Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

При стрільбі з гаубиці

- Під час надання стволу кутів узвишшя забороняється знаходитися в зоні відкату ствола.

- Перед обертанням ствола гаубиці за дулове гальмо на великі кути при виклю­ченому поворотному механізмі попередньо переконатися, що нікого з гармат­ного розрахунку між станинами і щитком огородження немає; обертати ствол, взявшись за щиток огородження, забороняється

- Перед стрільбою переконатися, що домкрат піднятий нагору до упору і рукоятки закріплені в лірках, а рукоятка механізму переключення черв'яка зна­ходиться в бойовому положенні.

При заряджанні гаубиці, особливо при стрільбі на великих кутах узвишшя, досилання снаряда в камору ствола робити енергійно щоб уникнути зсідання снаряда на гільзу. . Під час пострілу розрахунок не повинний знаходитися поблизу ствола ,ЯКИЙ відко­чується й у зоні екстракції гільзи. Забороняється також знаходитися попереду щитово­го прикриття й у безпосередній близькості чи праворуч ліворуч від нього, а також у плато станин. Розрахунку рекомендується при стрілянині користатися шоломофонами. При стрільбі на зменшених зарядах витягнуті пучки пороху укладати в спеціальні ровики.

Після інтенсивної стрільби з гаубиці забороняється вигвинчувати заливну пробку гальма відкату до остигання противідкатних пристроїв. Перед стрільбою на від'ємних кутах (від 0 до —5°) при положенні казенника над ста­нинами необхідно переконатися, що сошники забиті цілком до упору в обмежник. Категорично забороняється стрільба над станинами при кутах від -5 до -7°. . Розрядження гаубиці робити тільки пострілом.

На марші

Забороняється при русі розміщення розрахунку на гаубиці. Розрахунок повинний зна­ходитися в кабіні й у кузові тягача.

На зупинках оглядати: ходову частину, кріплення коліс, стяжний пристрій, надійність кріплення ствола позначкою в рамці, затягування болтів, що кріплять шворневу балку до дулового гальма, і стопоріння їх дротом, а також закріплення шворневий балки в зчіпному пристрої тягача і надійність стопоріння муфти механізму підйому коліс; пе­ревірити тиск у пневматичних шинах ходу.

На гаубицях іншого варіанта, крім того, на зупинках оглядати кріплення шворневий балки в щоках дулового гальма.

Рукоятка механізму переключення черв'яка повинна знаходитися в похідному поло­женні.

Огляд гаубиці

Огляд робити при бойовому положенні гаубиці в такій послідовності.

1.2.1 Оглянути ствол На зовнішній поверхні ствола не повинно бути вм'ятин , яки пе­реходять у випучину на поверхні каналу ствола, і тріщин. Для огляду каналу ствола відчинити затвор, видалити мастило а при слабкому освіт­ленні поставити під кутом до дулового зрізу лист білого паперу Поверхня каналу ство­ла повинна бути чистою і без нагару.

При виявленні в каналі ствола тріщин або роздуття труби, у виді тіньових каблучок, а також при тріщинах і глибоких ум'ятинах на зовнішній поверхні ствола стрільба з гау­биці забороняється. Перевірити кріплення дулового гальма.

1.2.2 Оглянути затвор і перевірити роботу його механізмів, напівавтоматики і спуско­вого механізму, для чого.

- зробити часткове розбирання затвора;

- протерти деталі затвора, гніздо в казеннику і покрити їх тонким прошарком мастила;

- зібрати затвор;

- відчинити і закрити затвор декілька разів і зробити спуск ударника ручкою спуска;

- зробити взведення ударника повторним взводом (без відкривання затвора), а потім спуск його.

Якщо клин затвора піднімається нагору повільно, те необхідно розібрати затвор і огля­нути клин я гніздо для нього в казеннику, виявлені при цьому несправності (забруд­нення, рясне мастило, задири) усунути і покрити деталі тонким прошарком мастила. Якщо після цього клин буде знову підніматися повільно, то необхідно регулюючою гайкою піджати пружину механізму , що закриває , до енергійного закривання клина

1.2.3 Перевірити роботу механізму блокування, для чого

- додати стволу кут узвишшя 22 (3-66) і направити його так, щоб казенник виявився над однієї зі станин,

- натиснути на ручку спускового механізму, при цьому спуска відбутися не повинно Перевірку зробити над кожній станиною.

1.2.4 Перевірити наявність зазору не менше 5 мм на кутах узвишшя від 18 до 40 між кришкою і тягою спуска.

1.2.На виробах, що мають замість осі вісь другої конструкції, зазор перевіряти між кришкою і торцем голівки осі, зазор повинний бути не менше 3 мм

1.2.5 Перевірити кріплення штоків гальма відкату і накатника в кришці колиски. Гайки штоків повинні бути нагвинчені і застопорені

1.2.6 Перевірити, чи немає течі рідини з противідкатних пристроїв При наявності течі з'ясувати її причину й усунути несправність

1.2.7. Перевірити й оглянути покажчик відкату, для чого просунути повзун по лінійці з крайнього переднього положення в крайнє заднє Якщо повзун пересувається дуже лег­ко і може рухатися по інерції, то несправна пластинчаста пружина, що необхідно замі­нити.

1.2.8 Оглянути механізми наведення і перевірити їхню роботу, механізми повинні пра­цювати плавно без ривків і великих зусиль до маховиків. Якщо зусилля на піднімального механізму на всіх кутах узвишшя хитної частини при збільшенні кута більше, ніж при зменшення кута узвишшя, то необхідно підняти тиск у механізмі, що врівноважує, вгвинтив гвинт рухливої опори колиски. Якщо ж зусилля на маховику піднімального механізму при збільшенні куту узвишшя хитної частини менше, ніж при зменшенні, то тиск у механізмі, що врівноважує, необ­хідно зменшити, вигвинчуючи гвинт.

Вгвинчування або вигвинчування гвинта рухливої опори колиски робити ключем сб42-14 доти (поки дозволяє хід гвинта), поки зусилля на маховику піднімального механізму не стануть нормальними. У тих випадках, коли механізм регулювання не забезпечує нормальну роботу піднімального механізму, варто перевірити тиск у механізмі, що врі­вноважує, і довести його до нормального, для чого, вгвинтити гвинт на половину дов­жини різьблення, додати повітря насосом або випустити зайве повітря. 1.2.9 Оглянути ходову частину. При огляді звертати увагу на справність гумових буфе­рів на важелях гуми коліс, надійність кріплення шин бортовими каблучками, перевіри­ти, чи немає не догвинчених або розстопорених гайок, болтів і шпильок. 1.2.10 Перевірити наявність і стан комплектів запасних частин, приналежностей і ін­струмента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]