Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы 2012.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5. Лабораторна робота Використання мережі Інтернет

Частина 1. Пошук інформації за фахом з використанням пошукових ситем

Мета роботи: на практиці навчитись використовувати браузери для для перегляду веб сторінок та використання пошукових систем. Вивчити українські, російські та іноземні ресурси Інтернет за тематикою спеціальності.

5.1Теоретичні відомості

5.1.1Що таке пошукова машина

Поповнення інформаційних ресурсів Інтернету відбувається високими темпами, і знайти необхідну інформацію стає усе сутужніше. Різні друковані довідники застарівають ще до їх друку. Єдиним надійним способом пошуку інформації є використання спеціальних пошукових систем, що постійно відслідковують зміни інформації в мережі.

За час існування Інтернету використовувались різні спроби організації пошукових засобів. Найбільш удалі проекти з'явилися в останні два - три роки. Існують сотні різних пошукових систем. Пошукові системи часто називають пошуковими машинами.

Багато пошукових систем дозволяють шукати інформацію не тільки в Web-сторінках, але й у групах новин і сховищах файлів. Таким чином, у результаті пошуку ви можете знайти повідомлення в групі новин чи якийсь файл. Часто замість терміна сторінка застосовується більш загальний термін - документ. Під документом маються на увазі Web-сторінка, чи повідомлення файл, що містять ту чи іншу інформацію. Процес пошуку досить простий: задаючи ключові слова, характерні для інформації, що необхідно знайти ми знайдемо потрібний нам документ.

5.1.2 Як знайти інформацію у пошуковій системі

По перше, зайти на початкову сторінку пошукової системи де знаходяться поля для введення запиту і кнопка для початку пошуку. Після натискання кнопки ви автоматично перейдете на сторінку пошукової системи.

Якщо система дозволяє послідовно уточнення області пошуку, то ви переходите в розділи, що визначають границі пошуку інформації. У таких системах запит у головному розділі здійснює пошук серед усіх вузлів Інтернету. Якщо ж ви, наприклад, перейдете в розділ "Новини", то пошук по запиті буде виконуватися тільки серед вузлів, присвячених новинам. У тому випадку, якщо ви перейдете в підрозділ "Погода", те ви будете шукати тільки серед новин про погоду. Таким чином, ви спочатку визначаєте границі, у яких варто вести пошук, і тільки після цього відправляєте запит на пошук інформації. Якщо

обрана вами система пошуку не дозволяє уточнити запит, то ця дія пропускається.

Вводиться запит на пошук відповідно до правил, прийнятими в обраній системі пошуку. У найпростішому випадку це одне чи кілька слів, наприклад "Матеріал", але можливі і складні запити з логічними операціями "И", "ЧИ", "НЕ".

Якщо система пошуку дозволяє, то уточнюються деякі параметри запиту за допомогою додаткових полів, списків, прапорців і перемикачів, що можуть знаходитися на сторінці поруч з полем запиту. У більшості випадків уточнення параметрів не потрібно. Уточнення параметрів і складання складних запитів чимось схоже на програмування і користається більшою популярністю в програмістів, чим у широкого кола людей, не знайомих із програмуванням.

Натискається кнопка для початку пошуку, і після деякої паузи ви автоматично попадаєте на сторінку зі списком документів, що задовольняють вашому запиту. Тривалість паузи залежить від складності запиту, швидкості роботи пошукової системи і якості вашого зв'язку з даною системою.

Якщо посилань багато і вони не містяться на одній сторінці, то після прочитання першої сторінки з результатами пошуку ви можете перейти до наступного, і так далі. У такий спосіб ви переглядаєте всі знайдені посилання на документи.

Після перебування потрібного посилання ви клацаєте на ній мишею і переходите на сторінку, що ви розшукували. Якщо ви захочете переглянути інші знайдені сторінки, то можна повернутися назад, до сторінки з посиланнями на знайдені документи, і перейти по іншому посиланню.

