Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsy_2013.pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

43

Рис. 6.5. Приклад об'єднання декількох ПК за допомогою клієнт серверної архітектури та технології DSL.

6.3. Що складає Internet?

Інтернет англ. Internet, скор. від Interconnected Networks - об'єднані мережі - глобальна телекомунікаційна мережа інформаційних і обчислювальних ресурсів. Служить фізичною основою для Всесвітньої павутини. Часто згадується як Всесвітня мережа, Глобальна мережа, або просто Мережа. В даний час, коли слово «Інтернет» вживається в побуті, частіше за все мається на увазі Всесвітня павутина і доступна в ній інформація, а не сама фізична мережа.

Інтернет складається з багатьох тисяч корпоративних, наукових, урядових та домашніх мереж. Об'єднання мереж різної архітектури та топології стало можливо завдяки протоколу IP (англ. Internet Protocol) і принципу маршрутизації пакетів даних.

44

Рис. 6.6. Приклад спрощеної структури мережі Internet.

Протокол IP був спеціально створений агностичним по відношенню до фізичних каналів зв'язку. Тобто будь-яка система (мережа) передачі цифрових даних, дротова або

45

бездротова, для якої існує стандарт інкапсуляції у неї IP-пакетів, може передавати і трафік Інтернету. Агностицизм протоколу IP, зокрема, означає, що комп'ютер або маршрутизатор повинен знати тип мереж, до яких він безпосередньо приєднаний, і вміти працювати з цими мережами; але не зобов'язаний (і в більшості випадків не може) знати, які мережі знаходяться за маршрутизаторами.

На стиках мереж спеціальні маршрутизатори (програмні або апаратні) займаються автоматичної сортуванням та перенаправленням пакетів даних, виходячи з IP-адрес одержувачів цих пакетів. Протокол IP утворює єдиний адресний простір у масштабах всього світу, але в кожній окремій мережі може існувати свій власний адресний підпростір, яке вибирається виходячи з класу мережі. Така організація IP-адрес дозволяє маршрутизаторам однозначно визначати подальший напрямок для кожного пакету даних. В результаті між різними мережами Інтернету не виникає конфліктів і дані точно і передаються від мережі до мережі по всій планеті і ближнього космосу.

Всесвітня павутина являє собою величезну кількість пов'язаних між собою гіперпосиланнями веб-сторінки, написані на мові HTML. Працює це все завдяки протоколу HTTP (Hyper Text Transfer Protocol - протокол передачі гіпертексту).

Веб-сторінка - це файл, написаний на мові програмування HTML (Hyper Text Markup Language - мова гіпертекстової розмітки). Такі файли мають розширення HTML або НТМ і позначаються позначкою:

Гіпертекст - це документ, що містить гіперпосилання.

Гіперпосилання - це фрагмент документа (буква, слово, речення, абзац, глава, малюнок і т. д.), який вказує на інший фрагмент тексту або файл. Гіперпосилання забезпечують швидкий перехід від одного об'єкта до іншого, з їх допомогою дуже зручно подорожувати по Інтернету.

Практично це виглядає так: користувач завантажує сторінку , на ній крім змісту можуть знаходитися гіперпосилання на схожу за тематикою інформацію. Щоб перейти по гіперпосиланню, потрібно всього лише клацнути на ньому мишкою - і ви потрапите на іншу веб-сторінку.

Набір веб-сторінок, присвячених одній тематиці або що належать одному власникові, називається веб-сайтом, або просто сайтом.

Для подорожі по WWW та перегляду вмісту сайтів існують спеціальні програми - браузери.

http - назва протоколу. Воно натякає комп'ютера, що йому потрібно зв'язуватися з вузлом по протоколу HTTP, що працює з файлами WWW (документами з розширенням HTML). Зверніть увагу, що після назви протоколу стоїть двокрапка і два слеша / / (тобто дві косі риси), але не переплутайте їх із зворотними Слеш, які використовуються в адресі файлу на комп'ютері.

