Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

8.5.2 Бусолі.

2.1 Підготовка До роботи

Для перекладу бусолі в робоче положення необхідно:

- відстебнути ремінь, що стягає ніжки триноги, і, ослабивши усі затискні баранчики, висунути ніжки на необхідну висоту, після чого знову закріпити баранчики • висувних ніжок;

- установити триногу над точкою місцевості так, щоб вона прийняла стійке положення, і закріпити верхні баранчики триноги;

- вигвинтити на один-два оберти затискній гвинт чашки і відвести її відкидну частину убік;

- відчинити футляр і вийняти бусоль;

- установити бусоль кульовою п''ятой у чашку, з'єднати половинки чашки, злегка піджав їх затискним гвинтом;

- змінюючи положення кульової п'яти в чашці, вивести

пухирець рівня на середину й остаточно закріпити бусоль

у чашці затискним гвинтом; при цьому стежити, щоб

пухирець рівня.був на середині;

- повертаючи диоптрійну каблучку, встановити окуляр

монокуляра на різку видимість зображення.

Якщо при роботі з бусоллю триногу розставити не можна, те варто вигвинтити з триноги затискну чашку/ віджавши

попередньо засувку голівки триноги, потім ввинтить чашку в пень або твердий грунт.

Якщо необхідно встановити бусоль строго над заданою точкою/ те після попередньої установки триноги встановити її більш точно за допомогою нитяного схилу.

При роботі із укриття на об'єктивну частину монокуляра надіти перископ.

При роботі з азимутальною насадкою її надівають на патрубок монокуляра ПАБ-2А, надвигая чіп кронштейну насадки на патрубок до упора, після чого стягають хомутик затискним гвинтом. Потім повертаючи візир на горизонтальній осі так, щоб був значний пухирець рівня і щоб окуляр був спрямований нагору приблизно під кутом 45.

Обертанням маховичка вертикальної наводки бусолі пухирець рівня насадки встановлюють у середнє положення.

Для роботи вночі треба підвісити на тринозі бусолі або встановити під ній торбу з комплектом освітлення, зняти ковпачок із горловини акумулятора і, вийнувши із торби провод, зміцнити патрон освітлення сітки на монокулярі бусолі або візирі азимутальной насадки (переміщуючи патрон по направляючим до спрацьовування засувки); потім закріпити подвійний вимикач на штепсельній вилці акумулятора, включити освітлення сітки і відрегулювати яскравість його поворотом гвинта, що знаходиться на патроні.

2.2. Переклад^ перископічної артилерійської бусолі з бойового положення в похідне положення.

Для перекладу перископічної артилерійської бусолі з бойового положення в похідне положення необхідно виконати такі операції:

- закріпити магнітну стрілку, вівинтивши гвинт гальма і завівши захисний важілець під коробці орієнтира-бусолі;

- зняти перископ,, якщо він був встановлений, і укласти його у футляр, призначений для перископа (якщо користувалися азимутальной насадкою, 'то, знявши її з монокуляра, узяти насадку правою рукою кронштейном до себе і об'єктивною частиною униз, опустити насадку у футляр бусолі ПАБ-2А і надіти її на патрубок, закріплений на передней стінці футляра, до упора затиснути затискний гвинт хомутика насадки) ;

- встановити по бусольній каблучці і відліковій шайбі нульові поділки;

- якщо робота проводилася вночі, виключити освітлення сітки і зняти патрон із монокуляра (із візира насадки), попередньо натиснувши на важілець засувки. Патрон укласти в торбу;

- притримуючи бусоль, вигвинтити на один два оберти затискний гвинт чашки, відвести відкидну частину чашки убік і зняти бусоль із триноги;

- укласти бусоль у футляр, насадив її на порожнистий штир футляра до відмови. Укладка бусолі ПАБ-2А проводиться при установці відліку на бусольній каблучці, рівного 0;

- закрити футляр і застебнути застежку;

- спустити противагу (при користуванні нитяньїм схилом) до зіткнення зі схилом, зняти нитку з триноги і, щільно намотав її на шейку схилу, укласти в патрон і закріпити в скобі футляра;

- зняти торбу з освітленням із триноги, з'єднати і натиснути половинки чашки, з'єднати ніжки триноги, послабити нижні затискні баранчики, після чого, натиснувши рукою на чашку, скласти усі три висувні ніжки; потім затиснути всі баранчики і стягти кінці ніжок ременем;

  • зняти подвійний вимикач із вилки акумулятора/ звернути проводи, укласти їх у торбу і закрити, горловину 'акумулятора ковпачком.