У деяких системах списки посилань відсортовані таким чином, що на початку списку ви одержите посилання на документи, найбільш задовольняючі вашому запиту. Наприклад, якщо в документі багато разів зустрічаються слова запиту і кілька слів, включених у запит, розташовані в документі поруч, те такий документ більш повно задовольняє запиту. Якщо ж слова зустрічаються один раз і розташовані в різних кінцях документа, то такий документ у меншому ступені задовольняє запиту. Тому що більшість систем здійснює інтелектуальний пошук в Інтернету, то ступінь відповідності запиту, визначений пошуковою системою, не завжди буде збігатися з вашими представленнями.

Слід зазначити, що при виконанні запиту пошукова система не шукає документи безпосередньо в Інтернету. Вона звертається до своєї бази даних, де в компактному виді зібрані дані про інформацію в Інтернету. Можливо, що реальний стан Інтернету трохи відрізняється від того, що зберігається в базі даних. Пошукові системи постійно поповнюють і оновлюють свої бази даних, щоб мінімізувати таку розбіжність.

Існує два способи додавання інформації в бази даних пошукових машин: Розроблювач Web-сторінки самостійно додає посилання на неї в пошу-

кову систему. Більшість систем дозволяє це зробити зовсім безкоштовно.

Спеціальна програма, називана роботом, знаходить посилання на нову сторінку у Всесвітній павутині. Роботи запускаються пошуковою системою, щоб перевірити, чи існують раніше знайдені документи і чи не з'явилися нові.

Слід окремо відмітити, що 15 травня 2009 року було запущено особливий науковий пошуковий сервіс Wolfram Alpha. Wolfram Alpha - пошукова система, інтелектуальний «обчислювальний движок знань» (англ. computational knowledge engine).

Опис проекту Засновник проекту, Стівен Вольфрам, пояснює, що він зможе перевести

природно-мовні питання у формат, зрозумілий для комп'ютерів, що дозволить виробляти обчислення і пошук через трильйони одиниць «Кураторів даних» з використанням мільйонів рядків алгоритмів для надання користувачу відповідей. Нова Співак висловив думку, що «Вольфрам-Альфа може бути настільки ж важливим, як і Google».

Wolfram Alpha не пвертає перелік посилань, заснований на результатах запиту, а обчислює відповідь, грунтуючись на власній базі знань, яка містить дані про математики, фізики, астрономії, хімії, біології, медицини, історії, географії, політиці, музиці, кінематографії, а також інформацію про відомих людей та інтернет-сайтах. Він здатний переводити дані між різними одиницями вимірювання, системами числення, підбирати загальну формулу послідовності, знаходити можливі замкнуті форми для наближених дрібних чисел, обчислювати суми, межі, інтеграли, вирішувати рівняння і системи рівнянь, проводити операції з матрицями, визначати властивості чисел і геометричних фігур . Однак, розрахунок на підставі власної бази має і свої недоліки, у тому числі - вразливість до помилок даних.

Програмне забезпечення Wolfram Alpha засновано на обробці природної мови (нині - тільки англійської), великий бібліотеці алгоритмів і NKS-підході для відповідей на запити. Програмне забезпечення написано на мові Mathematica і становить близько 5 мільйонів рядків, в даний час виконується приблизно на 10000 процесорах.

5.1.3 Адреси пошукових серверів

Пошукові сервери України: МЕТА http://www.meta.ua

A-Counter http://www.a-counter.kiev.ua/user/add.html Atlas http://katalog.atlasua.net

Begin http://begin.com.ua/cgi/add.cgi BigMir http://dir.bigmir.net/add.php Ipromo http://ipromo.com.ua/catalogue/ Kiev2000 http://kiev2000.com/top/mod.asp

Topping http://www.topping.com.ua/cgi-bin/pinguser.cgi UA Portal http://www.uaportal.com/cgi_bin/add_url.cgi Yo http://www.yo.com.ua/cgi-bin/add.pl

Куда пойти http://www.qp.dp.ua

Пошукові сервери Росії: Rambler http://www. rambler.ru Яндекс http://www. yandex.ru Mail.ru http://www. mail.ru

Пошукові сервери Зарубіжжя: Google http://www. google.com Yahoo http://www. yahoo.com Bing http://www. bing.com

5.2 Хід роботи

Запустити веб браузер: Internet Explorer/Mozilla Firefox/Google Chrome/Opera.

