Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPvDS / Зміст.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
170.85 Кб
Скачать

1.3.7. Оцінка та атестація державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування

Розділ 1. Державна служба, служба в органах місцевого самоврядування

НАДУпри Президентові України Кадрова політика і державна служба

Ефективність діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування залежить від результатів діяльності кожного державного службовця і кожної посадової особи місцевого самоврядування.

Існує два основних підходи до оцінки результатів службової діяльності службовців: перший - це вільне та відкрите оцінювання (неофіційна оцінка), яка відбувається повсякденно, коли керівник схвалює чи критикує діяльність своїх підлеглих. Другий - це традиційний підхід, оцінювання у вигляді формального рейтингу чи оцінки, яка відображається в письмовій формі, обговорюється з підлеглими, розглядається наступним вищим керівником і зберігається в особовій справі службовця.

У практиці найчастіше використовуються такі методики оцінки персоналу:

й - порівняння з іншими працівниками;

й - порівняння зі встановленими стандартами.

З метою підвищення ефективності діяльності державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування проводиться їх атестація, під час якої оцінюється робота, професійно-ділові та особистісні якості працівників, встановлюються їх службово-посадова відповідність встановленим вимогам.

0 Під атестацією державного службовця слід розуміти діяльність, у процесі якої атестаційна комісія в межах установленої процедури виявляє ступінь відповідності працівника посаді, яку він обіймає.

Атестація вирішує наступні завдання:

й забезпечує закінченість у системі функціонування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування;

й допомагає вияву потенційних можливостей службовців;

й стимулює підвищення кваліфікації і професіоналізм службовців.

^ Порядок проведення атестацій державних службовців регулюється Положенням про проведення атестації державних службовців, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2000 р. № 1922.

Відповідно до цієї постанови атестація державних службовців проводиться один раз на три роки. Атестації підлягають державні службовці всіх рівнів, крім патронатної служби, а також осіб, які перебувають на займаній посаді менше одного року. Атестація проводиться, як правило, в присутності державного службовця, який атестується та його безпосереднього керівника. Для організації та проведення атестації наказом (розпорядженням) керівника створюється атестаційна комісія.

Атестаційна комісія приймає одне з таких рішень:

й відповідає займаній посаді;

й відповідає займаній посаді за умови виконання рекомендацій щодо підвищення кваліфікації з певного фахового напряму, набуття навичок роботи на комп'ютері тощо;

й не відповідає займаній посаді.

й За результатами атестації керівник органу державної влади згідно із законодавством приймає остаточне рішення і видає відповідний наказ (розпорядження).

^ Порядок проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування визначається статтею 17 Закону України „Про службу в органах місцевого самоврядування" і Типовим положенням про проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування.

Посадові особи місцевого самоврядування підлягають атестації один раз на 4 роки.

Законом визначено категорії посад, які не підлягають атестації.

Розділ 1. Державна служба, служба в органах місцевого самоврядування

НАДУпри Президентові України Кадрова політика і державна служба

Атестаційна комісія створюється за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної і обласної ради. Рішення атестаційної комісії мають рекомендаційний характер.

Відповідно до висновку атестаційна комісія пропонує сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті, районної, обласної ради:

  1. визначити посадову особу атестованою;

  2. призначити протягом року повторне атестування (за згодою посадової особи);

  3. зарахувати посадову особу до кадрового резерву або призначити на вищу посаду;

  4. перевести посадову особу на іншу посаду, що відповідає її кваліфікації або звільнити її з займаної посади.

У період між атестаціями в органах державної влади та органах місцевого самоврядування безпосередніми керівниками структурних підрозділів здійснюється щорічна оцінка виконання державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування покладених на них завдань та обов'язків під час підбиття підсумків роботи за рік.

Організаційне забезпечення проведення щорічної оцінки покладається на кадрової служби. Процедура проведення оцінки визначається загальним порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань, затвердженим Головдержслужбою 31.10.2003 р. № 122.

Соседние файлы в папке KPvDS