Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обл_Бюдж_Підпр_кон4c.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

42

Міністерство освіти і науки україни

Запорізький національний технічний університет

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

«Облік у бюджетних установах»

для студентів спеціальності

6.030509«Облік і аудит»

денної та заочної

форми навчання

ЧАСТИНА 4

2014

Конспект лекцій з дисципліни „Фінансовий облік І” для студентів спеціальності 6.030509 «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання. Частина 4 / Укл. І.Я. Максименко – Запоріжжя: ЗНТУ, 2014, 42 с.

Укладачі: І.Я. Максименко, ст.викл.

Рецензент: Н.М. Левченко, д.держ.упр., професор

Відповідальний за випуск: Н.М. Левченко., д.держ.упр., професор

Затверджено

на засіданні кафедри

„Облік і аудит”

Протокол №

від „” березня р.

Затверджено на засіданні

ФЕУ

Протокол №

від „” 2014 р.

ЗМІСТ

Тема 9 Облік власного капіталу

Тема 10. Облік фондів

Тема 11. Облік результатів виконання кошторису

Тема 12. Інвентаризація в системі бюджетних установ

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Тема 9. Облік власного капіталу

Перелік питань

9.1. Поняття власного капіталу бюджетних установ та його складові

9.2. Облік результатів переоцінок

Ключові поняття

Валюта звітності - грошова одиниця України.

Валютний курс - співвідношення грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни, встановлене Національним бан­ком України.

Власний капітал бюджетної установи - власні джерела утво­рення господарських засобів, які забезпечують безперервну ді­яльність установи, тобто величина власного капіталу є сумою вар­тісного вираження фондів і результатів виконання кошторисів та переоцінок.

Іноземна валюта - валюта інша, ніж валюта звітності.

Курсова різниця - різниця, яка є наслідком перерахунку од­накової кількості одиниць іноземної валюти в національну валюту України при різних валютних курсах.

Монетарні статті - статті балансу, що відображають грошові кошти в касі, на рахунках в установах банків, а також такі активи і зобов'язання, що будуть отримані чи сплачені у фіксованій чи ви­значеній сумі грошей або їх еквівалентів.

Немонетарні статті - статті балансу, що відображають основні засоби, матеріали та інші статті, які не відносяться до монетарних.

Операції в іноземній валюті - операції, за якими відображаються надходження та розрахунки в іноземній валюті.

Середньозважений валютний курс - результат ділення суми добутків величин валютних курсів Національного банку України та кількості днів їх дії у звітному місяці (кварталі, році) на кількість календарних днів у цьому місяці (кварталі, році).

.1. Поняття власного капіталу бюджетних установ та його складові

Власний капітал забезпечує якісне виконання основних функ­цій бюджетних установ, оскільки він перебуває у розпорядженні бюджетної установи протягом усього терміну її діяльності і вико­нує функцію довгострокового фінансування.

Власний капітал бюджетних установ є сукупністю сум фондів у необоротних активах, у малоцінних швидкозношуваних предметах, результатів виконання кошторисів та результатів переоцінок активів.

Фонд у необоротних активах - це вкладення у фонд основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріаль­них активів (з урахуванням зносу), що перебувають у безпосеред­ньому розпорядженні установи, а також витрати за незакінченими або закінченими, але не зданими в експлуатацію об'єктами ка­пітального будівництва.

Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах - це вар­тість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що перебува­ють у безпосередньому розпорядженні установи і термін експлуа­тації яких не перевищує один рік.

Результат виконання кошторису установи в частині загально­го та спеціального фондів - це фінансовий результат діяльності бюджетної установи.

Результати виконання кошторисів - це результати бюджетної установи від надання державних послуг, реалізації продукції, на­дання інших послуг відповідно до кошторису установи, як за за­гальним, так і за спеціальним фондами, за результатами року.

Складовою власного капіталу є також результат переоцінки не­оборотних активів, запасів, курсові різниці за іноземною валютою. Результати переоцінок - це результати переоцінок матеріаль­них, нематеріальних і фінансових активів.