Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД cем. зан. 6.4, укр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Ванадій

Ванадій, V, один з найбільш легких серед важких металів (щільність 5,87 г/см3), температура плавлення +1920 °С. Використовують для легування стали і чавуну, як компонент жароміцних, твердих і корозійностійких сплавів, в якості конструкційного матеріалу для ядерних реакторів.

Ванадій дуже активний в хімічному відношенні (сильний окисник має спорідненість до фосфатів, жирів і так далі) відносно швидко обмінюється в організмі. ГДК в ґрунті 150 мг/кг. При будь-якому шляху вступу ванадій незабаром з'являється в крові, де з'єднується з транферином, транспортується в різні органи і тканини і, в перші ж години, його виявляють в сечі. Швидкість поширення і величина накопичення металу залежить від шляху вступу, розчинності і реакційної здібності його з'єднань. У першу ж добу ванадій внаслідок швидкої абсорбції тканинами майже повністю зникає з крові, але через декілька діб знову в дуже малих кількостях може з'явитися в крові, очевидно, із-за перерозподілу між органами. Переважні місця його накопичення - кісткова тканина, бруньки, печінка.

Кісткова тканина, а також зуби і емаль акумулюють ванадій внаслідок великої спорідненості останньої з фосфором.

Сурма

Сурма, Sb, метал. Використовують для отримання напівпровідникових матеріалів, як компонент сплавів. За старих часів із з'єднань сурми готували косметичні засоби - рум'яна і чорну фарбу для брів (сурм'яні брови, насурьмлена красуня).

Сурм'яні руди, містять сурми 1 -2% (бідні руди), 6 - 50% (багаті). Світові запаси понад 2 млн. т. Головні добувні країни: Болівія, ЮАР, Канада, Мексика.

Сурма - елемент, існуючий в стані окислення, - 3,+3,+5. Утворює в основному стійкі катіонні з'єднання. Здатна утворювати комплекси. При вступі в легкі з'єднання сурми абсорбуються порівняно легко, викликаючи при цьому роздратування дихальних шляхів. Тривалентні з'єднання сурми виявляються токсичнішими, ніж п'ятивалентні. Сурму відносять до важких металів з дуже низькою сорбцією з шлунково-кишкового тракту.

Вісмут

Вісмут, Ві, метал, температура плавлення +271,4 °СС. Компонент легкоплавких сплавів, припоїв, баббітів, та ін., присадка до алюмінію, сталям та ін. сплавам. Із сплавів вісмуту з марганцем виготовляють магніти. Відомий з середніх віків.

Марганець

Марганець, Мn, метал, температура плавлення 1244 °С. марганець використовують для легування сталей і отримання і отримання сплавів на його основі, у виробництві мікродобрив.

Марганцеві руди, містять марганцю понад 10%. Світові запаси понад 14 млрд. т. Головні добувні країни: ЮАР, Україна, Австралія, Габон, Бразилія, Індія.

Молібден

Молібден, Мо, метал, температура плавлення 2623 °С. Використовується для легування сталей, як компонент жароміцних сплавів в авіаційній, ракетній і атомній техніці, антикорозійних сплавів в хімічному машинобудуванні. З молібдену виготовляють різні деталі в електротехніці, нагрівачі для високотемпературних печей.

Молібденові руди, містять молібдену 0,06 - 1%. Світові запаси 19 млн. т. Головні добувні країни: США, Чилі. Канада, Вірменія, Казахстан, Росія, Китай, Мексика, Перу.

Залізо

Залізо, Fе, метал, температура плавлення 1545 °С. Міститься в земній корі 4,65% по масі. Залізо входить до складу гемоглобіну. Він використовується для виплавки чавуну і сталі, як матеріал сердечників електромагнітів і якорів електромашин, для нанесення покриттів на магнітофонні стрічки і так далі

Залізні руди містять залізо 16 - 72%. Розрізняють залізні руди: багаті (понад 50% залізо) - йдуть на виплавку без збагачення, рядові (50 - 25% залsза) і бідні (до 25% заліза) - вимагають збагачення. Світові запаси понад 400 млрд. т. Головні добувні країни: Бразилія, Австралія, Україна, Росія, Китай, США, Канада, Індія.