Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД cем. зан. 6.4, укр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Сірковуглець

Найменування НХР, його хімічна формула

Загальна характеристика НХР (за нормальних умов)

Температура, °С

Вибухо та пожежо безпека

Загальний характер дії

кипіння

плавлення

Сірковуглець

CS2

Безбарвна, легкозаймиста рідина з неприємним запахом, пари важчі за повітря, у воді не розчинна

46,2

-112,0

Легкозаймиста рідина, в суміші з повітрям вибухонебезпечна

Високі концентрації діють наркотично

Застосовується в якості розчинника жирів, олій, смол, каучуку, парафінів.

Захист органів дихання : ПФП марок А, БКФ і цивільні - типу ГП- 5, ГП- 7

Перша медична допомога

Сірковуглець

Головний біль, запаморочення, почервоніння особи, нудота, почуття сп'яніння, порушення координації рухів, пригніченість, сонливість, можливі судоми

У зараженій зоні: надягання протигаза; негайна евакуація на носилках.

Після виходу із зараженої зони: кисневі інгаляції, тепло, спокій, за свідченнями ИВЛ

Концентрація (що вражає) - 1,6-1,7 мг/л

Концентрація (смертельна) - 10 мг/л

Токсична доза (що вражає) - 135 мг/хв/л

Токсична доза (смертельна) - 900 мг/хв/л

Дегазатори - сульфіди натрію, калію.

Сірковуглець СS2 - нейротропна отрута - горюча, летка, безбарвна рідина з приємним запахом, що частково розкладається на світлу. Продукти розкладання надають жовтий колір і огидний запах гнилої редьки. Молекулярна маса 76.12, щільність 1,26 г/см3, температура кипіння 46,2 С, температура плавлення мінус - 111,9 С. Пари сірковуглецю важче за повітря в 2,6 разу. Застосовується у виробництві віскози, чотирьохлористого вуглецю, як розчинник: сірки, фосфору, йоду, жирів, олій, гуми, воску; при виготовленні оптичного скла; вулканізуючий агент для каучуку - в синтезі прискорювачів її вулканізації; для виготовлення штучного шовку, де він особливо небезпечний та ін. З ефіром, спиртом, хлороформом змішується в усіх співвідношеннях. Зберігатися і перевозиться в рідкому стані. Дегазація - сірчистий натрій або калій.

Легко запалюється від іскор, полум'я, нагрівання. Може вибухати від нагрівання і при займанні. При нагріванні займається. Розлита рідина виділяє займисті пари. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші, які можуть поширюватися далеко від місця аварії. Місткості можуть вибухати при нагріванні.

Сірковуглець токсичний. Токсична доза - середня порогова 45 мг* хв./л, смертельна 900 мг* хв./л, токсична концентрація вражає 1.6-2,5 мг/л при експозиції 90 хвилин, смертельна 10 мг/л при експозиції 90 хвилин. ГДК сірковуглецю в повітрі робочої зони: середньо змінна - 3 мг/м3, максимально разова, - 10 мг/м3.

Загальний характер дій сірковуглецю

Речовина має виражену загальну резорбтивну дію, місцеві ефекти виражені слабо. Основний шлях надходження в організм - інгаляційний, можливе проникнення через неушкоджену шкіру. Високі концентрації діють наркотично. Хронічна дія малих концентрацій призводить до захворювання центральною, вегетативною, периферичною нервовою систем, ендокринних і внутрішніх органів, систем крові. Сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, цукрового діабету.

Сірковуглець відноситься до розчинників, що викликають органічні ураження нервової системи. Легко розчиняючись в ліпідах, він добре проникає не лише через органи дихання, але і через шкіру. Виводиться через бруньки, кишечник і, значною мірою через шкіру. Він довго затримується в нервовій тканині (у тому числі мозковий).

Сірководень є не лише «нервовою», але і судинною отрутою. Серцево-судинні зміни виникають вже на самих ранніх стадіях розвитку. Дії сірковуглецю на ферментні системи печінки приводячи до накопичення в організмі холестерину, що призводить до розвитку атеросклерозу судин серця, головного мозку і так далі. Встановлений факт значно більшій смертності від ішемічної хвороби серця серед робітників віскозної промисловості.

Токсичність оксиду вуглецю для людини пов'язана з високою його здатністю вступати в реакцію із залізом гемоглобіну, утворюючи карбоксигемоглобін, нездатний транспортувати кисень з легенів споживаючим тканинам. Настає аноксемія, що відбивається, передусім, на центральній нервовій системі, посилює атеросклеротичний процес.

Загальний характер дії

При вдиханні окисел вуглецю проникає в кров і з'єднуючись з гемоглобіном, витісняє кисень з оксигемоглобіну. Вміст кисню може знижуватися до 8% (аноксемія). В результаті порушується постачання тканин організму киснем, настає кисневе голодування.

Протипоказаннями до роботи з сірковуглецем являються різні захворювання периферичної нервової системи, захворювання органів дихання і серцево-судинної системи, наркоманії, ендогенні психози та ін. При періодичних медичних оглядах дуже важливе виявлення ранніх стадій інтоксикації з подальшим лікуванням.

Жінки при роботі в цехах по виробництву сірководню не допускаються!

Клінічна картина поразці, ступені тяжкості зараження

  • легка міра отруєння - головний біль, загальна слабкість, судинорухові роздратування, розлад чутливості, біль в горлі, відчуття мурашок, легке сп'яніння, неправильне дихання;

  • середня міра отруєння - стан ейфорії, безпричинний сміх, порушення ходьби, блювота;

  • важка міра отруєння - якщо потерпілий не видаляється із зараженої атмосфери, настає глибокий наркоз, зникають усі рефлекси, включаючи рогівку і зіничний, смерть настає від зупинки дихання.

Захист - респіратор що фільтрує протигазовий РПГ-67А (при концентрації 10 мг/л - час захисту – 1 час), промислові протигази, що фільтрують, з коробкою марки А, А8 (без аерозольного фільтру - коричнева, з фільтром - коричнева з білою вертикальною смугою), що ізолюють дихальні апарати, - ізолюючі протигази з хімічно пов'язаному киснем ІП-4, ІП-5 (час захисту при різному навантаженні в повітрі: важкою 40 хв., середньою 75 хв. легкою 180 хв.) або ізолюючі такі ж протигази ІП-46, ІП-46М (час захисту при різному навантаженні в повітрі: важкою 50 хв., середньою 60 хв., легкою 180 хв., тільки для ІП-46М у воді: важкі 20 хв., середні і легкі 120 хв.); ізолюючі протигази із стислим киснем КІП-5, КІП-7, КІП-8 (час захисту при легкому навантаженні 120 хвилин).

Перша медична допомога

- надіти протигазовий респіратор, що фільтрує, або промисловий протигаз, що фільтрує, або ізолюючий дихальний апарат;

  • винести на свіже повітря, при винесенні ураженого із зараженої атмосфери несвідомість змінюється психічним і руховим збудженням і дезорієнтацією;

  • промити очі і ніс водою;

  • внутрішньо - ввести розчин брому з валеріаною;

  • інгаляція 2% розчином питної соди;

  • при порушенні дихання - одинична вентиляція легенів;

- негайна госпіталізація.