Завдання 1.

Створити власну поштову скриньку на одному з сервісів електроної пошти. В реєстраційних даних анкети вказати дійсні особисті дані — П.І.Б. Логін користувача повинен містити прізвище та ім'я студента в транслітерації, розділені символом «_» підчеркування чи крапкою.

Завдання рахується повністю та коректно виконаним після того, як викладач отримає лист від студента зі створеної поштової скриньки.

Поле “відправлювач” листа повинно відповідати прізвищу та імені студента.

Тема листа - “Лабораторна робота №5 Завдання 1”.

Зміст листа: “Лабораторна робота №5 “Використання мережі Інтернет”. Завдання 1. Створення власної поштової скриньки. Завдання виконано”

Завдання 2.

За допомогою пошукових сервісів знайти виробників харчових добавок та косметичних засобів.

Результати виконання завдання занести в файл “Результати виконання ЛР5 П.І.Б”. Розділ назвати “Завдання 2”. Розділ повинен починатись з окремої сторінки.

Для кожного виробника повинні бути вказані: номер в списку, назва підприємства, коротка характеристика асортименту та продукції (не більш одного абзацу), контактна інформація (адреса, телефони), сайт та(чи) електрона скринька. Повинні бути сформовані окремі таблиці для підприємст, що виробляють харчові добавки та косметичні засоби. В кожній таблиці повинні бути вказані не меньш 15 виробників.

 

Приклад оформлення Завдання 2

Таблиця 4.1

 

 

Назва підприємства

Коротка характери-

Контактна

Сайт та(чи)

 

 

стика асортименту та

електрона

 

 

інформація

 

 

продукції

скринька

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3.

Результати виконання завдання занести в файл “Результати виконання ЛР5 П.І.Б”.

За допомогою пошукових сервісів знайти:

1. Ресурси, представництва в мережі періодичних видань, інтернет видання, сайти університетів, що публікують інформацію за тематикою “косметичні засоби” на території країн СНД.

 

 

 

Таблиця 5.1

 

Приклад оформлення Завдання 3, частина 1

Назва Інтернет

Коротка характеристика

Сайт та(чи) електрона

ресурса

Інтернет ресурса

скринька

 

2.Ресурси, представництва в мережі періодичних видань, інтернет видання, сайти університетів, що публікують інформацію за тематикою “харчові добавки” на території країн СНД.

 

 

 

Таблиця 5.2

 

Приклад оформлення Завдання 3, частина 2

Назва Інтернет

Коротка характеристика

Сайт та(чи) електрона

ресурса

Інтернет ресурса

скринька

 

Контрольні питання

1.Що таке Інтернет? Структура мережі. За допомогою яких засобів можливо здійснювати пошук у мережі необхідної інформації?

2.Для чого була створена доменна система імен? З яких структурних частин складається домен (розповісти на прикладі домену ХНТУ http://www.kstu.net.ua).

3.Що таке WWW та HTTP? Що таке гіпертекст? Як за допомогою гіпертекстового посилання зв’язуються сторінки? Структура мережі WWW.

4.Що таке веб сторінка? Що таке сайт? Чим веб сторінка відрізняється від сайту?

5.Як користуватись пошуковими машинами? Що таке пошукові запити? Як коректно сформувати пошуковий запит?

6.За допомогою якого програмного забезпечення можливо переглядати ресурси мережі Інтернет?

7.Які існують браузери? Перелічить назви сучасних браузеров.

8.Як зберегти веб сторінку на локальний комп'ютер? В яких форматах можливо зберігати веб сторінки?

9.Як змінити масштаб зображення веб сторінки, наприклад в Mozilla Firefox?