Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД cем. зан. 6.4, укр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

7.3. Ведення рятувальних робіт в осередку хімічного ураження Пошук уражених людей

Одному з головних завдань в ліквідації наслідків НХА являється проведення рятувальних робіт. Для цієї мети у складі аварійно-рятувальних формувань є підрозділи рятувальних робіт в осередку ураження.

Підрозділи оснащуються засобами зв'язку і індивідуального захисту, засобами для позначення місць знаходження уражених, табельними засобами пошуку людей в завалах і транспортування уражених (носилки, пояси, лямки і так далі), засобами для надання першої медичної допомоги, аварійно-рятувальним інструментом (кусачки, розтиски, домкрати), механізованим інструментом (відбійні молотки, бетоноломи, перфоратори, машини для різання труб, арматури, сталевих конструкцій), вантажопідйомними і транспортними засобами.

Потерпілі при аварії і що потребують допомоги можуть знаходитися, в зоні зараження відкрито, під уламками конструкції, що зруйнувалася, або частини будівлі, у виробничих і кволих повішеннях.

Для пошуку уражених людей:

  • обстежується уся ділянка рятувальних робіт, у тому числі відкриті виробничі майданчики, завали, пошкоджені будівлі, а також виробничі і житлові будівлі, що знаходяться в зоні зараження; визначаються і позначаються місця знаходження уражених, по можливості встановлюється з ними зв'язок;

  • визначається стан людей;

  • виявляються наявність і небезпека дії на людей супутніх вражаючих чинників - пожеж, задимлення, обвалення нестійких конструкцій і їх уламків;

  • визначаються способу і орієнтовні об'єми робіт, що виконуються в інтересах потерпілих, оцінюється можливістю надання їм першій медичній допомозі і усунення або обмеження дії на людей інших вражаючих чинників.

Способами пошуку уражених в умовах хімічного зараження, являються:

  • суцільне візуальне обстеження ділянки рятувальних робіт;

  • пошук за свідченнями очевидців;

  • пошук з використанням спеціальних приладів.

Командир (старший групи, розрахунку) забезпечується планом (схемою) ділянки рятувальних робіт з позначенням і координатною прив'язкою до наявних орієнтирів усіх споруд і будівель, а також з вказівкою місць найбільш вірогідного знаходження людей.

Для безпосереднього обстеження території, завалів, споруд і будівель підрозділу розбивають на ланки з 2-3 чоловік. Ділянка пошуку ділиться на смуги, що виділяються кожному розрахунку. Ширина смуги пошуку може складати 20-50 м.

При пошуку людей в завалах уважно оглядаються поглиблення, пустоти - ніші, вільні простори під великогабаритними уламками, особливо у стін напівзруйнованих будівель, що збереглися.

Внутрішніх приміщень житлових, громадських і промислових будівель оглядається по секціях (під'їздам, цехам) послідовним переміщенням розрахунків по сходових маршах з поверху на поверх і одночасним обходом усіх приміщень (квартир) і кімнат в них, включаючи і ті, доступ в які ускладнений.

Виявлені потерпілі оптуються про наявність поряд з ними і в найближчих місцях інших людей, по можливості ним виявляється тільки мінімально необхідна допомога (у тому числі перша медична), якщо її об'єми не уповільнюють пошук на усій призначеній території і якщо їх стан дозволяє дочекатися допомоги спеціального підрозділу.

Особами, здатними дати необхідну інформацію, можуть бути:

  • врятовані потерпілі;

  • мешканці будинку, під'їзду (сусіди, що піддалися поразці);

  • працівники підприємства і установи, що служать, що опинилися поза будівлею у момент аварії;

  • представники адміністрації підприємства, працівники установ по експлуатації житлових будівель, а також інших осіб, що мають письмову і усну інформацію про місця скупчення людей у момент аварії;

  • очевидці (свідки) - випадкові перехожі і діти, що виявилися поруч під час аварії;

  • особовий склад підрозділів, що виконують рятувальні роботи.

В ході опитування очевидців з'ясовуються наступні дані:

  • можлива кількість і місця знаходження уражених, найкоротші і найбільш безпечні шляхи (маршрути) доступу до них;

  • стан потерпілих і допомога, що вимагається їм;

  • обстановка в місцях розташування уражених і наявність небезпеки дії на них супутніх чинників поразки.

Результати опитування ретельно фіксуються і використовуються для уточнення і коригування дій інших пошукових і рятувальних підрозділів і формувань.

Представники підрозділів (формувань), що займаються опитуванням очевидців, як правило, працюють в наступних місцях;

  • на об'єктах, ділянках ведення пошуково-рятувальних робіт;

  • у пунктах збору уражених;

  • у медичних пунктах і лікувальних установах;

  • у місцях тимчасового розміщення людей;

  • у пунктах посадки евакуйованих на транспорт.

У випадках, коли в зону відповідальності підрозділів (формувань), що займаються опитуванням очевидців, входить житлова будівля, що піддалася зараженню, опитування мешканців проводиться за списками з вказівкою їх точної адреси (номери під'їзду, поверху, квартири) і місця роботи (навчання). Цей список може бути отриманий від працівників установ по експлуатації житлових будівель і доповнений з їх участю необхідною інформацією. Для будівель промислових підприємств подібні списки, окрім прізвищ, повинні містити інформацію про точний час і місце роботи кожного робітника і службовця. Списки можуть бути отримані від посадовців або адміністрації.

Пошук уражених в завалі з використання спеціальних приладів ґрунтований на реєстраціях характерних для життєдіяльності людини проявів, як крику, стогоні, диханні, серцебитті, русі, електромагнітному випромінюванні.

Перераховані чинники лягли в основу створення приладів пошуку, що розрізняються за способом фіксації людини: акустичні, радіохвильові (сейсмічні), оптичні, реєструвальні продукти метаболізму. Усі ці прилади здатні уловлювати слабкі звукові сигнали і визначати напрям їх випромінювання; геофони, здатні визначати відстань до джерела звуку; інфрачервоні камери, оптичні зонди, прилади ультракороткохвильового зондування та ін.