Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 6.5, укр.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

9.2. Попередження і зниження дії зовнішнього опромінення

До зниження потенційного зовнішнього опромінення від факела повітряного викиду радіоактивних речовин населення оповіщають про те. Що треба сховатися в приміщеннях. Перебування в приміщенні знижує дію зовнішнього опромінення приблизно в 2 рази для дерев'яних і 10 разів для цегляних будівель. Щоб зменшити дозу опромінення в результаті вдихання радіонуклідів і поверхневого забруднення людей, закривають вікна і двері, вимикають вентиляцію. Крім того, використовують прості засоби для захисту органів дихання : мокрі рушники, носові хустки в якості респіраторів, що може понизити дози від інгаляційного вступу радіоактивних речовин приблизно в 10 разів.

В першу чергу усувають або максимально зменшують подальше опромінення. Для цього на зараженій радіоактивними речовинами території здійснюють дезактивацію - видалення радіоактивних речовин із заражених поверхневих об'єктів.

9.3. Дезактивація поверхневих об'єктів

Об'єктами дезактивації можуть бути житлові будинки і виробничі будівлі, ділянки території, устаткування, транспорт, техніка, тварини, одяг, передзаходи домашнього ужитку і тому подібне. Незалежно від природи забруднення усі способи дезактивації ділять на:

  • рідинні;

  • без рідинні.

При рідинних способах дезактивації радіоактивні речовини видаляють або в результаті механічної дії струменем води або пари, або в результаті фізико-хімічних процесів, що відбуваються між рідким середовищем і радіоактивними речовинами, комплексних з'єднань, що супроводжуються освітою, колоїдів і іонним обміном.

Без рідинні способи дезактивації засновані, головним чином на механічному видаленні радіоактивних речовин, відсмоктуванні, змітанні, здуванні, знятті зараженого шару поверхні.

Дезактивація одягу

Після виходу на незаражену територію або перед виходом в приміщення (притулок) часткову дезактивацію одягу і часткову санітарну обробку проводять в спеціально відведених місцях.

Часткову дезактивацію одягу - видалення радіоактивного пилу проводять шляхом струшування або вибивання верхнього одягу або обмітанням її щітками, віниками при цьому необхідно враховувати напрям вітру, уникаючи повторного запилювання радіоактивними речовинами осіб, що надають допомогу ураженому.

Якщо радіоактивність одягу після застосування простих засобів дезактивації не знижується до допустимої міри, її закладають на природну дезактивацію за рахунок радіоактивного розпаду радіоактивних речовин або відправляють на станцію знезараження, де стирають по спеціальних режимах обробки.

9.4. Санітарна обробка шкірних покривів

При санітарній обробці видаляють радіоактивні речовини, що потрапили на шкірні покриви і слизові оболонки очей, носа і порожнини рота, які можуть бути уражені радіоактивними речовинами, що знаходяться на них.

Практично усі радіоактивні речовини, особливо такі, як йод, натрій, тритій, стронцій, радій, плутоній - 121 можуть проникнути в кров навіть через неушкоджену шкіру. Швидка дезактивація запобігає ураженню шкіри і можливому депонуванню радіоізотопів, що всмокталися, в тканинах і органах.

У разі аварійних ситуацій (наприклад, при викиді радіонуклідів з контейнерів і колб, порушенні герметичності одягу, попадання концентрованих розчинів радіоактивних речовин на окремі ділянки шкіри) необхідно негайно використати усі наявні засоби, змити радіоактивну речовину і швидко вийти із зони підвищеної радіації.

Різні шари шкіри і підшкірної клітковини можуть бути уражені по-різному залежно від енергії випромінювання. Альфа-частки (полоній, плутоній та ін.) проникають на глибину дещо більше декількох десятих мікрон і тому, помітно не вражають шкіру, хоча окремі патологічні зміни вони викликають. Бета-частки мають більшу проникаючу здатність, тому вони можуть викликати значні поразки шкірних покривів.

Першим принципом, який необхідно покласти в основу попередження радіаційних уражень шкіри, має бути принцип швидкого використання підручних засобів для видалення в найбільш короткі терміни основної маси радіоактивної речовини, що потрапляє з поверхні шкіри.

Захистити шкіру від забруднення радіоактивним пилом можна за допомогою комбінезонів і звичайного одягу, який закриває голову, шию, груди і інші частини тіла. Радіоактивні речовини на початку видаляють шляхом обтирання шкіри сухою хусткою, дрантям, а після цього забруднені місця протирають вологою тканиною. При проведенні санітарної обробки з використанням води і будь-якого миючого засобу ефективність очищення підвищується в 10 разів в порівнянні з обмиванням однією водою.