Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Vikova_Psyhologiya_Sergienkova2011

.pdf
Скачиваний:
1295
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

ПСИХОЛОГІЯ ДИТИНСТВА

вивчення предметів та їх функціонального призначення

засвоєння суспільних форм та норм поведінки

вироблення навичок самообслуговування

формування статеворольової поведінки

Рис. 2.24. Наслідки наслідування для психічного розвитку переддошкільника

Особливості розвитку пізнавальної сфери переддошкільника

Ранній період – це стадія сенситивності дитини до розвитку мовлення. На початку періоду, коли відбувається оволодіння ходою і предметними діями, темп розвитку активного мовлення дещо повільніший, хоча інтенсивно розвивається пасивне мовлення. Після двох років вивчення предметів, збагачення вражень викликає у малюка потребу їх висловити, запитати щось у дорослого, тому прискорюється розвиток активного мовлення. Впродовж раннього віку спостерігається його наступна динаміка:

Стадія розвитку пасивного мовлення

-розширення розуміння дитиною звертань дорослого,

-розуміння запитань, нескладних доручень,

-зростання лексичного запасу,

-усвідомлення слова як узагальненого сигналу

Стадія слів-речень

-використання слова для позначення лише конкретних предметів, явищ чи дій,

-позначення одним словом різних речей,

-зосередження висловлення в одному слові з підкріпленням і н т о н а ц і є ю і жестами

двотрислівних

речень

Стадія

 

-використання різних граматичних форм (іменники, дієслова, прикметники),

-побудова речень з кількох узгоджених слів,

-вдосконалення фонетичної вимови та синтаксичної грамотності

Рис. 2.25. Стадії розвитку мовлення переддошкільника

121

РОЗДІЛ 2

Важливим досягненням дитини є оволодіння нею слуханням мовлення, зокрема інструкцій, спрямованих на керівництво її діями та розповідей. На другому-третьому році життя діти охоче сприймають оповідання, казки та вірші, це слухання збагачує переддошкільників пізнавальною інформацією, викликає емпатійні переживання, виробляє первинні моральні цінності.

Впродовж всього віку активно збагачується словник дитини, актуалізується потреба висловлюватися, з’являються перші запитання. Якщо допитливість дитини нормально задовольняється, то збагачення її активного словника відбувається дуже швидко – до кінця другого року життя дитина використовує близько 300 слів, а в кінці третього – вже 12001500.

 

 

ɤɿɧɟɰɶ

 

 

ɬɪɟɬɶɨɝɨ

 

ɤɿɧɟɰɶ

ɪɨɤɭ

 

ɫɥɿɜ

 

ɞɪɭɝɨɝɨ

 

 

 

ɪɨɤɭ

 

ɤɿɧɟɰɶ

ɫɥɿɜ

 

 

 

ɩɟɪɲɨɝɨ

 

 

ɪɨɤɭ

 

 

ɫɥɿɜ

 

 

Рис. 2.26. Зростання активного словника дитини впродовж раннього віку

Наприкінці раннього віку удосконалюється морфологічна структура мовлення – з’являються відмінкові закінчення, дієслівні часи, множини тощо.

Основною частиною активного словника дитини кінця раннього віку є іменники (до 60%), що відображають обізнаність у назвах предметів, явищ дійсності, далі фігурують дієслова (25%), прикметники (близько 12%).

122

Білінгвізм – одночасне оволодіння дитиною двома мовами

ПСИХОЛОГІЯ ДИТИНСТВА

Рис. 2.27. Граматичний склад мовлення дитини кінця раннього віку

Особливістю розвитку мовлення у другій половині другого року життя є поява перших двочи трислівних речень. В кінці періоду малюк стає спроможним формулювати речення різного типу – розповідні, запитальні, окличні тощо. Мовлення дитини поступово стає засобом впливу на власну поведінку, організатором її власних дій, зокрема у формі так званого егоцентричного мовлення, тобто розмови дитини із собою.

