Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word (4).docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
71.66 Кб
Скачать

12.Поняття про епос. Своєрідність епічної фабули та епічного героя

При вивченні гомерівських поем важливо скласти загальне уявлення про епос, а також відчути своєрідність епічного стилю Гомера. При визначенні суті епосу як роду літератури уявляється можливим виходити з формули, запропонованої О.Ф. Лосєвим, що вбачає специфіку епічного стилю в «приматі загального над індивідуальним». Цей принцип знаходить відображення передусім в епічній фабулі. В її основі – події загальнозначущі, що становлять священний переказ народу, дбайливо збережений в його пам'яті. Принцип дотримується і стосовно епічного героя, що виступає виразником рис колективного ідеалу: фізичної і моральної доблесті, дотепності, красномовства і так далі. Вказаний принцип очевидний і при оцінці художніх засобів, виявляючись у традиційності і стандартності багатьох з них.

13. Героїчний епос Давньої Греції: шляхи виникнення, форми побутування, ідейний змістпочинається еллінський епос двома епічними поемами Гомера- "Іліада" і "Одіссея", які визначають як героїчний епос.

Предмет зображення - історія народу на базі міфологічного сприйняття. В основі художніх древніх епосів лежить велична героїка. Герої епосів персоніфікують собою цілі народи (Ахілл, Одіссей). Герой завжди сильний силою свого народу, персоніфікує як краще, так і гірше у своєму народі. Герой гомерівських поем живе в особливому світі, де поняття "всі" й "кожен" означають те саме.

У центрі класичного героїчного епосу зазвичай знаходиться якась важлива для народу історична подія,велика доленосна війна. Античний героїчний епос виникає в ту переломну епоху,коли особистість починає виділятися з первісного колективу,тому часто ми бачимо нечувану раніше індивідуалізацію персонажів. Скажімо,кожен з героїв "Іліади"-це особистість, індивідуальність,наділена своїми рисами характеру: Ахілл-мужній і безстрашний, Одіссей-ще й хитрий,передбачливий, Агамемнон-чванливий,пихатий. Водночас всі вони ще об'єднані міцними узами родо-плмінних стосунків(скажімо,образа Ахілла-це ще й образа усіх мірмідонян,його одноплемінців,які були з ним під Троєю. Це треба постійно пам'ятати,аби не оцінювати вчинки персонажів із сучасної точки зору:" До героїчниї характерів класичного епосу не можна застосувати ані їхньої індивідуалістичної інтерпретації як ізольованих від суспільства шукачів пригод і подвигів(що згодом надзвичайно яскравво втілиться в середньовічному лицарському романі і аж до пародійного образу "шукача пригод і подвигів"Дон Кіхота.-Ю.К.),ані наївне уявлення про них як про дисциплінованих "солдатів",які підпорядковують свою волю надособистим цілям колективу"(Є.Мелетинський) Окрім героїчного епосу в античній літературі виник також дидактичний еопс,а також пародійний епос. Насамкінець слід зауважити,що обидві поеми Гомера відносять саме до героїчного епосу,хоча,ласне "героїка"(битви) переважають у "Іліаді",а в "Одіссеї"значно зростає питома вага авантюрного(пригодницького),чарівного та родинно-побутового елементу.

14.Принципи епічної характеристики героїв в поемі Гомера «Іліада»

Що стосується героїв гомерівських поем, то вони також не вичерпуються епічним «богатирством». Майже в кожному з головних героїв можна побачити зародження індивідуальної характеристики. В основі своєрідності вигляду епічного героя лежить градація, міра тієї або іншої якості. Так, наприклад, Агамемнон перевершує усіх повноваженнями покладеної на нього влади, Паріс – прихильністю до жінок, та ін. Можна сказати, що ніхто з героїв не обділений, виділяючись однією якоюсь якістю і поступаючись в інших властивостях.

Гомерівські характери досить численні, але не повторюють один одного, мають індивідуальні особливості. Пихатий Агамемнон, дещо нерішучий Менелай, досвідчений Нестор, хоробрий і впевнений у собі Ахілл з печаткою трагізму, легковажний красень Паріс, стійкий захисник міста й ніжний сім'янин Гектор, обтяжений літами й негодами старий Пріам – кожен із цих героїв глибоко індивідуальний, чітко окреслений образ. Такими є і жіночі образи – Гекуби, Андромахи, Єлени. Риси характерів і почуття героїв у творі виявляються переважно у вчинках чи подаються в авторських характеристиках. Слід зазначити, що, при всій їх різноманітності, персонажі поеми не протиставляють себе суспільству, залишаючись у межах колективної етики. Військова доблесть, що приносить славу та багатство, стійкість і витримка, мудрість у по¬радах і ораторське мистецтво, вихованість у стосунках з людьми й пошана до богів – усі ці ідеали родової епохи властиві й гомерівсь¬ким героям, які постійно змагаються між собою, прагнучи перевер¬шити один одного в чеснотах.

Однак, при всій життєвості й людяності гомерівських образів, вони статичні, позбавлені внутрішнього розвитку. Характер героїв зафіксований у небагатьох основних рисах і показаний у дії, але при цьому він не змінюється протягом усієї поеми. Аналіз внут¬рішніх переживань у грецькому епосі відсутній. Коли герой ва¬гається і, нарешті, робить свій вибір, поет ніяк не вмотивовує й нічим не пояснює його рішення. Ось, наприклад, сцена з першої пісні «Іліади», коли обуреного Ахілла охоплює бажання вбити Ага¬мемнона, хоча він ще вагається. Герой уже витяг свого меча, але потім знову вклав його в піхви. Щоб якось пояснити цю раптову зміну настрою, поетові знадобилося втручання богів: до Ахілла незримо з'явилася Афіна й примусила його стриматись. Переживання ге¬роїв прості й наївні. У цьому їх своєрідність і привабливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]