Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 6.5, укр.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Питання 5. Причини і наслідки катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції Чорнобильська атомна електростанція

Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) розташована в східній частині регіону іменованого білорусько-українським Поліссям, на березі ріки Прип'ять, що впадає в Дніпро, в 18 км від районного центру - м. Чорнобиль. Роботи із створення атомної станції почалися в 1970 році.

Для білорусько-українського Поліссю характерна порівняно невисока щільність населення - приблизно 70 чоловік на км2. До аварії на ЧАЕС загальна чисельність населення в 30-ти кілометровій зоні навколо станції складала близько 100 тисяч чоловік.

Будівництво Чорнобильської АЕС велося чергами. Кожна з них включала 2 енергоблоки, що мають загальні системи спецводоочистки і допоміжні споруди на майданчику. До їх складу входять: сховище рідких і твердих радіоактивних відходів, відкриті розподільні пристрої, газове господарство, резервні дизель-генераторні електростанції, гідротехнічні і інші споруди. Джерелом технічного водопостачання перших чотирьох енергоблоків є наливний ставок-охолоджувач площею 22 км2. Передбачені також окремі насосні станції для 3-го і 4-го блоків. Є резервне електропостачання від дизель-генераторів.

28 вересня 1977 року включений в електричну мережу 1-й реактор. 21 грудня 1978 року здійснений пуск 2-го енергоблоку. 3 грудня 1981 року здійснений пуск 3-го блоку електростанції. 31 грудня 1983 року дав першу електроенергію 4-й енергоблок. Таким чином, на 1 січня 1986 року потужність 4-х блоків станції складала 4 мільйони кіловат, що відповідало її проектній потужності.

На квітень 1986 рік керували станцією:

- директор ЧАЕС Череванів В. П.(засуджений);

- головний інженер Фомін А. С.(засуджений);

- заступник головного інженера Дятлів А. С.(помер до початку суду);

- секретар партійного комітету Паршин С. К.;

- начальник реакторного цеху Коваленко А. И.(засуджений);

- начальник змін станції Рогожкин Б. В.(засуджений);

- заступник начальника турбінного цеху Давлетбаев

- начальник 5-го зміни Акимів Олександр Федорович(1953 - 11.05.1986 року);

- оператор 5-ої зміни Ходемчук Валерій Ілліч(1951-26.04.1986 року);

- оператор 5-ої зміни Шашенюк Володимир Миколайович(1951 - 26.04.1986 року).

Причини катастрофи

25 квітня 1986 року велася підготовка до зупинки 4-го енергоблоку на планово - попереджувальний ремонт. Перед тим, що заглушається ядерної установки керівництво ЧАЕС планувало провести деякі експерименти. Перед зупинкою були заплановані випробування на турбогенераторі № 8 в режимі вибігання з навантаженням власних потреб блоку. Суть цього експерименту полягає в моделюванні ситуації, коли турбогенератор може залишитися без своєї рушійної сили, тобто без подання пари. Для цього був розроблений спеціальний режим, відповідно до якого при відключенні пари за рахунок інтенсивного обертання ротора генератор деякий час продовжував виробляти електроенергію, необхідну для власних потреб, зокрема для живлення головних циркуляційних насосів.

Випробування на турбогенераторі № 8 підготували злочинно погано. Причини катастрофи на ЧАЕС, її розвиток досліджувалися ведучими ученими і фахівцями з використанням даних про стан реактора і його систем перед катастрофою, математичних моделей енергоблоку і його реакторної установки і електронно-обчислювальної техніки. У результаті вдалося відновити хід подій, сформулювати версії про причини і розвиток катастрофи.