2.3 Перевірка приладу.

Для точної роботи прилад необхідно періодично ретельно перевіряти з метою виявлення й усунення несправностей.

Перевірки проводити: перед виходом на навчання і бойову стрільбу; періодично, один-два разу на місяць, а також перед літніми навчаннями; після зміни місця дислокації.

Для перевірки бусоль привести в бойове положення. Потім:

2.3.1. Перевірити чутливість, одноманітність показань і урівноваженість магнітної стрілки.

Для цього: установити бусоль за рівнем; звільнити магнітну стрілку; вивести магнітну стрілку з положення рівноваги, підносячи до неї сталевий ніж (викрутку і т . п Якщо в магнітній стрілці дефектів нема^ то:

- стрілька повертається в положення рівноваги, роблячи плавні, рівномірно загасаючі коливання;

- північний кінець стрілки при кожній її зупинці займає

відносно риски коробки те саме положення;

- кінці стрілки повинні знаходитися в площині пластинок з

рисками з допуском ±0,5 мм.

Зазначену перевірку повторити не менш трьох разів, якщо не виконується хоча б одне з цих умов, то бусоль треба відправити в майстерню для ремонту.

2.3.2. Перевірити мертві ходи в механізмах виміру кутів.

Для визначення величини мертвого ходу механізму виміру горизонтальних кутів необхідно вибрати предмет з різкими контурами, віддалений на відстань не менш 100 м.

Обертаючи круглу рукоятку черв'яка тільки в одну сторону, підвести перехрестя сітки до якої-небудь точки віддаленого предмета і зняти відлік по бусольних шкалах. Потім/ обертаючи рукоятку в тім же напрямку, звести перехрестя сітки з точки наведення; змінивши напрямок обертання рукоятки, підвести перехрестя до точки наведення з іншої сторони і знову зняти відлік по бусольних шкалах. Різниця двох відліків і буде величиною мертвого ходу. Перевіряти мертвий хід механізму треба на всім діапазоні' шкали через 15-00.

Мертвий хід механізму вертикального наведення перевіряють аналогічно.

Припустима величина мертвого ходу кожного з механізмів:

- у нових бусолях — до 0-01;

- у бусолях з минулими гарантійними термінами учбово-

бойовоі експлуатації — до 0-02.

Для усунення в механізмах впливу мертвих ходів на результати виміру кутів потрібно перехрестя монокуляра підводити до обраної точки наведення завжди з однієї сторони. 2.3.3. Перевірити установку нульового рівня.

Для перевірки рівня повертати верхню частину бусолі, виключаючи черв'яка підоймною рукояткою на чверть окружності (15-00), і дивитися, чи знаходиться пухирець рівня в межах рисок.

Якщо після кожного повороту верхньої частини бусолі на 15-00 пухирець не виходить за межі зовнішньої окружності на ампулі рівня, то установку рівня можна вважати правильною. У противному випадку положення його варто виправити, для чого бусоль направити в майстерню для ремонту.

2.4 Перевірка перископа

Справний перископ, установлений на монокулярі, не повинний помітно змінювати напрямок лінії візування.

Для перевірки і виміру відхилення візирного променя необхідно:

- навести монокуляр без перископа на віддалений предмет, розташований не ближче.1000 м;

- установити вертикально перископ на монокуляр.

При відсутності дефектів у перископі зображення точки наведення не повинне зміщатися з перехрестя сітки; якщо зсув виявлений, то варто вимірити величину і напрямок зсуву по сітці або, користуючись механізмами, по шкалам.

Допуск на дану перевірку в межах +0-02 у горизонтальній і вертикальній площинах. Якщо величина зсуву виходить за межі допуску, то бусоль треба направити в майстерню для ремонту.

2.5 Перевірка місця нуля

Місцем нуля (МО) називається відлік шкал і вертикального наведення, при якому візирна вісь монокуляра горизонтальна. У справній бусолі відлік МО дорівнює 0-00.

Місце нуля перевіряти в такий спосіб:

- установити на відстані 50—100 м від приладу віху, на якій зробити позначку на рівні висоти об'єктива монокуляра над землею;

- навести перехрестя сітки на мітку віхи і відрахувати по шкалах і кут нахилу А1;

- поміняти місцями прилад і віху, після чого на вісі

зробити другу позначку відповідно новій висоті об'єктива монокуляра над землею;

- навести перехрестя монокуляра на другу мітку і знову зняти вертикальний відлік А2;

- обчислити місце нуля по формулі (беручи

відліки Аі І А2 зі своїми знаками.)

