Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 6.5, укр.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

7.4. Види радіаційних аварій

Відповідно до норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97), аварії в ядерних реакторах можуть бути радіаційними і радіаційно-ядерними. Радіаційна аварія - ця будь-яка незапланована подія, яка виникла на енергетичному, транспортно-енергетичному, дослідницькому чи промисловому реакторі в умовах втрати регулюючого контролю над джерелом або реального (потенційного) опромінення людей, пов'язане з втратою регулюючого контролю над джерелом, незалежно від причин і масштабів цієї аварії.

Радіаційно-ядерна аварія можлива в умовах втрати регулюючого контролю над джерелом з одночасною втратою контролю над ланцюговою ядерною реакцією і виникненням реальною шукай потенційної загрози мимовільної ланцюгової реакції.

Усі радіаційні аварії діляться на дві групи:

- аварії, які не супроводжуються радіоактивним забрудненням виробничих приміщень, проммайданчика об'єкту і довкілля, але можуть супроводжуватися додатковим зовнішнім рентгенівським, гамма -, бета - і нейтронним опроміненням людини;

- аварії, внаслідок яких відбувається радіоактивне забруднення середовища виробничої діяльності і проживання людей при можливих аварійних газо-аерозольних викидах і/або окремих скиданнях радіонуклідів в довкілля.

7.5. Масштаби радіаційних аварій Види радіаційних аварій

Радіаційна аварія - ця незапланована подія на будь-якому об'єкті з радіаційної або радіаційно-ядерній технології, яке при виникненні цієї події виконують дві необхідні і достатні умови:

  • втрата регулюючого контролю над джерелом;

  • реальне або потенційне опромінення людей, пов'язане з втратою регулюючого контролю над джерелом.

Під поняття радіаційна аварія потрапляє широкий спектр таких подій як:

  • злодійство;

  • втрата поодиноких джерел гамма випромінювання;

  • неконтрольовані розгерметизації джерел, які містять альфа, бета і гамма опромінення, включаючи нейтронні джерела.

Аварії з втратою контролю над цінно ядерною реакцією являються радіаційно-ядерні, вони можуть відбуватися в слідстві:

  • стихійного лиха;

  • падіння літального апарату на АЕС;

  • при дії вибуху звичайних або ядерних боєприпасів у військовий час;

  • при диверсії.

Усі радіаційні аварії підрозділяються на дві групи:

Перша — аварії, які не супроводжуються радіаційним зараженням робочих приміщень, промислового майданчика об'єкту і оточує.

Друга - аварії в наслідку яких виникають радіаційні зараження середовища виробничої діяльності і проживання людей. До цих аварій відносять:

  1. Аварії на об'єктах де проводяться роботи з радіоактивними речовинами у відкритому виді, які супроводжуються локальними радіаційними зараженнями об'єктів виробничого середовища.

  2. Аварії, пов'язані з радіаційним зараженням виробничого і оточуючого середовища, викликані проникнення в них радіоактивних речовин внаслідок розгерметизації закритих джерел альфа, бета і гамма випромінювання.

  3. Радіаційні аварії на об'єктах:

  • ядерної енергетики на ядерних реакторах;

  • на складах з радіоактивними речовинами;

  • на пунктах поховання радіоактивних аварійні газоаерозольні викиди або рідкі довкілля.

Масштаб радіаційної аварії визначається розміром територій, а також чисельністю персоналу і населення, які піддані цій дії. По масштабу радіаційні аварії діляться на два класи: промислові і комунальні.

Промислові радіаційні аварії - це такі аварії, наслідки яких не поширюються за межами території приміщень і промплощадки, а аварійне опромінення може отримати тільки персонал

Комунальні радіаційні аварії - це такі аварії, наслідки яких не обмежуються приміщенням« і територією об'єкту, а поширюються на навколишні території, де мешкає населення, яке стає об'єктом реального або потенційного аварійного опромінення.

По масштабу комунальні радіаційні аварії можуть бути:

  • локальні, якщо в зоні аварії мешкає населення загальною чисельністю до 10000 чоловік;

  • регіональні, якщо в зоні аварії опиняються території декількох населених пунктів, один або декілька адміністративних районів і навіть областей, а загальна чисельність населення при цьому перевищує 10000 чоловік;

  • глобальні - це такі аварії, наслідки яких поширюються на значну частину або усю територію держави і її населення;

  • трансграничні - це особливий тип глобальної радіаційної аварії, коли зона аварії поширюється за межі державних кордонів.