасажира одна сторона (перевізник) зобов'язується перевезти другу сторону (пасажира) до пункту призначення, а в разі здавання багажу - також доставити багаж до пункту призначення і видати його особі, яка має право на одержання багажу, а пасажир зобов'язується сплатити встановлену плату за проїзд, а у разі здавання багажу - також за його провезення. Укладення договору перевезення пасажира і багажу підтверджується видачею відповідно квитка і багажної квитанції.

  1. Порядок укладення та оформлення виконання договору перевезення вантажу.

Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. А отже, договори перевезення вантажів автомобільним транспортом укладаються шляхом пропозиції однієї сторони - вантажовідправника укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною - перевізником. Що ж стосується реальних договорів перевезення конкретного вантажу, то для укладення таких договорів необхідні також передання вантажу вантажовідправником перевізнику, тому що такий договір, як і б-я реальний договір, є укладеним з моменту передання відповідного майна. Якщо договір перевезення вантажів є публічним, умови такого договору встановлюються однаковими для всіх вантажовідправників, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Автоперевізник не має права надавати переваги одному вантажовідправникові перед іншим щодо укладення такого договору, якщо інше не встановлено законом. Автоперевізник не має права відмовитися від укладення такого договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві послуг перевезення.

Автоперевізник публічною офертою фактично може встановлювати однакові умови у будь-якому договорі, адже умови, запропоновані в оферті, є однаковими для всіх акцептантів без надання переваг при укладанні таких договорів: оформлення договору має відбуватися з першим, хто відгукнеться. Крім того, у разі безпідставної відмови від укладання договору для автоперевізника має наступати цивільно-правова відповідальність.

  1. Відповідальність перевізника.

За шкоду, заподіяну під час перевезення багажу чи вантажу, перевізник несе відповідальність: 1)у разі втрати або нестачі багажу чи вантажу - в розмірі вартості багажу чи вантажу, який втрачено або якого не вистачає; 2)у разі пошкодження (псування) багажу чи вантажу - в розмірі суми, на яку зменшилася вартість багажу чи вантажу; 3)у разі втрати багажу чи вантажу, зданого для перевезення з оголошенням його цінності, - в розмірі оголошеної цінності багажу чи вантажу. Якщо внаслідок пошкодження (псування) багажу чи вантажу його якість змінилася настільки, що він не може бути використаний за прямим призначенням, пасажир має право відмовитися від багажу, а вантажовідправник (вантажоодержувач) - від вантажу і вимагати відшкодування завданих збитків. Якщо багаж чи вантаж, за втрату або нестачу якого перевізник сплатив відповідне відшкодування, буде згодом знайдено, пасажир має право вимагати видачі йому цього багажу, а вантажовідправник (вантажоодержувач) - цього вантажу з урахуванням відшкодованих збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]