Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД cем. зан. 6.4, укр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Оксиди азоту

Найменування

Ознаки ураження

Перша допомога

Азотна кислота. Оксиди азоту

Кашель, головний біль, різь в очах, сльозотеча, нудота, блювота, задишка, ціаноз

Те ж, крім того: вдихання протидимної суміші; хромосмон 20-40 мл внутрішньо, краплинно

Оксиди азоту і їх суміші

Оксиди азоту і їх суміші - окисел NО, двоокис NО2, закис N2О. перекис N2О4 - речовини переважно загальноотруйної дії - отрути гемоглобіну.

2 - безбарвний газ, із слабким приємним запахом і солодкуватим смаком, цей засіб для наркозу - «звеселяючий газ». Температура кипіння(- 88,5 С).

NО — малоактивний в хімічному відношенні безбарвний позбавлений запаху газ, в скрапленому стані синя рідина, температура кипіння (- 151,6 С). Погано розчиняється у воді, швидко окислюваний в діоксид азоту; швидкість окислення залежить від температури, атмосферного тиску і концентрації NО2. Оксид азоту - кров'яна отрута, він як і С, блокує гемоглобін, робить прямий вплив на центральну нервову систему має наркотичну дію.

N2О4 - безбарвна рідина з солодкуватим і гострим запахом або газ з температурою кипіння +20,6 С, плавлення - 11.2 С. При температурі +10 С рідина жовтіє, при температурі +15 С стає жовто-червоною. Виділяються при випарі пари червоно-бурого кольору. Зміна кольору пов'язана з розкладанням тетраоксиду і утворення двоокису азоту.

2 - червоно-бурий газ із задушливим запахом, легко зріджується при температурі - 21 С в червоно-буру рідину. Це проміжний продукт при отриманні азотної кислоти. При температурі більше 1400С починає розпадатися на NО і О2, а при температурі 6000С розпадається повністю. Діоксид азоту викликає серйозні ушкодження. Впливаючи безпосередньо на дихальні тканини і перешкоджаючи роботі легенів. За перебування 3 -5 років в середовищі з концентрацією NО2 0,8 - 5 мг/м3 розвиваються хронічні бронхіти, астма. Найбільш серйозним наслідком дії діоксиду азоту є зниження опірності організму до легеневих захворювань. Підвищення концентрацій оксидів азоту в повітрі діє не лише на людей, але і на рослинний світ. Усе більш загрозливі масштаби приймає дія на довкілля кислотних дощів, що є, слабкі розчини азотистої і азотної кислот, що утворюються при дії оксидів азоту з атмосферною вологою. Під впливом кислотних дощів відбувається закислення ґрунтів, збіднення їх поживними елементами, що знижує продуктивність сільськогосподарських культур і збільшує кислотність поверхневих водойм. В результаті кислотних дощів відбувається деградація і загибель цілих лісових масивів. NО2 і N2О4- окисники в рідкому ракетному паливі, сумішевих ВВ, при очищенні нафтопродуктів, каталізатори окислення бензолу, метану та ін. При забрудненні атмосфери переважно викидається діоксид азоту.

Окисли азоту пожежо та вибухонебезпечні. При контакті з багатьма пальними матеріалами можуть викликати їх самозаймання. З парами багатьох органічних речовин утворюють вибухонебезпечні суміші. Промислові викиди оксидів азоту в атмосферу - (50 млн. т в рік) викликають кислотні дощі. Оксиди азоту - один з основних забруднювачів атмосфери. Їх токсична доза: середня порогова 1,5 мг*хв../л, смертельна 7,8 мг*хв./л.

Загальний характер дій залежить від складу оксидів, що утворюються в повітрі. Токсична дія протікає в основному за дратівливим або нітратним типом дії. При контакті з вологою поверхнею легенів утворюється НNО3 і НNО2 що вражають альвеолярну тканину, що призводить до набряку легенів і складних рефлекторних розладів.

У крові утворюються нітрати і нітрит, який, діють на артерії, викликають розширення посудин і зниження кровоносного тиску. Окрім цього нітрати перетворюють оксигемоглобін на метгемоглобін. Ушкодження еритроцитів, як і набряк легенів, призводить до кисневої недостатності.

Клінічна картина поразки, ступеня тяжкості

  • при легкій мірі отруєння - спостерігається роздратування дихальних шляхів, сильний кашель, іноді головний біль, блювота. Потерпілий відчуває неможливість зробити глибокий вдих;

  • при середній мірі отруєння - через 2-12 годин після дії пари розвивається почуття страху і сильної слабкості, наростаючий кашель спочатку з лимонно-жовтою, а потім кров'яною мокротою;

  • при сильному отруєнні - підвищується температура, відчувається озноб, частішає серцебиття, сильна синюшність. Часто значний розлад шлунково-кишкового тракту, нудота, блювота, пронос, спрага. У 58% випадків смерть настає в течії доби після отруєння. При раптовому вдиханні високих концентрацій майже негайно спостерігаються симптоми важкої задухи, судоми, зупинка дихання.

Захист - протигазовий респіратор марки РПГ-67В, що фільтрує, РПГ-60МВ (при концентрації 50 г - 2 мг/л, час захисту 50 хв.), протигази ПГ-5, що фільтрують, ПГ-7, з комплектом додаткових патронів ДПГ- 1, ДПГ- 3(при концентрації 1 мг/л час захисту 30 хв.), що фільтрують промислові протигази з коробкою марки В, В8 (без аерозольного фільтру забарвлення жовте, з фільтром - жовта з вертикальною білою смугою), що ізолюють дихальні апарати, - протигази з хімічно пов'язаним киснем ІП-4, ІП-5, ІП-46, ІП-46М або протигази із стислим киснем КІП-5, КІП-7, КІП-8.