Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
325
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

9.1.3 Методичні рекомендації

Кожне навчальне заняття в структурному відношенні звичайно складається з вступної, основної і заключної частини.

Вступна частина має призначення підготувати тих, яких навчають, до активної і напруженої навчальної роботи. В вступній частині передбачається перевірка наявності особового складу і його зовнішнього вигляду, порядку в аудиторії (класі і т.д.), оголошення теми, навчальних цілей, навчальних питань і порядку проведення заняття. Якщо керівник заняття вважає за необхідне переконається, як ті, яких навчають, засвоїли раніше вивчений матеріал, то у вступній частині перелічуються контрольні питання.

Основна частина визначає весь педагогічний процес і характер занять у цілому. У ній викладаються в методично доцільній послідовності, що відпрацьовуються навчальні питання, указується час, що відводиться на їхнє вивчення, і метод навчання, дається досить повний опис дій керівника і тих, яких навчають,.

У Заключній частині підводяться підсумки заняття, і визначається напрямок для подальшої роботи. У цій • частині передбачається нагадування теми, навчальних цілей проведеного заняття, перевірка засвоєння тими, яких навчають, матеріалу шляхом постановки контрольних питань, дається завдання на самопідготовку.

На кожне передбачене розкладом заняття складається план-конспект або план, що підписується керівником заняття і затверджується в безпосереднього командира (начальника).

План-конспект складають, як правило, молоді офіцери, прапорщики і сержанти, що не володіють у достатній мері методичними і практичними навичками проведення занять по даній темі.

Планом проведення занять користуються офіцери, що мають практичний досвід навчання і виховання особового складу і відмінно знаючий матеріал теми, що відпрацьовується. Коли проводяться комплексні заняття (наприклад, слажування підрозділу), керівник заняття складає загальний план його проведення, на основі якого офіцери прапорщики і сержанти, безпосередньо навчальних своїх підлеглих, складають приватні плани-конспекти або плани.

План-конспект є робочим документом керівника заняття.

Приводиться форма плану-конспекту (стор. 78-79).

Безпосередня підготовка до проведення занять починається не пізніше чим за два-три днів до його проведення. Вона включає:

- з'ясування теми і змісту майбутнього заняття, визначення його місця в навчальному процесі;

- визначення цілей заняття і навчальних питань;

- підбор і вивчення методичної літератури по даній темі;

- визначення методу, структури заняття, часу, необхідного для вивчення (відпрацьовування)навчальних питань, а також підбор відповідного матеріалу (фактів, прикладів);

- складання плану-конспекту (плану);

- інструктаж помічників керівника заняття.

Навчання підлеглих по більшості загальновійськових дисциплін потрібно починати зі зразкового показу того або іншого прийому (дій). Навчання повинне проводитися за принципом "Роби як я". Потрібно пам'ятати,- що особистий показ у навчанні приносить користі більше, ніж будь-який інший прийом. На заняттях варто вдаватися до допомоги сержантів і старослужбовців, особливо якщо керівник заняття - молодий недосвідчений офіцер.

При проведенні заняття керівник зобов'язаний:

1. бути чисто, охайно і за формою одягненим;

2. заняття починати точно по розпорядку дня й у строгій відповідності з розкладом;

3. перед початком заняття повинний перевірити наявність особового складу тих, яких навчають,, його зовнішній вигляд і готовність до занять;

4. усі команди подавати голосно, виразно і точно за статутом;

5. вимагати чіткого й однакового виконання прийомів (вправ) належної дисципліни і стройової постави тих, яких навчають, ;

6. при необхідності (щоб уникнути травм особового складу) довести міри безпеки під розпис.

Для встановлення єдності поглядів в офіцерів і сержантів по найважливіших питаннях навчання, для вироблення кращих методів організації проведення найбільш складних занять, навчань і для перевірки якості виконання задач і вправ курсу бойової підготовки проводяться інструкторсько-методичні, показні і коятрольяо-перєвірочні заняття.

Інструкторсько-методичні заняття проводяться по найбільш складних розділах (темам) програми. На них командири (начальники) навчають офіцерів вміло організовувати заняття, правильно вибирати і застосовувати найбільш доцільні методи і прийоми обробки навчальних питань.

Керівництво бойової і виховної підготовки всіх категорій військовослужбовців здійснюють командири (начальники) підрозділів і частин.

Командир взводу проводить заняття з особовим складом взводу по бойовій і виховній підготовці: готує командирів відділень (розрахунків) до проведення занять і стежить за правильним навчанням ними солдат, щодня підводить підсумки навчання особового складу взводу; веде облік бойової і виховної підготовки взводу.

Командир роти (батареї) організує в роті (батареї) заняття по бойовій і виховній підготовці; складає розклад занять; проводить заняття з офіцерами, прапорщиками і сержантами й удосконалює їхні навички в навчанні і вихованні підлеглих; організує підготовку підрозділів роти (батареї) і проводить з ними заняття по найбільш складних розділах навчання, у т.ч. по тактичній підготовці.

Показні заняття проводяться для командирів (начальників) з метою рекомендувати правильну зразкову організацію і методику їхнього проведення по тій або іншій темі програми, передати командирам (начальникам) позитивний методичний досвід кращих офіцерів-методистів а також показати зразкові дії тих, яких навчають,, порядок застосування нових методичних прийомів і використання озброєння, техніки, приладів і наочних приладдя при проведенні занять.

Контрольно-перевірочні заняття проводяться для обміну досвідом навчально-виховної роботи, контролю методики проведення занять, перевірки правильності організації і проведення занять з підлеглими, а також визначення результатів навчання особового складу по даній дисципліні.

Методичні навички офіцерів, прапорщиків і сержантів, а також форми і методи навчання особового складу повинні безупинно удосконалюватися з урахуванням передового досвіду бойової підготовки, що відбуваються змін в організації керування й удосконалювання бойової техніки у ЗС України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]