Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsy_2013.pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

40

6.2. Комп'ютерні мережі — визначення, склад, структура

Комп'ютерна мережа (обчислювальна мережа, мережа передачі даних) - система зв'язку комп'ютерів та/або комп'ютерного обладнання (сервери, маршрутизатори та інше обладнання). Для передачі інформації можуть бути використані різні фізичні явища, як правило - різні види електричних сигналів, світлових сигналів або електромагнітного випромінювання.

Об'єднання комп'ютерів у мережу можливо за допомогою спеціальних пристроїв:

мережевих плат — для об'єднання комп'ютерів у межах будівлі (до 200 м);

провідних модемів - для об'єднання комп'ютерів за допомогою вже існуючих телефонних мереж;

безпровідних модемів, що працюють за стандартами: GPRS, 3G;

супутникового зв'язкусинхронного (прийом та передача даних здійснюється через супутник), асинхронного (прийом даних здійснюється через супутник, передача через наземний канал провідного чи безпровідного зв'язку).

Мережева плата, також відома як мережна карта, мережевий адаптер, Ethernetадаптер, NIC (англ. network interface controller) - периферійний пристрій, що дозволяє комп'ютеру взаємодіяти з іншими пристроями мережі.

За конструктивної реалізації мережеві плати поділяються на:

внутрішні - окремі плати, вставляються в PCI, ISA або PCI-E слот;

зовнішні, які підключаються через USB або PCMCIA інтерфейс, переважно використовуються в ноутбуках;

вбудовані в материнську плату.

3G (від англ. Third generation - «третього покоління»), технології мобільного зв'язку 3 покоління - набір послуг, який об'єднує як високошвидкісний мобільний доступ з послугами мережі Інтернет, так і технологію радіозв'язку, яка створює канал передачі даних. 3G включає в себе 5 стандартів сімейства IMT-2000 (UMTS / WCDMA, CDMA2000/IMT-MC, TD-CDMA/TD-SCDMA (власний стандарт Китаю), DECT і UWC136). Найбільше розповсюдження в світі отримали два стандарти: UMTS (або W-CDMA) і CDMA2000 (IMT-MC), в основі яких лежить одна й та ж технологія - CDMA (Code Division Multiple Access - множинний доступ з кодовим поділом каналів). Також можливе використання стандарту CDMA450.

Технологія CDMA2000 забезпечує еволюційний перехід від вузькосмугових систем з кодовим поділом каналів IS-95 (американський стандарт цифрового стільникового зв'язку другого покоління) до систем CDMA «третього покоління» та отримала найбільше поширення на північноамериканському континенті, а також в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Технологія UMTS (Universal Mobile Telecommunications Service - універсальна система мобільного електрозв'язку) розроблена для модернізації мереж GSM (європейсько-

41

го стандарту стільникового зв'язку другого покоління), і отримала широке поширення не тільки в Європі, але і в багатьох інших регіонах світу.

6.2.1. Типи мереж

Однорангова мережа без концентратора.

Сама проста мережа — це об'єднання двох ПК. Звичайно ПК об'єднуються напряму за допомогою кабелю, що вмикається в мережеві плати обох ПК. Відповідно обидва ПК повинні мати мережеві плати. В стаціонарних ПК мережева плата вставляється в PCI PCI-E слот материнською плати, що знаходиться в системному блоку. З 2004 року більшість виробників комплектують материнські плати вбудованими мережевими платами. В усіх сучасних ноутбуках присутні дві мережеві плати — для провідної та безпровідної мережі (WIFI).

Рис. 6.1. Об'єднання двох ПК.

Однорангова мережа з концентратором.

Рис. 6.2. Об'єднання декількох ПК за допомогою однорангової мережі та концентратора.

Клиент-сервер

Якщо мережа має центральний комп'ютер, який керує її роботою, то вона називається мережею з виділеним сервером.

Рис. 6.3. Об'єднання декількох ПК за допомогою клієнт серверної архітектури.

42

Сервер (англ. server від to serve - служити) - апаратне забезпечення, виділене та / або спеціалізоване для виконання на ньому сервісного програмного забезпечення (у тому числі серверів тих чи інших завдань). Сервер - це головний комп'ютер в мережі, який отримує запити від підключених до нього комп'ютерів, обробляє ці запити і вирішує, з'єднати користувача з потрібною інформацією (що зберігається на іншому комп'ютері) та дозволити йому надрукувати документ на загальному принтері, чи видмовити.

Всі інші комп'ютери мережі називаються клієнтами, або робочими станціями.

Рис. 6.4. Приклад об'єднання декількох ПК за допомогою клієнт серверної архітектури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]