Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsy_2013.pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

54

зареєстрованих не з допомогою партнерів Google, буде потрібно спеціальна налаштування записів домену. Дана можливістю є частиною наданого Google сервісу - Google Apps.

Робота в автономному режимі. Дозволяє користуватися поштовою скринькою навіть за відсутності підключення до інтернету. Автономний доступ до Gmail забезпечується за допомогою технології Google Gears, яка зберігає додаток на жорсткому диск користувача. В автономному режимі користувачі можуть читати прийшли повідомлення, а також писати листи, які будуть автоматично відправлені відразу після відновлення з'єднання з інтернетом.

6.6. Глосарій термінів

Всесвітня Павутина World Wide Web (WWW)

1.Служба в Інтернету, що дозволяє легко одержувати доступ до інформації на серверах, розташованих по усім світі.

2.Служба в Інтернету, що організує інформацію з використанням гіперсередовища. Кожен документ може містити посилання на образи, звуки або інші документи.

Адреса IP – унікальна адреса комп'ютера в мережі Інтернет. IP-адреса являє собою цифрову адресу, що складається з чотирьох чисел, розділених крапками. Кожна IP-адреса однозначно визначає комп'ютер у мережі Internet. Для більш простого доступу до комп'ютера звичайно використовують його доменне ім'я.

URL - універсальний покажчик ресурсу – стандартизований рядок символів, що вказує місце розташування документа в мережі Інтернет.

Браузер Броузер (Засіб перегляду) Browser - програма для перегляду веб-сторінок,

що знаходяться на веб-серверах.

Вэб-сторінка – складова частина веб-сайта. Може містити текст, зображення, гіпертекстові посилання на інші сторінки або на інші сервера. Фізично являє собою файл.

ICQ – система для оперативного спілкування в мережі Інтернет.

Для опис програмних продуктів за допомогою яких створюються системи дистанційного навчання використовуються наступні терміни:

Відеоконференція Video conference - захід з використанням видеоконференцсвязи. Віртуальні співтовариства Virtual communities (e-Communities) - термін виник у

процесі розвитку Інтернету й означає:

1.Новий тип співтовариств, що виникають і функціонують в електронному просторі.

2.Об'єднання користувачів мережі в групи з загальними інтересами для роботи в електронному просторі.

Гіперпосилання (Посилання) Линк Link - рядок у HTML-документі, що вказує на будь-який інший файл, що може бути розташований в Інтернету, і утримуючий повний шлях (URL) до цього файлу.

Гіперпосилання - графічне зображення або текст на сайте або в листі електронної пошти, натиснувши на які мишею можна завантажити (іншу) веб-страницу.

55

Гіпертекст Hypertext - зв'язок між документами, що можуть розміщатися в будьякому місці. Клацаючи мишею на виділеному слові або фразі, користувач попадає в ті розділи, де висвітлюється дана тема.

Графічний інтерфейс користувача Graphical User Interface – інтерфейс, що використовує графічні елементи.

Завантаження Download – передача програм або даних з комп'ютера на підключене до нього пристрій, звичайно із сервера на персональний комп'ютер.

Доменне ім'я Domain name - символьне ім'я, під яким реєструється кожен вузол у мережі Інтернет. Складається з декількох груп алфавітно-цифрових термінів, розділених крапкою, наприклад www.curator.ru. Домен - сама велика структурна одиниця Інтернет. Звичайно домен - країна або інша велика структура.

Інтерактивний Interactive – діалоговий.

Інтернет Internet

1.Глобальна мережа, у котру входять урядові, академічні, комерційні, військові і корпоративні мережі усього світу, в основі якої лежить використання протоколу передачі даних TCP/IP.

2.Глобальна інформаційна система, частини якої логічно взаємозалежні один з одним за допомогою унікального адресного простору, заснованого на протоколі TCP/IP, і яка забезпечує, привселюдно або приватно, комунікаційний сервіс високого рівня.

3.Безліч взаємозалежних комп'ютерних мереж, що огортають земна куля. Інтернет забезпечує доступ до комп'ютерів, електронній пошті, дошкам оголошень, базам даних і дискусійних груп, усі з яких використовують протокол TCP/IP.

Інтернет Протокол Internet Protocol (IP) - основний протокол, що забезпечує комунікації в Інтернет.

Інтерфейс Interface - програмне забезпечення комунікації між комп'ютером і його користувачем або між двома пристроями. У вузькому змісті – зовнішній вигляд програмного середовища, службовець для забезпечення діалогу з користувачем.

Интрасеть Intranet - внутрікорпоративна мережа побудована за принципом Інтернет.