Якщо виявиться, що МО не дорівнює нулю, то потрібно або враховувати цю різницю в подальшій роботі з приладом, або усунути несправність.

Для вірного урахування погрішності необхідно запам'ятати правило: "Позитивна помилка МО віднімається з кута місця, обмірюваного бусоллю, а негативна додається до нього".

Щоб виправити місце нуля, слід, не змінюючи установки бусолі:

- установити на шкалі обчислене значення МО;

- послабити викруткою три гвинти на торці круглої рукоятки і, дотримуючи останню за торований пасок, повернути тільки шкалу до збігу нуля з вказівною рискою, після чого гвинти загорнути;

- перевірити рівень бусолі і знову навести перехрестя монокуляра на мітку; відлік повинний змінитися в порівнянні . з колишнім на величину внесеного виправлення.

Після виправлення може виявитися, що при нульовому відліку по шкалі нульовий штрих відлікової шкали перестав збігатися зі своєю рискою. Тоді потрібно відпустити стопорні гвинти шкали , установити її в правильне положення і гвинти знову загорнути. 2.6 Звірення бусолей.

При різних умовах збереження бусолей вони можуть давати різні показання по однієї і тій же цілі навіть з однієї точки стояння. Тому в дивізіоні (батареї) одну бусоль варто вибирати в якості контрольної; показання цієї бусолі приймати за правильні і визначати різницю в показаннях інших бусолей шляхом порівняння їх з показаннями контрольної бусолі.

Звіряти (порівнювати) бусолі по контрольній можна не тільки в окремих підрозділах/ але і між підрозділами і навіть частинами, у залежності від характеру виконуваної ними спільно бойової задачі.

Для вибору контрольної бусолі доцільно вимірити багаторазово (по 3-5 разів) усіма бусолями, що підлягають звіренню, магнітний азимут якого-небудь напрямку на віддалену точку на місцевості. Потім порівняти показання бусолей. Серед більшої частини бусолей, що дають приблизно однакові показання, знайти таку, котра, крім того, дає найменший розкид показань при багаторазовому визначенні магнітного азимута віддаленої точки. Цю бусоль призначити контрольною.

Для зручності управління військами доцільно контрольну бусоль мати в старшого командира (начальника).

Місце звірення бусолей повинне бути віддалене від скупчень бойової техніки й інших об'єктів, що створюють магнітні перешкоди.

Тому що магнітне поле Землі мінливо протягом доби (добовий хід) і року (річний хід), то при великій кількості бусолей, що звіряються, щоб уникнути помилок, необхідно вимірювати магнітний азимут контрольною бусоллю не тільки на початку, але і після • перевірки приблизно кожних 4—5 бусолей.

При звіренні бусолей магнітний азимут необхідно вимірювати не менш трьох разів кожною бусоллю. Потім обчислити середні арифметичні значення магнітних азимутів (бусолей).

При орієнтуванні бусолей по магнітному меридіані рекомендується в момент остаточного суміщення північного ' кінця стрілки з індексом «З» різко повертати (погойдувати) у ту й в іншу сторону на незначний кут рукоятку нижнього, навідного черв'яка, або злегка постукувати пальцем по корпусі орієнтира-бусолі. Завдяки цьому можна зменшити '* небажаний вплив на точність виміру тертя • (застою) на опорі магнітної стрілки (між гвинтом-голкою й агатовим підп'ятником).

Різницю в показаннях визначати в такий спосіб:

установити контрольну бусоль на триногу, відгоризонтувати і, тричі орієнтуючи по магнітному меридіані і наводячи монокуляр на обрану віддалену точку, зняти відліки по бусольних шкалах. Обчислити середнє значення азимута. Потім зняти контрольну бусоль і, не змінюючи положення 'триноги, установлювати на неї по черзі інші бусолі, також горизонтуючи, орієнтуючи і знімаючи відліки по тій же точці наведення.

Якщо значення азимутів розходяться з показаннями контрольної бусолі, то в бусолях, що звіряються, потрібно:

- послабити три гвинти бусольної шкали і повернути ЇЇ настільки, щоб відлік став рівним відліку контрольної бусолі. При цьому стежити, щоб перехрестя сітки не зійшло з крапки наведення;

- загорнути гвинти ;

- повернути круглу рукоятку по ходу годинникової стрілки до суміщення нуля шкали з вказівною рискою, після чого перевірити положення покажчика «Б», що повинний збігатися на бусольній шкалі зі штрихом, що відповідає відліку на контрольній бусолі.

