Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД cем. зан. 6.4, укр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Питання 3. Фізико-хімічних властивостей небезпечних хімічних речовин.

Фізико-хімічні властивості НХР багато в чому визначають їх здатність переходити в основний вражаючий стан і створювати вражаючі концентрації. Найбільше значення мають агрегатний стан речовини, розчинність у воді і органічних розчинниках, щільність, гідроліз, летючість, теплоємність і теплота випару, критична температура і температура кипіння (замерзання), в'язкість і так далі. Усі ці характеристики потрібні при оцінці хімічної небезпеки виробництва, використанні, зберіганні і перевезенні НХР, при прогнозуванні і оцінці наслідків хімічно небезпечних аварій.

Агрегатний стан. За звичайних умов НХР можуть бути в твердому, рідкому і газоподібному стані. Газоподібні НХР у більшості випадків зберігаються, перевозяться і використовуються в скрапленому стані. Агрегатний стан робить істотний вплив на кількість НХР, що викидається при аварії в атмосферу і на фазово-дисперсний склад хмари, що утворюється.

Небезпечні хімічні речовини в атмосфері можуть бути в змозі: пари або газу (домішка, що не осідає, з частками менше 0,091 мкм); аерозолю (0,001 до 30 мкм), що не осідає; грубодисперсного аерозолю (домішка, що осідає, з частками від 30 до 500 мкм); аеросуспензії (більше 500 мкм), що осідає.

Розчинність - здатність НХР розподілятися в середовищі інших речовин, утворюючи розчин. Хороша розчинність у воді може привести до сильного зараження водойм, але, в той же час, ця властивість може бути використана для дегазації (нейтралізації) НХР.

Щільність - масовий вміст цієї речовини в одиниці об'єму. Вона впливає на поширення НХР. Якщо щільність НХР більше води, то вони проникатимуть в глибину водойми, заражаючи його. Якщо щільність газової фази НХР більше повітря, то на початковому етапі утворення зараженої хмари вони скупчуватимуться в знижених місцях рельєфу місцевості, створюючи непереносні концентрації.

Гідроліз - розкладання речовини водою. Він визначає умови зберігання, стан в повітрі і на місцевості, стійкість НХР при аварійних викидах. Чим менше НХР схильне до гідролітичного розкладання, тим триваліше його вражаюча дія.

Летючість - здатність речовини переходити в пароподібний стан. Кількісною характеристикою летючості є максимальна концентрація пари НХР при цій температурі, тобто кількість речовини, що міститься в одиниці об'єму його насиченої пари при цій температурі в замкнутій системі, коли рідка і газоподібна фази НХР знаходяться в рівновазі.

Тиск насиченої пари - визначає летючість і відповідно тривалість вражаючої дії НХР.

Теплоємність - визначає характер викиду і випар НХР з поверхні при аварії. Вона є відношенням кількості теплоти, що повідомляється системі в якому-небудь процесі, до відповідної зміни температури.

Теплота випару - кількість теплоти, що поглинається речовиною при термічному випарі рідини, рівноважної зі своєю парою. Так само, як теплоємність, ця величина є однією з основних характеристик, що визначають характер викиду і подальшого випару НХР.

Температура кипіння - дозволяє побічно судити про летючість НХР і характеризує тривалість вражаючої дії; чим вище вона, тим повільніше випаровується НХР.

Критична температура - температура, при якій зникають відмінності у фізичних властивостях між рідиною і парою, що знаходяться в рівновазі; щільність насиченої пари і рідини стають однаковими, межа між ними зникає, і теплота пароутворення звертається в нуль. Ця величина постійна для кожного НХР.

Температура замерзання - температура, при якій рідина втрачає рухливість і загусає. Має велике значення, при транспортуванні і визначає характер поведінки НХР при низьких температурах.

В'язкість - властивість рідких газоподібних середовищ чинити опір їх розтіканню під дією зовнішніх сил. Вона робить на характер поведінки НХР в аварійній ситуації (характер дроблення, вбирання та ін.).

Корозійна активність - властивість руйнувати оболонки, в яких зберігається (перевозиться) НХР. Вона є причиною багатьох аварій (руйнувань) на промислових і транспортних об'єктах.

Інші фізико-хімічні властивості НХР показані в додатках.

50 - середня смертельна концентрація, що викликає смертельний результат у 50% уражених;

50 - середня смертельна токсодоза при ентеральному (через шкіру) шляху вступу, така, що викликає смертельний результат у 50% уражених.