Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы 2012.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

4.2 Хід роботи

Результати роботи можливо зберігати на дискеті, локальному диску в папці “Мои Документы” чи на диску у мережі. Для цього створить у місці де будуть зберігатися файли з результатами виконання лабораторної роботи папку та навіть її своїм прізвищем. В директорії зі своїм прізвищем створить папку Лабораторна робота 5 та зберігайте тут всі файли з завданнями лабораторної роботи, що виконано.

Запустити програму ChemFinder.

Завдання 1.

Створіть файл Завдання 1 та збережіть його у властній директорії у папку Лабораторна робота 4.

Створити базу даних для систематизації і збереження інформації о хімічних сполуках.

Створити новий файл File > New, при цьому створюється нова форма. Викликати контекстне меню, натиснувши на поле правою кнопкою миші вибрати пункт Data source. У діалоговому вікні, що з'явилося, вибрати кнопку Create Database. Назвати базу „Preparati” (редактор автоматично додає розширення файлу mdb, тому його не потрібно вказувати в поле назви файлу) та збережіть його на дискету в папку Лабораторна робота 4.

Програма автоматично створить у базі 4 типи даних: для структурної формули, молекулярної маси, формули і порядкового номера запису в базі даних. Для того щоб у базі зберігалася і назва з'єднання потрібно перейти у вкладку Field, натиснути на кнопку Create field, у поле Name ввести назву поля: Compounds Name у списку Type вибрати Text.

За допомогою інструмента 17 вставка поля створити 5 полів. Викликати контекстне меню для кожного, натиснувши на поле правою кнопкою миші, вибрати пункт Properties, назвати поля: Структурна формула, Назва з'єднання, Формула, Молекулярна маса, Порядковий номер.

Збережіть базу.

Тепер база готова для роботи. Щоб ввести в неї новий запис потрібно в меню Record вибрати пункт Add New Record – додати новий запис у базу. Викликати контекстне меню, натиснувши на поле правою кнопкою миші, вибрати пункт Edit structure. Автоматично запуститися ChemDraw. Створіть структурну формулу з'єднання. Закрийте ChemDraw. У полі з'явиться структурна формула, що ви тільки що створили.

У поле назва з'єднання введіть назву. Поля «Молекулярна маса» і «Порядковий номер» заповнюються програмою автоматично.

Щоб додати наступний запис знову виконаєте дії з пунктів 5-7. При завершенні роботи з базою збережіть її File > Save.

Ввести в базу, що створено хімічні сполуки, що наведено нижче, за допомогою ChemDraw визначити молекулярну масу, процентний склад по кожному хімі-

чному елементу:

 

Фенілаланін

Тірозін

CH2 CH COOH OH

CH2 CH COOH

NH2

NH2

Гліцін

HCH COOH

NH2 Цістеін

SH CH2 CH COOH

NH2 Діметіламін

CH3

H N

CH3

Метиламін

H

CH3 N

H Молочна кислота

CH3 CH COOH

OH

2,4-Діхлорфеноксіоцтова кислота

Аланін

CH3 CH COOH

NH2 Серін

HO CH2 CH COOH

NH2

Лізин

H2N CH2 CH2 CH2 CH2 CH COOH

NH2

Глутамінова кислота

HOOC CH2 CH2 CH COOH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NH2

 

Глюкоза

H

 

H

 

H

 

H

 

 

 

H

 

 

 

O

H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

 

C

 

C

 

C

 

C

 

H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H

H

 

H

 

H

 

H

 

 

 

 

 

 

Етиловий ефір оцтової кислоти

 

 

 

 

O

CH3

C

O

 

 

 

C2H5

Гліцерин

 

 

 

 

CH

CH2

CH

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OH

OH

 

OH

O

O CH2 C

OH

Cl

За допомогою команди пошуку знайдіть сполуки з молекулярною масою 88, 90 та 100. Для цього виберіть у головному меню команду Search > Enter Query, в полі де відображається молекулярна маса введіть масу, що потрібно знайти та натисніть на клавіатурі клавішу Enter. Повторіть ці дії для кожної молекулярної маси, що треба знайти.

ChemFinder дозволяє зберігати і текстову інформацію, наприклад архів статей. Затрачаючи якийсь час на введення даних у таку базу, користувач може потім заощаджувати багато часу при пошуку потрібної інформації. У залежності від розміру бази швидкість пошуку може зрости в 10-20 разів у порівнянні з пошуком інформації в друкованому виді.

Завдання 2.

Створить базу даних за допомогою якої можливо було б зберігати текстову інформацію, наприклад статті з рисунками. Для цього потрібно лише 4 поля. Перше - номер статті у базі, друге - назва статті, трете - текст статті, четверте – рисунки з статті.

Створити новий файл File > New, при цьому створюється нова форма. Викликати контекстне меню, натиснувши на поле правою кнопкою миші вибрати пункт Data source. У діалоговому вікні, що з'явилося, вибрати кнопку Create Database. Назвати базу „Articles” та збережіть його на дискету в папку Лабораторна робота 4. За допомогою контекстного меню знову поверніться і вікно Data source. Натисніть кнопку Delete Table та видалить таблицю, що автоматично спорюється програмою. Створить нових поля з відповідною назвою: Name – для збереження назви статті; Text - для збереження тексту статті; ID – для збереження номеру статті у базі (створюєтся програмою автоматично); Figure – для збереження рисунків статті.

Натисніть кнопку Create Table та створить нову порожнюю таблицю. Перейдіть у вкладку Field та виконайте наступні дії: натисніть на кнопку

Create field, у полі Name ввести назву: Article Name; в полі Type вибрати тип: Text; полі Width кількість символів, що буде зберігатись: 254; натисніть на кнопку Create field, у полі Text ввести назву: Article Text; в полі Type вибрати тип: Text; полі Width кількість символів, що буде зберігатись: 254.

Програма автоматично створить у базі поле, в якому зберігаєтся номер запису у базі.

Збережіть базу у папку Лабораторна робота 8 та назвіть її „Stat’i”. Заповніть базу матеріалами, що видасть викладач.

Контрольні питання

1.Яке призначення програми ChemFinder?

2.Як створити новий файл (базу даних)?

3.Що таке база даних та для рішення яких задач вона використовується?

4.Як відкрити існуючий файл (базу даних), що знаходиться на гнучкому диску?

5.Як створити нове поле у базі?

6.Як додати записи у базу даних?

7.Як стерти запис із бази даних?

8.Які данні можливо зберігати у базі, що створено за допомогою програми ChemFinder.

9.У чому полягає зручність зберігання інформації у базі даних у порівнянні із іншими способами збереження інформації?