Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsy_2013.pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

49

6.4. Використання браузерів для для перегляду веб сторінок

Веб-оглядач, або браузер (від англ. Web browser, броузер) - програмне забезпечення для пошуку, перегляду веб-сайтів, тобто для запиту веб-сторінок (переважно з мережі), для їх обробки, виводу і переходу від однієї сторінки до іншої.

Більшість браузерів також наділені здібностями до перегляду змісту FTP-серверів. Браузери постійно розвивалися з часів зародження Всесвітньої павутини, і з її зро-

станням ставали все більш важливою програмою типового персонального комп'ютера. Нині браузер - комплексний додаток для обробки і виводу різних складових вебсторінки, і для надання інтерфейсу між веб-сайтом і його відвідувачем. Практично всі популярні браузери розповсюджуються безкоштовно або «в комплекті» з іншим додатком: Internet Explorer (як невід'ємна частина Microsoft Windows), Mozilla Firefox (безкоштовно, вільне ПЗ), Opera (безкоштовно, починаючи з версії 8.50), Safari (разом з Mac OS або безкоштовно для Windows).

Домінуюче положення на ринку займає Internet Explorer різних версій. До 2010 року Internet Explorer постачався з сімейством операційних систем Windows. Починаючи з версії Windows 7 користувачам стран ЄС пропонується самостійно вибрати та завантажити браузер.

Слідом за IE зараз за частотою використання йдуть браузери Mozilla і Opera. Mozilla стала ідеологічним продовженням колись дуже популярного браузера Netscape Navigotor 4. Крім браузеру Mozilla розробляє інші потужні інструменти - поштовий і IRC клієнт, а також зручний редактор HTML сторінок. При всьому цьому Mozilla приємно відрізняється високою швидкістю роботи. Також в браузері дуже зручно реалізована система перегляду сторінок, раніше збережених в "кеш". Досить клацнути по іконі "offline" і можна спокійно переглянути все, що збережено в "Журналі відвідувань", при цьому переглядач не буде намагатися оновлювати їх вміст.

Браузер Opera. Цей браузер відрізняється тим, що трохи навантажує систему, під якою працює, і при цьому володіє значною потужністю і функціональністю. Приміром, він має дуже зручний вбудований менеджер закачування і цікаву можливість роботи з пошуковими системами. Під час перегляду сторінок, браузер показує швидкість завантаження, а також кількість завантажених картинок на сторінці.

Браузер Safari. Розробляється компанією Apple, входить до складу операційної системи Mac OS X, що поставляється спеціально для комп'ютерів Mac. З 11 червня 2007 року компанія випустила тестову версію браузера для Windows XP і Vista. Завантажити браузер можна зі сторінки http://www.apple.com/safari/download/.

Mozilla Firefox - зручний, швидкий і простий браузер для роботи з Інтернетом. Він є повністю безкоштовним. Завантажити браузер можна зі сторінки http://www.mozilla.ru

Розглянемо устрій робочого вікна браузеру на прикладі Можливості Firefox.

50

Рис. 6.1. Вікно програми браузера Mozilla Firefox: 1- заголовок вікна, 2 — панель управління, 3 — головне меню, 4 — рядок адреси, 5 - пошуковий рядок, 6 — строчка швидких закладок, 7 — вкладки, 8 — вертикальна смуга прокрутки, 9 — робоча область де відображаються веб-сторінки, 10 — панель статусу.

Можливості Firefox

Простий, інтуїтивно зрозумілий браузер володіє всім, що може знадобитися в повсякденному житті. Закладки, журнал, повноекранний режим, масштабування тексту і багато чого іншого - все це має місце в Mozilla Firefox.

Блокування спливаючих вікон, позбавлення від різних шпигунських програм, а також від елементів ActiveX.

Користувач може самостійно контролювати свою приватність, гнучко управляти особистими даними. Браузер дозволяє моментально видаляти сліди свого перебування в мережі.

Панель пошуку, розташована поряд з рядком введення, дозволяє шукати будь-які дані у всесвітній мережі. Допускається використання безлічі пошукових серверів. Підтримка технології RSS вбудована в браузер. Додавання сайтів в закладки, завдяки жовтої зірочці в адресному рядку, тепер можливо одним клацанням мишки. Управління жу-

51

рналом і закладками уніфіковано і здійснюється в рамках єдиного діалогового вікна. Вибір необхідних посилань став більш зручний, з причини наявності спеціальних груп нещодавно доданих закладок і найбільш часто відвідуваних сайтів.

