Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обл_Бюдж_Підпр_кон1.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
343.55 Кб
Скачать

1.4. План рахунків бухгалтерського обліку і Баланс бюджетної установи

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетної установи - систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку для відображення господарських операцій бюджетних установ. План рахунків бухгалтерського обліку у бюджетних установах і Порядок його застосування, затверджені Наказом Головного управління Дер­жавного казначейства України від 10.12.1999 р. № 114 (додаток А).

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ на­лічує 9 класів: 8 класів балансових рахунків і 1 клас позабалансо­вих рахунків. Балансові рахунки за економічним змістом згрупо­вано у вісім класів, кожен із яких містить синтетичні рахунки, на яких обліковуються близькі за економічним змістом об'єкти. По­забалансові рахунки призначені для обліку активів і розрахунків, що вилучені з обороту установи й не відображаються в балансі. На позабалансових рахунках господарські операції відображаються без застосування методу подвійного запису.

Структуру Плану рахунків наведено в табл. 1.1.

Таблиця 1.1.Структура Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ

Номер класу

Найменування класів

Коди рахунків

1

Необоротні активи

10-14

2

Запаси

20- 25

3

Кошти, розрахунки та інші активи

30-36

4

Власний капітал

40, 41, 43, 44

5

Довгострокові зобов'язання

50- 52

6

Поточні зобов'язання

60- 68

7

Доходи

70-72, 74

8

Витрати

80- 82

0

Позабалансові рахунки

01, 02, 04- 09

Державним казначейством України розроблена і затверджена Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського об­ліку для відображення основних господарських операцій бюджет­них установ, яка забезпечує правильне використання Плану ра­хунків із метою відображення господарських операцій (додаток Б).

План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкція щодо його застосування є обов'язковим і важливим засобом державного управління бухгалтерським обліком у бюджетних установах. Кож­на бюджетна установа розробляє робочий план рахунків, який містить субрахунки третього, четвертого та іншого порядку для ві­дображення господарських операцій з урахуванням особливостей діяльності бюджетної установи. Робочий план рахунків затвер­джує керівник установи.

Відповідно до «Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2007 - 2015 роки», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2007 р. N 34 передбачено розроблення єдиного Плану рахунків бухгалтерсько­го обліку в державному секторі, гармонізованого з бюджетною класифікацією до 2012 року.

Баланс бюджетної установи, форма якого затверджена Дер­жавним казначейством України, відображає стан активів, власно­го капіталу і зобов'язань. Бухгалтерський баланс бюджетної уста­нови - це метод групування та відображення коштів бюджетної установи за видами або розміщенням і використанням та джере­лами їх утворення в грошовій оцінці на визначену дату в грошовій оцінці.

Мета балансу бюджетної установи - це надання інформації ко­ристувачам для контролю і аналізу наведеної інформації.

Статті активу та пасиву згруповано у три розділи.

Актив Балансу бюджетної установи складається з трьох розді­лів: І - Необоротні активи; II - Оборотні активи; III - Витрати.

Пасив Балансу також складається з трьох розділів: І - Власний капітал; II - Зобов'язання; III - Доходи.

Кожна бюджетна установа заповнює в Балансі тільки ті рядки, які характеризують її діяльність.

Відповідно до вимог Стратегії модернізації системи бухгалтер­ського обліку в державному секторі Наказом МФУ від 2К. 12.2009 р. №1541 затверджено Національне Положення (Стандарт) бух­галтерського обліку в державному секторі 101 «Подання фінан­сової звітності», яким передбачено з 01.01.2013 року складання бюджетними установами Балансу за формою №1-дс (Додаток Д 1). Актив балансу включає 2 розділи: І - Нефінансові активи, II- Фі­нансові активи. Пасив також має 2 розділи: І - Власний капітал та фінансовий результат, II - Зобов'язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]