Кінець раннього віку також сприятливий для білінгвізму. Вивчення впливу паралельного засвоєння дитиною двох мов на психіку переддошкільників показало, що діти спочатку можуть дещо відставати у розумо-

вому розвитку від ровесників через подвійне навантаження на психіку в зв’язку з оволодінням двома мовами одночасно. Зго- дом, коли базові лексичні системи засвоюються дитиною, вона демонструє кращі розумові можливості, ніж ровесники. Однак це стосується лише вивчення дітьми цього віку двох, а не більшої кількості мов.

Хоча ранній вік є сенситивним до мовних впливів, однак розвиток мовлення малюка відбувається лише за умов його активної стимуляції дорослими. Дослідження засвідчують існування типових помилок дорослих щодо розвитку мовлення дитини раннього віку:

123

Діти раннього віку передусім орієнтуються на форму, а потім на величину і колір предмета

РОЗДІЛ 2

 

дефіцит стиму-

практикування

обмеженість

ляції мовлення

нарочито дитя-

спілкування з

дитини, при-

чого мовлення

дитиною

стосування до її

(скорочення,

 

жестів

сюсюкання)

вживання склад-

копіювання, по-

них мовних

вторення дитя-

форм, термінів,

чих помилок

конструкцій

 

 

Рис. 2.28. Помилки дорослих щодо розвитку мовлення переддошкільників

Таким чином, суттєві зміни, які відбуваються впродовж другого і третього року життя дитини у оволодінні мовленням, дають підстави вважати мовлення новоутворенням пізнавальної сфери даного віку.

Впродовж цього віку за рахунок дослідження предметів вдосконалюється зорова та слухова чутливість дитини. На третьому році життя діти вже добре розрізняють основні кольори і деякі їх відтінки. Сприймання предметів набуває більш цілісного характеру, розвиваються орієнтувальні дії, які

відокремлюються від практичних і стають власне актами сприймання. На кінець третього року життя дитина вже практично орієнтується в ближньому просторі, розрізняє основні напрями

– вперед, назад, догори тощо. У неї формуються перші часові орієнтири, хоча розрізнення послідовності подій ще дуже ускладнене.

Увага в ранньому віці розвивається від мимовільної до перших, але нестійких фрагментів довільної. Обсяг уваги ще дуже вузький, частими є відволікання.

Дуже активно в цьому віці працює пам’ять дитини – розвивається впізнавання, що набуває диференційованого характеру.

124

ПСИХОЛОГІЯ ДИТИНСТВА

Збільшується тривалість збереження інформації, формується згадування. Особливо інтенсивно працює емоційна та образна пам’ять дитини. Процеси пам’яті мають мимовільний характер.

Починає виявлятись уява дитини, що має спочатку репродуктивний характер. Її розвиткові сприяє прослуховування казок, розповідей дорослого і поява інтересу дитини до малювання.

Мислення дитини раннього віку має

Тлумачення по- наочно-дійовий характер – маніпулюючи

няття «наочно-ді-

з предметами, дитина мислить. Аналіз,

йове мислення» – у

порівняння та синтез мають практичний

словнику

характер – дитина розламує іграшку, аналі-

 

 

зуючи її. В кінці віку з’являється здатність до

перших узагальнень – на основі окремих, найбільш помітних ознак, часто несуттєвих. Наприклад словом «ля» дитина називає радіоприймач, телевізор, піаніно і кожного, хто заспіває.

Формування особистості дитини раннього віку. Криза 3-ох років

Особистісний розвиток дитини цього віку відбувається на основі тієї системи мотивації, яка склалася відповідно до соціальної ситуації розвитку. За свідченням А.О. Реана, систему мотивації дитини визначають провідні особистісні потреби:

Рис. 2.29. Базові особистісні потреби переддошкільника за Реаном

125

Тлумачення поняття «емпатія»
у словнику

РОЗДІЛ 2

Помітні зміни відбуваються впродовж раннього віку в емоційній сфері дитини. Вони зумовлені розширенням спілкування дитини з людьми, оволодінням мовними засобами та розвитком самостійності дитини.

