Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obт.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
549.29 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте основні класичні теорії еліти (г. Моска, в. Парето, р. Міхельс

Еліта (франц. elite — найкраще, добірне) — сукупність людей, які: 1) вирізняються в суспільному середовищі своїми авторитетом, моральністю, інтелектом, а тому визначаються як найкращі представники суспільства; 2)посідають ключові політикоуправлінські позиції в суспільстві та здійснюютьвладні функції. Головна функція еліти полягає в управлінні суспільством. Існують класичні (Г. Моска, В. Парето, Р. Міхельс) та некласичні (Г. Лассуел, Ч. Міллс. Дж. Хіглі, М. Бартон) теорії еліти. З погляду Г. Моски, у будьякому суспільстві є два класи: правлячий та підвладний. Перший виконує політичні функції, монополізує владу й користується привілеями, які надає влада; другий контролюється та скеровується першим законними чи насильницькими методами. До еліти суспільства В. Парето зараховував насамперед політичну, комерційну, військову та церковну верхівки. Суспільство, на думку Парето, розвивається шляхом періодичної зміни, циркуляції двох основних типів Е. — «лисиць» (гнучких керівників, що використовують м'які методи управління: переговори, компроміс, переконання тощо) і «левів» (жорстких й рішучих правителів, які спираються на силу та насильство). Зміни, що відбуваються в суспільстві, поступово підривають владарювання одного з типів еліт. Р. Міхельс відомий насамперед тим, що сформулював т. зв. залізний закон олігархічних тенденцій, суть якого полягає в тому, що розвиток великих організацій у суспільстві обов'язково призводить до олігархізації управління й формування Е., активної меншості, якій маса змушена довіряти, бо контролювати не має можливості.

  1. Означте основні системи відбору політичних еліт (рекрутування, антрепренерська). У чому полягають особливості формування політичної еліти українського суспільства?

Залежність динаміки розвитку суспільства від ефективності політичних рішень, які приймає еліта, вимагає й ретельного відбору осіб для виконання владних — управлінських функцій. Існує дві основні системи відбору, рекрутування еліти: гільдій та антрепренерська (підприємницька). У чистому виді вони зустрічаються досить рідко. Антрепренерська система більше характерна для демократичних держав. Система гільдій — для авторитарних і тоталітарних держав, хоча її елементи широко застосовуються й у демократичних державах, особливо в економіці й державно-адміністративній сфері.

Для системи гільдій характерні:

  • Закритість, відбір претендентів на вищі пости з нижчих прошарків самої еліти, поступове просування по сходах службової ієрархії.

  • Наявність високих вимог для заняття посад. Це можуть бути вік, стаж роботи, освіта, партійність, національність, характеристика керівництва і т. д.

  • Невелике, закрите коло селекторату (людей, що здійснюють відбір). Як правило, у нього входять лише члени вищого керівного органа або один перший керівник — голова уряду, фірми й т. ін.

  • Кооптація, призначення зверху як головний спосіб заняття керівних посад.

  • Тенденція до відтворення існуючого типу еліти.

Антрепренерська система багато в чому протилежна системі гільдій і характеризується:

  • Відкритістю, можливістю для представників різних груп претендувати на заняття лідируючих позицій.

  • Невеликою кількістю формальних вимог.

  • Широким колом селекторату, що може містити в собі всіх виборців країни; високою конкурентністю відбору, гостротою суперництва згідно з виборчими законами

  • Першорядною значимістю особистісних якостей, суспільної активності, умінням захопити привабливими ідеями й програмами.

  • Можливістю досягнення певної пропорційності в еліті різних соціальних груп населення, політичних партій і рухів.

Обидві системи мають як позитивні, так і негативні сторони. Антрепренерська система більше цінує видатних особистостей. Вона відкрита для молодих лідерів і нововведень. У той же час її певними недоліками є відносно більша ймовірність ризику й непрофесіоналізму в політиці, порівняно слабка передбачуваність політики, схильність до надмірного захоплення зовнішнім ефектом. У цілому ж, як показує практика, антрепренерська система рекрутування еліт добре пристосована до динамізму сучасного життя. До числа сильних сторін системи гільдій належить врівноваженість рішень, менший ступінь ризику при їхньому прийнятті, низька ймовірність внутрішніх конфліктів, більша передбачуваність політики. Головні цінності цієї системи — консенсус, професійний досвід, наступність. У той же час системі гільдій властиві бюрократизація, організаційна рутина, консерватизм. Вона утруднює виправлення помилок й усунення недоліків з ініціативи знизу. Без доповнення конкурентними механізмами ця система веде до поступової дегенерації еліти, що виражається в її нездатності виконувати керівні функції в соціальній системі, її відриву від суспільства й перетворення у привілейовану касту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]