Мультимедиа Multimedia

1.Комбінація різних медиа з використанням звуку, образів і тексту.

2.Взаємодія візуальних і аудио ефектів під керуванням інтерактивного програмного забезпечення. Звичайно означає сполучення тексту, звуку і графіки, а останнім часом усі частіше - анімації і відео. Характерна, якщо не визначальна, особливість мультимедийных веб-узлов і компакт-дисків - гіперпосилання.

3.Поняття, що означає сполучення звукових, текстових і цифрових сигналів, а також нерухомих і образів, що рухаються. Так, мультимедийная база даних буде містити текстову й образну інформацію, відеокліпи, таблиці, і все це однаково легко доступно. Мультимедийная телекомунікаційна послуга дозволяє користувачеві посилати або одержувати будь-як форму інформації, взаємозамінних за бажанням.

Онлайн On-line – режим роботи в Інтернет при безпосереднім підключенні до ме-

режі.

Оффлайн Off-line – автономний режим роботи комп'ютера без підключення до

Інтернет.

56

Пошукові системи (машини) Search engines - спеціальний сайт, на якому користувач по заданому запиті може одержати посилання на сайты, що відповідають цьому запитові. Інструмент для пошуку інформації в Інтернету. Як правило, робота пошукової машини складається з двох етапів. Спеціальна програма (пошуковий робот, автомат, агент, павук, черв'як, crawler) постійно обходить мережа і збирає інформацію з вебстраниц (індексує них). Коли користувач задає запит, пошук йде по попередньо побудованому індексі. Результатом пошуку є так називана пошукова видача - список посилань на документи (веб-страницы), що відповідають запитові.

Пошукові каталоги (директорії) Directories – систематизована і рубрицированная добірка посилань на інтернет-ресурси з описами.

Каталоги поділяються на спеціалізовані (галузеві) і загальні, а також на регіональні, національн і глобальні. На відміну від пошукової машини, де індекс створюється автоматично, складання каталогу - ручна робота з класифікації й анотування ресурсів. Тому звичайно в базі каталогу менше сайтов, чим у базі пошукової машини.

Користувач User - відвідувач веб-сайта.

Портал Portal - слово "портал" прийшло в інтернет з архітектури в значенні "головний вхід". Мається на увазі сайт, з якого людина регулярно починає свою роботу в інтернету, що він робить стартовою сторінкою свого браузера.

Портал повинний сполучити веб-сервисы, контент і посилання на інші ресурси таким чином, щоб відповідати потребам великого числа користувачів. Основна ідея існування порталу полягає в тім, що, створивши якусь критичну масу сервисов, можна набрати таку кількість користувачів, що буде "самопополняющимся", після чого відвідуваність порталу росте практично без додаткових витрат на рекламу.

Провайдер послуг Інтернет (Провайдер; Інтернет Сервіс Провайдер) Internet Service Provider (ISP) - компанія або інша організація, що надає послуги Інтернет: підключення до Інтернет через свої комп'ютери (являющиеся частиною Інтернет), хостинг і т.д.

Мережа Network – група комп'ютерів і інших пристроїв, з'єднаних таким чином, що вони можуть передавати один одному дані.

Телекомунікації Telecommunications - процес дистанційної передачі даних на основі информационнокомунікаційні технології (ИКТ).

Телеконференція Teleconference - вид заходу, у якому групова комунікація здійснюється між територіально розподіленими учасниками за допомогою технічних засобів. Приклади: телефонна конференція, аудиоконференция, чат, поштові конференції, відеоконференція, і т.п.

TCP/IP – протокол Transmission Control/Internet Protocol - стандартний мережний протокол зв'язку(точніше ціле сімейство протоколів), прийнятий у мережі Інтернет, використовуваний для з'єднання комп'ютерних систем через Інтернет і передачі даних.

Формат Format – набір правил і угод для представлення даних визначеного типу(наприклад графічних зображень, звуку, відеоінформації).

Чат - переписка двох і більш користувачів Інтернет у реальному часі, тобто одночасно на тому самому текстовому полі.

Електронна бібліотека Digital library - розподілена інформаційна система, що дозволяє надійно зберігати й ефективно використовувати різнорідні колекції електронних

57

документів (текст, графіка, аудио, відео і т.д.) через глобальні мережі передачі даних у зручному для кінцевого користувача виді.

Електронна пошта E-mail

1.Найбільш розповсюджене використання мереж. Це послуга, що дозволяє комп'ютерним користувачам посилати електронні повідомлення один одному.

2.Обмін повідомленнями за допомогою комп'ютера. Передача листів і повідомлень

зкомп'ютера на комп'ютер через мережу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]