В емоціях дитини поступово послаблюється елемент мимовільного наслідування, вони все більше відповідають діям та стану дитини. Значно ширшою стає сфера стимулів, що викликають емоції дитини, швидше налагоджу-

ється позитивний контакт з іншими дітьми – так званий ігровий емоційний контакт. Діти вже можуть виявляти співчуття, жалість до іншого за умови стимуляції дорослого. Під впливом стосунків з дорослим розвиваються соціальні емоції дитини, виявляється емпатія до інших людей. Важливу роль у розвитку емоцій переддошкільника відіграють слова-оцінки дорослих, вони формують майбутню самооцінку дитини. Прослухування казок, віршів та оповідань активізує переживання малям інтелектуальних емоцій. Діти цього віку переживають і негативні емоції – гнів, страх, образу, сором тощо. Від атмосфери, яка панує в родині, залежить емоційне здоров’я самої дитини, зародження її самооцінки. Мають місце і порушення емоційного розвитку переддошкільнят, такі як емоційна холодність та домінування негативних емоцій.

Діти трьох років вже спроможні навіть стримувати свої безпосередні емоції під впливом дорослого. Тим часом з’являється більш-менш стійке ставлення до певних людей із близького оточення дитини. Паралельно формується самолюбство, що спочатку виражається в переживанні гордості за власні досягнення, позитивно оцінювані дорослими. Потім виникає та закріплюється емоція сорому, коли дитина переживає з приводу можливої втрати позитивної думки про себе з боку дорослих, оцінкою яких вона дорожить. Однак надто часте неадекватне стимулювання дорослими сорому у дитини може закласти у неї комплекс неповноцінності.

За думкою Н.М. Аксаріної, найбільш характерними причинами емоційних порушень дітей раннього віку є:

126

Не слід переоцінювати здатність до контролю поведінки дитиною цього віку, яка ще тільки формується і залежить від послідовності виховного впливу дорослих

ПСИХОЛОГІЯ ДИТИНСТВА

порушення звичного стереотипу поведінки дитини (переїзд, зміна вихователя)

неправильна побудова режиму дня дитини, що викликає нервове перевантаження

неправильні виховні прийоми (залякування, розбещування малюка)

відсутність необхідних умов для діяльності дитини (збіднена активність, дефіцит вражень)

формування одностронньої емоційної прив’язаності (зв’язок винятково з матір’ю)

суперечливі ставлення та вимоги дорослих до дитини

Рис. 2.30. Детермінанти емоційних порушень переддошкільників за Аксаріною

У ранньому віці дитина досягає помітних успіхів у формуванні довільності своїх дій. Виконуючи щоразу більше поступово ускладнюваних дій з предметами, малята вправляються у координації рухів . Повторення дій дорослого розвиває підпорядкованість дій меті. Оволодіваючи активним мовленням, дитина далі і сама визначає мету своїх дій відповідним словом

– така дія стає усвідомлюваною. Виконуючи дії, малюк вчиться долати труднощі, поведінка стає все більш контрольованою, менш імпульсивною.

127

Дослідниця кризи 3-ох років Ельза Келер виділила 7 її типових характеристик:
- негативізм, - вередливість,
- гонорливість, - своєвілля, - знецінювання,
- протест-бунт, - деспотизм

РОЗДІЛ 2

Спілкуючись з дорослим чи граючи з ровесниками, переддошкільник локалізує свої тілесні і психічні стани в самому собі, відділяючи «Я» від «не Я». Внаслідок цього поступово складається її уявлення про себе, виникають зачатки самосвідомості, яка виявляється у тому, що в цьому віці дитина вже добре впізнає себе у дзеркалі, на фото. Замість висловлень про себе у третій особі і ніби зі сторони, вона все частіше вживає займенник «Я». Ці зміни свідчать про появу психічного новоутворення віку – самосприймання.