Www - місце розташування вузла. Сайт знаходиться на веб-сервері, що містить сторінки World Wide Web (а не на файловому сервері FTP або поштовому сервері mailto, наприклад). До речі, нерідко цю частину адреси опускають - достатньо, мовляв, що вказали назву протоколу.

Кожна машина, яка підключена до Internet або будь-який інший TCP/IP-мережі, повинна бути унікальною ідентифікована. Без унікального ідентифікатора мережа не

46

знає, як доставити повідомлення для вашої машини. Якщо один і той же ідентифікатор виявиться у декількох комп'ютерів, то мережа не зможе адресувати повідомлення.

У Internet комп'ютери мережі ідентифікуються шляхом призначення Internet-адреси або, правильніше, IP-адреси. IP-адреси завжди мають довжину 32 біта і складаються з чотирьох частин по 8 біт. Це означає, що кожна частина може приймати значення в межах від 0 до 255. Чотири частини об'єднують до запису, в якій кожне восьмібітовое значення відокремлюється крапкою. Наприклад, 255.255.255.255 або 147.120.3.28 - це два IP-адреси. Коли мова йде про мережевому адресу, то зазвичай мається на увазі IP-адресу.

DNS (англ. Domain Name System - система доменних імен) - розподілена комп'ютерна система для отримання інформації про домени. Найчастіше використовується для отримання IP-адреси по імені хоста (комп'ютера або пристрою), одержання інформації про маршрутизації пошти, які обслуговують вузлах для протоколів в домені (SRV-запис).

Домен (англ. domain - область) - вузол в дереві імен, разом з усіма підлеглими йому вузлами (якщо такі є), то є іменована гілку або піддерево у лісі імен. Структура доменного імені відображає порядок проходження вузлів в ієрархії; доменне ім'я читається зліва направо від молодших доменів до доменів вищого рівня (у порядку підвищення значущості), кореневим доменом всієї системи є точка ('.'), нижче йдуть домени першого рівня (географічні або тематичні), потім - домени другого рівня, третього і т. д.

Наприклад, для адреси Херсонського національного університету kntu.org.ua kntu - домен першого рівня - ua, другий - org, третій - kntu.

Домени верхнього рівня є початковими точками відліку, з яких починаються імена доменів в Інтернеті.

Домени верхнього рівня можна розділити на кілька класів: домени верхнього рівня країн; домени, які відносяться до групи країн; домени верхнього рівня загального призначення; домени обмеженого використання; застарілі і невживані домени; зарезервовані домени; загальновживані псевдодомени; у стадії розробки; альтернативні, а також додаткові домени верхнього рівня.

Домени верхнього рівня країн

Національний домен верхнього рівня - домен верхнього рівня, виділений для конкретної країни, наприклад. Ru для Росії,. Ua для України,. De для Німеччини. Національні домени, на відміну від усіх інших доменів верхнього рівня, завжди складаються з двох літер і, як правило, відповідають кодам країн, закріпленим в стандарті ISO 3166.

домен. Us - США, Uk - Великобританія, Il - Ізраїль, Ar — Аргентина, Br — Бразилія, Su - Радянський Союз, Cn - Китай, Ec — Еквадор, Bo — Болівія, Ag - Антигуа і Барбуда, Py — Парагвай, Pe — Перу, Co — Колумбія, Al — Албанія, Ua — Україна, Lv

— Латвія, An - Нідерландські Антильські острови, Ru — Росія, Am — Вірменія, Cl - Чилі, Af — Афганістан, Рф - Росія - перший домен в історії ICANN, написаний національною мовою.

Домени, які відносяться до групи країн

*. Asia - країни Азії, включаючи Австралію. *. Eu - Європейський Союз.

47

Домени верхнього рівня загального призначення

*.Aero - для суб'єктів авіатранспортної індустрії. *.Biz - тільки комерційні організації.