Інтелектуальна рядок введення адреси: як тільки користувач починає введення адреси, тут же з'являється вікно з підказками, де жирним шрифтом показані всі збіги. Вікно містить список раніше відвіданих сайтів. Рядок коректно відгукується не тільки на адреси сайтів, а також на їх заголовки, що значно спрощує і прискорює введення.

Менеджер завантажень дозволяє докачувати файли після обриву з'єднання. У рядку статусу завжди показується кількість одержуваних файлів і приблизний час до закінчення завантаження.

Автоматичне оновлення - браузеру завантажує нові версії браузера по мірі їх ви-

ходу.

Можливості Mozilla Firefoxі гнучко розширюються за допомогою додаткових модулів розширення і тем оформлення.

Mozilla Firefox включає в себе вбудовану консоль повідомлення про помилки на веб-сторінках. Додаткові розширення, на зразок Firebug, дозволяють з легкістю розробляти і налагоджувати веб-сторінки.

Mozilla Firefox працює на наступних платформах: Windows 2000 або вище, Linux, Mac OS X 10.4.x або вище, Nokia N810 або N900.

6.5. Електронна пошта

Електронна пошта (англ. email, e-mail, від англ. Electronic mail) - технологія та надані нею послуги з пересилки і отримання електронних повідомлень (званих «листи» або «електронні листи») по розподіленої (у тому числі глобальної) комп'ютерної мережі.

Основною відмінністю (і гідністю е-майл) від інших систем передачі повідомлень (наприклад, служб миттєвих повідомлень) раніше була можливість відкладеної доставки повідомлення, а також розвинена система взаємодії між незалежними поштовими серверами (відмова одного сервера не приводив до непрацездатності всієї системи).

На теперішній час в мережі Інтернет існує сотні сервісів, що надають користувачам безкоштовні послуги користування скринькою електронної пошти.

Найбільш масштабними та інтернаціональними є сервіси:

1.gmail (http://mail.google.com)

2.yahoo.com (http://ru.yahoo.com)

3.hotmail (https://login.live.com)

На території країн СНД та в Росії найбільшу популярність серед користувачів мають наступні сервіси електронної пошти:

yandex.ru

mail.ru

rambler.ru

52

На території України найбільшу популярність серед користувачів мають наступні сервіси електронної пошти:

ukr.net (freemail.ukr.net) meta.ua (webmail.meta.ua)

Слід відмітити, що більшість зазначених сервісів крім послуги використання поштової скриньки надають цілий комплекс послуг — пошук, розміщення персональних сторінок, публікація фотографій, відеоматеріалів та інш.

З названих сервісів слід особливо відмітити Gmail.

Gmail (від Google Mail, вимовляється джі-мейл або гмейл) - безкоштовна послуга електронної пошти від американської компанії Google. Надає доступ до поштових скриньок через веб-інтерфейс і по протоколам POP3, SMTP і IMAP.

Gmail почав працювати 1 квітня 2004 року. Сервіс пропонує для зберігання пошти понад 7,5 гігабайт простору.

Веб-інтерфейс Gmail цілком побудований на браузерній мові програмування JavaScript, що дає незвичайні для веб-середовища можливості, такі як прийом команд з клавіатури, оновлення сторінки без перезавантаження (технологія AJAX), спадаючі списки вибору адресатів. Можливо також переключитися на інтерфейс, побудований лише на HTML - стандартній мові розмітки веб-сторінок, який підтримується всіма браузерами. При завантаженні веб-інтерфейсу перевіряється версія браузера, і у випадку якщо браузер не підтримує всі використовувані інструкції JavaScript, веб-інтерфейс автоматично перемикається в HTML-режим і користувачеві виводиться повідомлення про те що браузер не підтримує всіх функцій.

При використанні поштової служби Gmail користувач отримує поштову адресу в домені googlemail.com (типу username@googlemail.com) і псевдонім в домені gmail.com (username@gmail.com).

У порівнянні з поштовими веб-сервісами, що стали вже стандартними, Gmail пропонує ряд нововведень.