Наприкінці третього року малюк нерідко заявляє «Я сам!» у тих випадках, коли дорослі роблять за нього те, що він вже може зробити самотужки. Так виявляється дитяче зростання тенденції до самостійності, до значно ширшої участі дитини в діяльності дорослих, яке вступає в суперечність з її реальними можливостями та стереотипним ставленням дорослих. Ця ситуація стає основою для переживання дитиною кризи 3-ох років.

У маляти з’являється тенденція до самостійного задоволення своїх потреб, а дорослий зберігає старий тип взаємин і тим самим обмежує активність дитини. Батьки починають відчувати труднощі у взаємовідносинах з дитиною, звичними проявами поведінки якої стають впертість, негативізм – відмова виконувати вказівки дорослого або протилежні дії, примхливість, дратівливість, знецінення малюком старих норм поведінки. Така поведінка дитини має вибірковий характер – стосується лише

дорослих, які «зазіхають» її на свободу.

Важливим є вибір правильної позиції дорослими, так як їх абсолютне наполягання на своєму може викликати невротичний стан дитини, залякати її, зламати паростки волі, а потакання примхам малюка – розбестити його. Криза трьох років – явище важливе, але перехідне, прагнення самостійності, дорослості надалі реалізується у грі дитини.

128

Дошкільний вік триває з 3 до 6 років
Звідси альтернативна назва періоду – вік «чомучок»

ПСИХОЛОГІЯ ДИТИНСТВА

2.4. Психічний розвиток дошкільнят

Соціальна ситуація розвитку дитини дошкільного віку

Соціальна ситуація розвитку дитини в дошкільному віці визначається активізацією спілкування дитини з дорослими та однолітками. Спілкування з дорослими розгортається на основі значної самостійності дошкільника, розширення його пізнання оточуючої дійсності. Завдяки використанню провідного засобу спілкування – мови та постановці запитань діти потужно поповнюють свої уявлення про світ. Дошкільники задають

тисячі запитань. Вони хочуть з’ясувати, чому сонце світить, звідки беруться діти, куди зникає ніч, із чого зроблені зорі та багато іншого. Перебуваючи в ролі слухача, учня, малюк вимагає ставлення дорослого до нього як до партнера, товариша. Таке співробітництво дитини з дорослим має назву пізнавального спілкування. У дошкільному віці виникає й супутня форма спілкування – особистісна, яка характеризується тим, що дитина намагається обговорювати з дорослими поведінку і вчинки інших людей.

Форми спілкування дошкільнят з дорослими

пізнавальна

особистісна

постановка дитиною запи-

обговорення поведінки та

тань щодо навколишньої

вчинків людей

дійсності

 

Рис. 2.31. Форми спілкування дошкільнят з дорослими

129

РОЗДІЛ 2

Взаємини дошкільняти з дорослим набувають пізнавальнонаслідувального змісту – малюк у іграх копіює діяльність значимого дорослого та задає йому велику кількість запитань. Однак наслідування дитиною дорослого поступово стає свідомим та вибірковим. Також батьки залишаються організаторами та регуляторами життя дитини, впливають на формування її особистості.

Для багатьох дітей цього віку характерним є набуття нового соціального статусу – вихованця дитячого садка. Здебільшого залучення дитини до цього соціального інституту має значний позитивний вплив, однак відвідування дитячого садка може спричинити й деякі негативні психологічні наслідки.

Позитивні наслідки

інтелектуальний та моральний розвиток

збагачення комунікативного досвіду

зростання вольової регуляції через дотримання режиму

Негативні наслідки

формування сором’язливості, негативний досвід спілкування

емоційна травма через різке послаблення взаємин з батьками

переймання від ровесників шкідливих звичок

Рис. 2.32. Психологічні наслідки відвідування дошкільням дитячого садку

Особливої привабливості і значимості набувають взаємини дошкільника з ровесниками. Стійкий інтерес до взаємодії з іншими дітьми виникає в зв’язку з ускладненням гри та розширенням сфери соціалізації дошкільника. Спілкуючись з ровесниками, дитина будує взаємини не на основі підкорення, як з дорослими, а з позицій рівності. Для розгортання системи

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]