Якщо розбіжність помітна, то:

- послабити три стопорних гвинти на бусольній шкалі, довернути шкалу і гвинти знову загорнути;

- перевірити орієнтування приладу і знову узяти відлік. Примітка. Тому що магнітні стрілки сильно діють одна на іншу, те всі прилади повинні бути віддалені від приладу, що вивіряється приблизно на 5—7 м. 2.1 Визначення виправлення бусолі.

Для визначення дирекційних кутів при використанні бусолі необхідно знати виправлення на магнітне відмінювання в даній точці місцевості. і Виправлення бусолі — це кут між вертикалями сітки і'Гаусса-Крюгера (на топографічній карті) і магнітним ^меридіаном.

Виправлення визначати з пункту вивірки, з якого добре видимі дві-три орієнтирні точки. Дирекційні кути напрямків на обрані точки повинні бути відомі. На роботу з вивірки приладів відводити не'більш двох годин.

При топографічній прив'язці по карті пункти вивірки, й орієнтирних точок вибирати з числа контурних точок карти, віддалених від пункту вивірки (по карті) не менш чим на 6 см (1,5 км). Дирекційні кути напрямків на орієнтирні точки на карті вимірювати хордокутоміром.

При топографічній прив'язці на повній топографічній' основі орієнтирними точками і пунктом вивірки повинні служити точки опорної мережі'. Дирекційні кути в цьому випадку обчислювати по координатах обраних точок.

Дирекційним кутом називається кут між вертикалями сітки на карті і напрямком з даної точки на орієнтирну, відлічуваний по годинниковій стрілці.

Для визначення виправлення бусолі потрібно:

- установити вивіряєму бусоль на пункті вивірки так, щоб вісь розташувалася над точкою, позначеної кілочком;

- орієнтувати бусоль по магнітній стрілці і визначити по бусольних шкалах бусоль по кожній точці, причому, визначати бусолі по точках не менш трьох разів, збиваючи щораз орієнтування бусолі;

- обчислити середнє арифметичне значення бусолі по кожнійій з орієнтирних точок;

- з обчислених бусолей відняти відповідні дирекційні кути

і, узявши середнє арифметичне з отриманих різностей,

знайти виправлення бусолі. Приклад. Відомі Дирекційні кути напрямків: на точку № 1-8-

69, 'на точку № 2-14-37 і на точку .№ 3-20-21. При вивірці по цих точках визначені бусолі:

Но

мера то

чок

Відліки

1

2

3

1

8-36

14-05

19-88

2

8-34

14-01

19-85

3

8-40

14-07

19-83

4

8-38

14-04

19-88

Середнє

арифметичне

8-37

14-04

19-86

значення бусолі

Знаходимо різницю між бусолями і відповідними дйрекційними кутами:

Точка №1 8-37 - 8-69 -0-33. Точка №3 19-86

Іі|ІІі виправлення бусолі: дене виправлення бусолі дійсне на місцевості, вільної від магнітних аномалій, на відстані до 20 км від пункту вивірки в східному або західному напрямку і до 100 км у південному або північному напрямку.

При переміщенні дивізіону (полку) за зазначені межі виправлення бусолі визначати знову з першою нагодою.

При розташуванні на місці виправлення бусолі визначати не рідше одного разу в два місяці.

Виправлення бусолі записувати і враховувати при переході від дирекційних кутів до бусолей і назад.

При переході від дирекційного кута заданого напрямку до. бусолі цього ж напрямку виправлення бусолі додавати- зі своїм знаком до дирекційного кута. Для переходу від бусолі до дирекційного кута виправлення бусолі (зі своїм знаком) віднімати з бусолі.

РЇшення задач.

Користуючись бусоллю, можна вирішувати наступні задачі:

- визначати магнітні азимути (бусолі) цілі або заданого напрямку;

- вимірювати кути в горизонтальній площині;

- вимірювати кути у вертикальній площині;

- вимірювати відстані до заданих точок на місцевості по далекомірних шкалах сітки;

- визначати значення синусів кутів;

- направляти основне гармату на ціль з НП;

- розбивати фронт батареї;

- направляти гармату на ціль по заданій бусолі до заняття вогневої позиції;

- направляти гармату на ціль по заданій бусолі після заняття вогневої позиції;

- визначати бусоль площини стрільби гармати;

- визначення магнітного азимута (бусолі) цілі або

заданого напрямку. 2.8.1 Визначення бусолі цілі.