*.Cat - для використання каталанська мовним і культурним співтовариством. *.Com - комерційні організації (без обмеження).

*.Coop - кооперативи.

*.Edu - вищі навчальні заклади, які визнаються як такі Департаментом освіти США.

*.Info - інформаційні ресурси (без обмеження). *.Jobs - кадрові агентства.

*.Mobi - для продавців і постачальників мобільного контенту та послуг, пов'язаних з мобільним зв'язком.

*.Museum - музеї. *.Name - фізичні особи.

*.Net - організації мають відношення до функціонування Інтернету (без обмежень). *.Org - некомерційні організації (без обмежень).

*.Pro - сертифіковані професіонали і суміжні теми.

*.Tel - сервіси, що включають у себе зв'язок між телефонною мережею та Інтернетом (додано 2 березня 2007).

*.Travel - для суб'єктів туристичного бізнесу.

Домени обмеженого використання

*.Gov - уряд США.

*.Int - міждержавних організацій (за винятком. Tpc.int). *.Mil - армія США.

*.Arpa - інфраструктура Інтернету і, раніше, адреси в закритій (військової) частини мережі Інтернет США.

*.Root - домен прописаний в кореневих серверах DNS, контрольованих компанією VeriSign, але його призначення ніколи не коментувалося. Як видно він використовується тільки для внутрішніх цілей.

Застарілі і невживані домени

*.Nato - структури міжнародної організації НАТО - в даний час не використовується, принаймні, у публічно доступною частини мережі Інтернет, звідки було вилучено в липні 1996 року.

*.Web - домен, виділений IANA для використання приватним комерційним реєстратором Image Online Design. У зв'язку з протестами громадськості кореневі сервера цього домену так і не були підключені до загальної системи DNS. В даний час вони продовжують функціонувати, а на сайті реєстратора знаходиться повідомлення про те, що він нібито проходить процедуру реєстрації цього домену в ICANN.

48

*.Csnet - домен, призначений для зв'язку з Computer Science Network - університетської та наукової поштового мережею в США. Перестав використовуватися, як видно, після об'єднання CSNET BITNET і, що стався в 1988 році.

*.Ddn - домен верхнього рівня, призначений для використання в американській оборонної мережі Defence Data Network. Було заплановано, але так і не був реалізований.

Зарезервовані домени

Згідно RFC 2606 наступні чотири домену верхнього рівня зарезервовані для різних цілей, для того, щоб вони ніколи не використовувалися як реальні імена доменів в глобальній DNS:

*.Example - зарезервовано для прикладів.

*.Invalid - зарезервовано для використання в очевидно невірних імена доменів. *.Localhost - зарезервовано для того, щоб уникнути конфліктів з традиційним ви-

користанням localhost.

*.Test - зарезервовано для використання в тестах.

ряд старих систем так само використовує домен верхнього рівня - *. local для адрес, що застосовуються в межах однієї машини або локальної комп'ютерної мережі. Для адресації поточного комп'ютера так само, досить часто, застосовується адресу. Localdomain.

Загальновживані псевдодомени

Ці домени не були присутні в адресному просторі DNS, але вони загальновживаним при пересиланні пошти з Інтернету в мережі з іншим способом адресації. Для обробки листів, що відправляються на адреси в цьому домені, поштове програмне забезпечення на конкретній машині, через яку відправляється пошта, має бути налаштований відповідним чином.

*.Uucp - для гейтованія на машини, доступні за допомогою UUCP. *.Bitnet - для відправки пошти в мережу BITNET.

*.Fidonet - для відправки пошти в мережу Фідонет. В даний час, у зв'язку зі зміною загальноприйнятої практики маршрутизації між мережами Інтернет і Фідонет, замість цього псевдодомена зазвичай використовується домен. Fidonet.org.

У стадії розробки

*. Post - поштові служби. *.Xxx - сайти для дорослих.

*. Рф - перший кириличний домен. У листопаді 2009 року почалася пріоритетна реєстрація для власників товарних знаків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]