Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPvDS / Зміст.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
170.85 Кб
Скачать

1.3.8. Припинення службових відносин

Припинення державно-службових відносин є складовою частиною проходження державної служби.

0 Припинення державної служби - це постійне чи тимчасове припинення професійної діяльності на посаді державного службовця.

в Особливістю державної служби є відсторонення від виконання повноважень за посадою. Під відстороненням слід розуміти тимчасове припинення виконання службових обов'язків за посадою (без розірвання службових відносин та із збереженням заробітної плати) (ст. 22 Закону України "Про державну службу ").

Припинення державної служби може бути за двома обставинами:

  1. у зв'язку зі звільненням, у тому числі внаслідок виходу на пенсію;

  2. у зв'язку з відставкою.

Припинення державної служби може бути здійснене за особистою заявою державного службовця про звільнення з державної служби на підставі законодавства України про працю.

Державний службовець може бути звільнений також за ініціативи органу чи керівника державного органу на підставі ст. ЗО Закону України „Про державну службу". Підставами для припинення державної служби в цьому разі є:

  1. порушення умов реалізації права на державну службу (ст. 4 Закону);

  2. недотримання пов'язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених ст. 16 Закону;

  3. досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби (ст. 23 Закону);

  4. відставки державних службовців, які займають посади першої або другої категорії (ст. 31 Закону);

  5. виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебування державного службовця на державній службі (ст. 12 Закону);

  6. відмови державного службовця від прийняття або порушення присяги, передбаченої ст. 17 закону;

Розділ 1. Державна служба, служба в органах місцевого самоврядування

НАДУпри Президентові України Кадрова політика і державна служба

7. неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених ст. 13 Закону.

в Відставка - це припинення державної служби службовцем, який займає посаду першої або другої категорії, за його письмовою заявою.

Специфіка відставки, як форми припинення державно-службових відносин, виявляється, в основному, в мотивах звільнення державного службовця і в праві за ним збереження пільг.

Підстави відставки державних службовців, які займають посади першої та другої категорій, визначаються ст. 31 Закону України „Про державну службу".

Припинення державної служби здійснюється відповідним юридичним оформленням і настає з дати, зазначеної в адміністративному акті про звільнення, після його підписання керівником органу державної влади.

^ Припинення служби в органах місцевого самоврядування здійснюється на підставі і в порядку, визначеному Законом України „Про службу в органах місцевого самоврядування ", законодавством про працю України.

Загальні підстави припинення служби в органах місцевого самоврядування передбачено Кодексом Законів про працю України.

Служба в органах місцевого самоврядування може бути припинена у разі:

  1. відмови посадової особи місцевого самоврядування від складання Присяги (ст. 11 Закону);

  2. порушення умов реалізації права на службу в органах місцевого самоврядування (ст. 5 Закону);

3. неподання відомостей або подання неправдивих відомостей щодо її доходів у встановлений термін (ст. 13 Закону);

4. виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню на службі, чи недотримання вимог, пов'язаних з проходженням служби в органах місцевого самоврядування (ст. 12 Закону);

5. досягнення посадовою особою місцевого самоврядування граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування (ст. 18 Закону).

Перевибори та зміна керівників органів місцевого самоврядування не є підставою для припинення служби посадовими особами виконавчих органів та апаратів рад, їх секретаріатів, крім працівників патронажної служби.

а Таким чином, проходження державної служби є важливою складовою інституту державної служби, а проходження служби в органах місцевого самоврядування є важливою складовою інституту служби в органах місцевого самоврядуванням, ключовим моментом процесу перебування на посаді державного службовця і посадової особи місцевого самоврядування.

Проходження державної служби відображає в сукупності зміни процесу перебування державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування на посаді, що включає: вступ на службу, просування по службі та службову кар'єру, припинення службових відносин.

Програмою розвитку державної служби на 2005-2006 рр. передбачено, що серед пріоритетних напрямків розвитку сфери управління персоналом на шляху до визначених цілей належне місце повинне зайняти врегулювання процедурних питань проходження державної служби, зокрема в частині:

й добору кадрів із застосуванням механізму реалізації, прозорості просування по службі на основі інституту кадрового резерву, впровадження процедури тестування при

Розділ 1. Державна служба, служба в органах місцевого самоврядування

НАДУпри Президентові України Кадрова політика і державна служба

проведенні іспитів у процесі конкурсу на зайняття посад державних службовців, впровадження механізму попереднього відбору для включення до резерву на посади державних службовців із залученням центрів оцінювання персоналу, що утворюються в системі управління державною службою;

й залучення до державної служби молоді і залучення осіб, які мають досвід роботи і позитивну оцінку їх діяльності;

й адаптації молодих державних службовців, планування їх кар'єри, роз'язання соціальних проблем.

НАДУпри Президентові України Кадрова політика і державна служба

Соседние файлы в папке KPvDS