Використання безпечного з'єднання. На відміну від багатьох безкоштовних і навіть деяких платних поштових сервісів, Gmail пропонує підключення по шифрованому каналу по протоколах SMTP/POP3/IMAP, а також веб-інтерфейс через шифроване з'єднання по протоколу HTTPS (протокол шифрування TLS v1.0 128 bit ARC4 (1024 bit RSA / SHA)).

Відсутність запису IP-адрес в приєднуваних заголовках листа. У більшості інших безкоштовних поштових сервісів IP-адреса відправника записується (заголовки Received from, X-Originating-IP). Справедливо тільки для Gmail.

Перегляд журналу доступу до облікового запису, із зазначенням IP-адрес, протоколу доступу (браузер, мобільний пристрій, POP3 і т. д.) і часу, а також інформації про те, чи працюють ще де-небудь під цим обліковим записом. Якщо користувач з якої-небудь причини забув вийти з відповідної облікового запису, наприклад, на робочому місці, за допомогою інтерфейсу Gmail він може завершити цей сеанс.

53

Варіант «тільки HTML» дозволяє значно зменшити кількість інформації, що завантажується, тим самим надаючи швидкий доступ до веб-інтерфейсу навіть при вузькополосному доступі в інтернет. У свою чергу, у зв'язку з великим обсягом переданої інформації стандартним веб-інтерфейсом, прямо під час його завантаження можна перейти в режим «тільки HTML» і включити його завантаження автоматично.

Майже повна відсутність реклами значно знижує обсяг необхідної для завантаження інформації (в порівнянні з сервісами, що містять графічну і flash-рекламу). Рекламні посилання повністю відсутні в режимі «тільки HTML», і присутні тільки при прочитанні об'ємних листів як контекстна реклама у вигляді тексту на панелі праворуч.

Більше 7 гігабайт дискового простору для листів. Тим не менш, розмір одного приймається або посиланого листа не може перевищувати 25 мегабайт.

Перегляд обговорень. Метод категоризації повідомлень, при якому Gmail відстежує окремі «обговорення» - початкове повідомлення з ланцюжком відповідей на нього (максимальне число листів в ланцюжку - 100). Ланцюжки створюються автоматично, проте їх не можна створювати вручну.

Ярлики. Листи не заносяться в папки, а діляться по категоріях, які користувач може доповнювати і змінювати. Ефективність цього механізму трохи вище, ніж більш традиційного з папками, оскільки реалізується можливість комбінування різних сполучень ярликів. Існують «стандартні» ярлики, наприклад inbox (Вхідні) або chats (Чати). Ярлики можна позначати різними кольорами для зручності.

Архівація. При великому обсязі скриньки електронної пошти не потрібно видаляти листи для звільнення обсягу, достатньо зняти з них ярлик inbox (Вхідні) щоб відправити їх в архів.

Автозбереження. При редагуванні повідомлень разів на хвилину виконується автоматичне збереження чернетки листа, для запобігання втрати даних у разі виключення живлення або інших збоїв.

Розвинений список контактів. Для кожного співрозмовника можуть задаватися фотографія, адреси і телефони. Також реалізована підстановка адрес зі списку, який відображається при наборі тексту в рядку «кому» по імені користувача або його електронну адресу, набраному навіть частково.

Підтримка RSS. Завдяки їй можна читати листи за допомогою інших RSS-клієнтів, наприклад, з Персоналізація сторінок пошукових сайтів msn.com, yahoo.com і самого google.com, програми Microsoft Deskbar. Це дає можливість перевіряти пошту, не підключаючись до веб-інтерфейсу.

Вбудована перевірка орфографії. Автоматично визначає мову повідомлення і пропонує варіанти написання помилкових слів.

Вбудований чат. Повідомлення можуть доставлятися не тільки за допомогою поштових протоколів, але і через протокол Jabber, завдяки чому користувачі можуть обмінюватися миттєвими повідомленнями, використовуючи веб-інтерфейс поштової скриньки, програму Google Talk, або будь-які інші, які підтримують Jabber. Крім того в чаті Gmail є можливість голосового та відео спілкування.

Пошта на власному домені. Можливість використання при роботі зі службою Gmail власного доменного імені, і створення в ньому великої кількості поштових скриньок, кожен з яких може використовувати всі переваги Gmail. При цьому для доменів,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]