Для визначення бусолі цілі необхідно:

- установити прилад над заданою точкою й орієнтувати бусоль по магнітній стрілці;

- навести вертикальну нитку перехрестя сітки па заданий предмет;

- зняти відлік по бусольній шкалі з точністю до 1-00, а

по бусольній шкалі з точністю до 0-01.

2.8.2 Вимірювання горизонтальних кутів.

Горизонтальні кути можна вимірювати по кутомірних і бусольних шкалах, а також по сітці монокуляра. Перед виміром бусоль варто установити в горизонтальне положення за рівнем.

Для виміру кута по кутомірних шкалах необхідно:

- навести вертикальну нитку перехрестя сітки на правий предмет;

- установити на кутомірній шкалі і барабані відлік 0-00, для чого, натиснувши однією рукою на підоймову рукоятку, іншою рукою підвести нульовий розподіл кутомірної шкали під індекс «У». Потім, натиснувши на кнопку виключити гальмовий конус, стискаючи спочатку слабку, а потім сильну пружину, і, дотримуючи пальцями круглу рукоятку, повернути кутомірний барабан до сполучення з індексом, після чого відпустити кнопку;

- обертаючи круглу рукоятку, навести вертикальну нитку перехрестя сітки на лівий предмет;

- після того, як відпущена кнопка, необхідно перевірити правильність нульової' установки, тому що можливо помилку установки;

- зняти відлік по кутомірній шкалі і барабану, що і буде

вимірюваним горизонтальним кутом. Для виміру кута по бусольних шкалах необхідно;

- навести вертикальну нитку перехрестя сітки на одну з точок місцевості і зняти відлік по бусольних шкалах;

- обертаючи круглу рукоятку в тім же напрямку, навести вертикальну нитку перехрестя сітки на другу намічену точку і знову зняти відлік по бусольних шкалах;

- відняти з відліку на праву точку відлік на ліву точку/­різниця дасть величину обмірюваного кута.

Якщо виявиться, що правий відлік менше, те до нього попередньо додати 60-00, а потім зробити вирахування. Для виміру кута по сітці монокуляра треба:

- обертаючи круглі рукоятки, навести перехрестя сітки на один із предметів;

- відрахувати число цілих і число часток (на око) розподілів сітки від перехрестя до другого предмета;

- помножити отримане число цілих розподілів на 0-05 і до отриманого результату додати число оцінених на око часток розподілу.

У тих випадках, коли кут між предметами не укладається між перехрестям і крайнім штрихом сітки, на один із предметів варто наводити крайній штрих сітки. 2.8.3 Вимір кутів у вертикальній площині

Вертикальні кути вимірюють для визначення перевищення однієї, крапки над інший, а також для приведення обмірюваних відстаней до обрію. Вертикальні кути можна вимірювати або шляхом нахилу візирної осі монокуляра з наступним відліком по шкалах або по сітці в поле зору при нерухомому монокулярі. При вимірі кутів місця вихідним напрямком є горизонтальне положення візирної осі; межі вимірюваних кутів обмежені величиною ±3-00 при відліку по шкалах і величиною ±0-40 — при користуванні сіткою.

Визначення кутової відстані між двома точками зводиться до почергового виміру кутів місця кожної з них і в залежності від знаків — до додавання або вирахування отриманих результатів. Перед виміром кутів місця бусоль треба ретельно установити в горизонтальне положення за рівнем.

Для визначення кута місця цілі шляхом нахилу візирної осі монокуляра потрібно:

- обертаючи круглі рукоятки сполучити горизонтальну нитку перехрестя сітки з метою;

- відрахувати число великих розподілів на шкалі і число

малих розподілів на шкалі.

Для визначення кута місця цілі по сітці монокуляра необхідно:

- установити монокуляр на відлік 0-00 по шкалах;

- обертаючи круглу рукоятку, сполучити вертикальну нитку сітки з метою;

- відрахувати величину кута від перехрестя сітки до зображення цілі (кожний розподіл сітки дорівнює 0-05). Якщо ціль знаходиться вище перехрестя сітки, то

отриманий кут місця позитивний, а якщо ціль знаходиться

нижче перехрестя, те — негативний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]