Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

9. Методична підготовка

9.1 Загальні положення щодо проведення занять

Бути молодшим командиром (сержантом - командиром відділення; зам. командира взводу) - не тільки честь, але і велика відповідальність. Молодший командир (сержант) повинний мати відповідні політичні, військові і спеціальні знання і вміти їх передавати підлеглим. Кожний молодший Командир повинний твердо засвоїти, що навчання і виховання особового складу - це єдиний безперервний процес, що немислимий хоча б без основних принципів навчання і виховання.

До основних принципів навчання відносяться:

- науковість;

- учити військо тому, що необхідно на війні;

- кожний начальник учить своїх підлеглих, (цей принцип означає, кожний командир відповідного рангу особисто організує і проводить заняття зі своїми підлеглими) тобто за принципом "Роби як я";

- свідомість і активність тих, яких навчають,;

- наочність (найбільш доступний прийом наочності - сполучення розповіді або пояснення з показом дій, створенням обстановки близької до бойового) ;

- самостійність і послідовність;

- приступність;

- міцність знань, умінь і навичок;

- колективізм і індивідуальний підхід (солдат велику частину часу навчається в складі військового колективу, що поєднує людей з різними здібностями, звичками, складом характеру. У процесі їхньої взаємодії і під впливом різних факторів (вимоги командира;

військовий колектив; система виховної роботи) формується психологія військового колективу (суспільна думка, взаємовідношення, характер реакції на події, настрої, звички).

Навчання е організований і планомірний процес, що включає різні заняття і навчання.

Форма навчання - це організаційна сторона навчального процесу, що відбиває умови, у яких відбувається навчання:

1. склад тих, яких навчають,;

2. структура занять;

3. Місце проведення;

4 . Тривалість;

5. Характер дії керівника і тих, яких навчають.

До форм навчання відносяться:

• лекції;

• семінари;

• самостійна підготовка;

• заняття;

• бойові стрілянини;

• тактичні навчання;

• паркові і парково-господарські дні;

• перевірки

Метод навчання - це сукупність прийомів і способів, за допомогою яких здійснюється передача і засвоєння знань, формування навичок, вироблення морально-політичних і бойових якостей, забезпечується бойове складання підрозділів.

До методів навчання відносяться:

• лекційний метод;

• розповідь (пояснення) ;

• бесіда;

• показ (демонстрація;

• самостійне вивчення навчального матеріалу й освоєння прийомів і дій;

• вправа (тренування) ;

• практична робота.

9.1.2. Види занять, вимоги до них

Заняття - найважливіша складова частина навчального процесу, у ході якого військовослужбовці одержують теоретичні знання і практичні навички за фахом. Вони можуть бути класними і польовими.

Основні форми польових занять з особовим складом (відділення, взвод, рота (батарея)):

1. групові заняття і вправи;

2. практичні заняття і тренування;

3. тактичні, комплексні, тактико-стройові, контрольні заняття і навчання.

Групові заняття і вправи проводяться в навчальних групах з метою детального вивчення теоретичних питань військової техніки, а також удосконалювання практичних навичок за фахом.

Практичні заняття і тренування проводяться для вивчення і практичного освоєння озброєння і бойової техніки, проведення робіт з їхнього обслуговування й обробки нормативів бойової підготовки.

Тактичні комплексні, тактико-стройові, контрольні заняття і навчання - основна форма удосконалювання польової виучки солдат і бойового складення підрозділів.

Методика проведення занять залежить від його цілей і змісту. При цьому варто враховувати також кількість часу, що відводиться на заняття, рівень підготовки тих, яких навчають,, наявність і стан матеріального забезпечення і посібників. У ході заняття можуть сполучитися різні методи його проведення.

Самостійні заняття (самопідготовка) військовослужбовців є основною частиною навчального процесу.

У процесі навчання підлеглих багато командирів (від командира відділення до командира роти (батареї)) проводять польові і класні заняття, різного роду вправи і тренування; керують самопідготовкою особового складу (солдат).

Якість проведення заняття багато в чому залежить від особистої підготовленості керівника занять.

При підготовці до заняття відповідно до вказівки .(інструктажем) старшого начальника керівнику заняття необхідно:

1. усвідомити тему, основні питання, навчальні цілі заняття;

2. визначити порядок проведення заняття;

3. підібрати і вивчити необхідну літературу і навчальні посібники;

4. визначити і підготувати місце проведення і матеріальне забезпечення заняття;

5. скласти план-конспект (план) проведення заняття.

Для кращого з'ясування змісту заняття необхідно вивчити вимоги програми по даній темі і чітко визначити мета конкретного заняття з урахуванням ступеня підготовки тих, яких навчають, по даному предметі.

При з'ясуванні теми і навчальних цілей заняття керівник повинний вивчити по програмі зміст даного заняття, а потім чітко уявити собі, чого потрібно домогтися від тих, яких навчають, у результаті заняття. Необхідно пам'ятати, що заняття на ту саму тему або одного разом же змісту можуть мати різну мету.

Визначивши мету заняття, керівник приступає до добору і вивчення наявної літератури по даній темі. Основні положення, досліджувані на заняттях, доцільно знати напам'ять. Ознайомивши з теоретичним матеріалом, керівник заняття при необхідності практично відпрацьовує прийоми, яким потрібно навчити підлеглих/­визначає методику проведення заняття; підрозділяє загальну тему заняття на навчальні питання і визначає послідовність їхнього вивчення. Одночасно він визначає час, необхідне на виклад (обробку) кожного питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]