Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsy_2013.pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

63

7.1.5. Редактори растрової графіки

Microsoft Paint - простий (чи краще сказати - найпростіший) редактор, що входить в стандартну поставку операційних систем Microsoft. Він має набір найпростіших функцій (пензлик, олівець, гумка і т.д.), які дозволяють створювати прості малюнки. З його допомогою можна (вірніше зручно) одержувати зображення, що складаються з простих геометричних фігур. Практично відсутні інструменти, необхідні для створення складних технічних малюнків.

Кілька великим набором функцій володіють редактори Microsoft Photo Editor, Microsoft Photo DRAW - також дозволяють реалізувати лише найпростіші завдання.

Adobe Photoshop - на сьогоднішній день це самий потужний пакет для професійної обробки растрової графіки. Це цілий комплекс, що володіє численними можливостями модифікації растрового малюнка, який має величезний набір різних фільтрів і ефектів, причому є можливість підключати інструменти незалежних виробників. Пакет пропонує, наприклад, засоби для відновлення пошкоджених зображень, ретушування фотографій або створення найфантастичніших колажів, які тільки може дозволити собі нашу уяву. Загалом, потенціал цього пакету справді величезний. Починаючи з версії 5.5 в пакет включена програма Adobe ImageReady, надають величезні можливості по обробці графіки під WEB (оптимізація зображень, створення анімованих gif, "розрізування" картинок на більш дрібні і т.д.).

PhotoPaint - ще один не менш відомий графічний редактор (з пакету Corel Draw) для обробки растрової графіки, що конкурує з Adobe Photoshop. Тут також є всі необхідні інструменти для обробки графіки, різноманітні фільтри, текстури ... Різниця лише в зручності роботи, інтерфейсі і швидкості накладення фільтрів - накладення відбувається трохи повільніше.

Редактори Adobe Photoshop і PhotoPaint розробляються як інструменти професіоналів, володіють величезною кількістю функцій і є комерційними (ліцензійними) продуктами, тому їх вартість досить висока - декілька сотень доларів за одну ліцензію.

Для некомерційного та особистого застосування можна використовувати вільно поширюваний редактор Gimp (GNU Image Manipulation Program). GIMP - професійна програма для обробки растрової графіки, що підтримує формати PSD, GIF, JPG, PNG, BMP, TIFF, EPS і багато інших.

7.1.6. Редактори векторної графіки

Adobe Illustrator - пакет дозволяє створювати, обробляти і редагувати векторну графіку. За своєю потужністю він еквівалентний растровому редактору Adobe Photoshop: має аналогічний інтерфейс, дозволяє підключати різні фільтри і ефекти, розуміє багато графічних формати, навіть такі як. Cdr (Corel Draw) і. Swf (Flash).

CorelDraw - безумовно, такий відомий графічний пакет не міг обійтися без засобів для обробки векторної графіки. Пакет по своїй потужності практично не поступається графічним редакторам Adobe Photoshop і Adobe Illustrator. Крім обробки векторної графіки, в цьому пакеті існує обробник растрової графіки (Photo Paint), трассировщик зобра-

64

жень, редактор шрифтів, підготовки текстур і створення штрихкодів, а також величезні колекції із зображеннями (CorelGallery).

Macromedia FreeHand - редактор векторної графіки, практично не поступається вищеописаним і дозволяє виконувати безліч операцій по обробці та редагуванню векторної графіки.

Adobe Streamline - ще один продукт фірми Adobe, призначений для трасування (переказу) растрової графіки у векторну. Це невеликий, але дуже корисний і потужний продукт.

Inkscape - безкоштовний аналог CorelDraw. Формат самого CorelDraw (CDR) не підтримує, підтримує векторний формат SVG, растрові - JPEG, PNG, TIFF.

Редактор простий в освоєнні русифікований, добре документований, присутні майже всі функції CorelDraw.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]