Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бизнес_план.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
301.57 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Кафедра епізоотології та інфекційних хвороб

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення предмету „Менеджмент та маркетинг у

ветеринарній медицині" для студентів спеціальності:

7.130.501 -«Ветеринарна медицина»

БІЗНЕС-ПЛАН ПІДПРИЄМСТВА ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬК – 2007

Бізнес-план підприємства ветеринарної медицини, Дніпропетровський державний аграрний університет, Дніпропетровськ, 2007. – 26 с.

Викладено основні положення для складання бізнес-плану підприємства ветеринарної медицини. Методичні вказівки містять теоретичну основу, яка необхідна для складання бізнес-плану ветеринарним лікарем-підприємцем.

Укладачі:

В.В.Зажарський, кандидат ветеринарних наук, доцент

О.В.Проценко, асистент

Рецензент

В.В.Лисенко, кандидат ветеринарних наук, професор

Розглянуто і рекомендовано до друку на науково-методичній раді факультету ветеринарної медицини Дніпропетровського державного аграрного університету, протокол № від 2007 року.

Методичні вказівки рекомендуються для самостійної роботи при складанні бізнес-плану підприємства з дисципліни "Менеджмент і маркетинг у ветеринарній медицині" ВНЗ ІІІ – ІV рівня акредитації

ЗМІСТ

ВСТУП 4

  1. ЗНАЧЕННЯ БІЗНЕС-ПЛАНУ 5

  2. ЗБІР ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ СКЛАДАННЯ БІЗНЕС-ПЛАНУ 6

  3. МЕТОДИКА СКЛАДАННЯ БІЗНЕС-ПЛАНУ 8

  4. ЗРАЗОК БІЗНЕС-ПЛАНУ ВЕТЕРИНАРНОГО ЛІКАРЯ-

ПІДПРИЄМЦЯ 16

ПИТАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 25

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 26

ВСТУП

Запорукою успіху будь-якого підприємства на ринку є вміння знайти і задовольнити потреби споживачів. Такий підхід до діяльності підприємства відображає сутність маркетингу як філософії бізнесу і передбачає орієнтацію його діяльності на задоволення потреб споживачів, як єдину можливість досягти цілей, пов'язаних із прибутком, проникненням на нові ринки, розвитком підприємства. З іншого боку, маркетинг - це вид діяльності, функція менеджменту, що спрямовані на інформаційне забезпечення прийняття управлінських рішень та конкретні дії щодо розробки та управління товаром, ціноутворення, розподілу та просування товарів.

Реалізація принципів менеджменту та маркетингу, переосмислення пріоритетів в діяльності підприємств ветеринарної медицини, своєю чергою, вимагає підготовки фахівців, здатних діяти в умовах реалій сучасного бізнесу.

Підприємницька діяльність починається із створення уявлення для себе, що таке бізнес, чим він відрізняється від підприємництва та якими законами вони керуються.

Задачею курсу, що викладені в методичних вказівках, є формування у студентів системи знань з менеджменту та маркетингу у ветеринарній медицині. У результаті засвоєння цього курсу студент повинен досягти такого загальноосвітнього рівня, який дозволить йому у подальшому вивчати різні спеціальні дисципліни.

Після того, як студент засвоє матеріал, що викладено в методичних вказівках, він повинен знати: особливості економічної ситуації в нашій країні; що таке «бізнес», «підприємництво»; хто такий «бізнесмен», «підприємець», «менеджер»; економічні суб'єкти бізнесу; функції, стратегії та тактичні рішення бізнесу; і вміти: використовувати у своїй майбутній діяльності функції, стратегії та тактичні рішення бізнесу.

4