Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бизнес_план.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
301.57 Кб
Скачать

1.Значення бізнес-плану

Підприємницький успіх ветеринарних фахівців залежить від наявності потреби на ветеринарні товари і послуги і від можливості задовольняти ці потреби. Отже, ветеринарним фахівцям необхідно виготовляти такі товари ветеринарного призначення, які відсутні на ринку або вище якістю, пропонувати ветеринарні послуги на вигідніших умовах, ніж конкуренти.

За матеріалами комплексного вивчення ринку ветеринарний лікар (або комерційна ветеринарна установа) повинен розробити програму дій з реалізації своїх ідей з якнайменшими витратами, що дає гарантію економічної ефективності передбачуваного ветеринарного бізнесу. Такого, роду програма і складає основний зміст бізнес-плану, розрахованого на 5 років з докладною деталізацією на перший рік.

Складання бізнес-плану це важливий крок при підготовці переговорів з потенційними спонсорами і кредиторами, представниками банків. Він допомагає ветеринарному лікарю чітко визначити свої цілі, першочергові задачі і шляхи їх реалізації; він також містить орієнтири, відповідно до яких підприємець діятиме на етапі становлення своєї справи, що є необхідною умовою отримання фінансової підтримки від інвесторів.

Бізнес-план підприємства - письмовий документ, в якому викладено суть, напрямки і способи реалізації підприємницької ідеї, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутньою бізнесу, а також особливості управління ним.

Ветеринарний лікар в процесі складання бізнес-плану одержує вельми корисний досвід; він сам собі, дає відповідь на обов'язковий мінімум питань про свою справу. Він починає замислюватися про доходи, витрати, грошову готівку і про перешкоди, які можуть виникнути при здійсненні підприємницької діяльності, вчиться критично оцінювати власні сили і можливості.

Регулярне уточнення бізнес-плану з метою приведення його у відповідність із змінними умовами дозволяє реально оцінити фактичні результати роботи, виявити сильні і слабкі сторони ветеринарної установи. Таким чином, бізнес-план потрібен як для зовнішніх користувачів (банкірів, інвесторів), так і для управління підприємницькою діяльністю.

5 Функції бізнес-плану у підприємницькій діяльності:

І Зовнішня - ознайомлення зацікавлених ділових людей із сутністю та ефективністю реалізації нової підприємницької ідеї;

ІІ Внутрішня - відпрацювання системи управління реалізацією підприємницького проекту.

Мета розробки бізнес-плану:

  1. Налагодження ділових стосунків між підприємцем і майбутніми постачальниками, продавцями та найманими працівниками.

  2. Проектування системи управління започаткованим бізнесом у конкретній сфері діяльності.

  3. Своєчасне передбачення можливих перешкод і проблем на шляху до успіху організації власного діла.

  4. Формування та розвиток управлінських якостей підприємця.

  5. Перевірка життєздатності підприємницької ідеї ще до її практичної реалізації

2. Збір інформації для складання бізнес-плану

При підготовці бізнес-плану заздалегідь слід зібрати необхідну інформацію про:

  • потенційний попит на ветеринарні послуги;

  • виробничі ресурси, що потрібні для здійснення ветеринарного підприємництва;

  • фінансові ресурси, що потрібні для здійснення ветеринарного підприємництва.

Слід також чітко визначити власну мету та задачі для її реалізації.

Попит на ветеринарні послуги оцінюється шляхом вивчення даних первинного ветеринарного обліку і періодичної ветеринарної звітності, а також спеціального дослідження попиту.

Журнали ветеринарного обліку є в установах державної ветеринарної медицини (управліннях державної ветеринарної медицини, державних дільничних лікарнях ветеринарної медицини, ветеринарних дільницях тощо), виробничих службах ветеринарної медицини сільськогосподарських підприємств.

6

Відомості про поголів'я тварин можна узяти в місцевих органах Держкомстату або органах місцевого самоврядування. При недостатності офіційної інформації проводиться анкетування власників тварин. Потреба в послугах консультантів оцінюється приблизно потій же схемі.

Необхідний об'єм матеріальних ресурсів ветеринарного лікаря-підприємця або ветеринарної установи залежить від передбачуваного об'єму робіт. Слід врахувати потребу у ветеринарних медикаментах, біопрепаратах, дезинфікуючих засобах, перев'язувальних матеріалах і т.д. Потрібно скласти список всіх видів засобів ветеринарного призначення і встановити їх постачальників і орієнтовні ціни. Потреба в матеріальних засобах визначається з урахуванням типових (рекомендованих) нормативів їх витрачання. Те ж саме слід виконати відносно ветеринарних інструментів і устаткування.

Потреба в трудових ресурсах (ветеринарних хірургах, терапевтах і ін.) встановлюється за типовими (рекомендованим) нормами витрат робочого часу на виконання окремих видів ветеринарних робіт і на ветеринарне обслуговування тварин в сільськогосподарських підприємствах і селянських господарствах.

Оцінюється також потреба у виробничих площах з урахуванням можливості оренди приміщень і їх покупки.

Організаційно-управлінські витрати розраховують виходячи із ставок оплати праці управлінського персоналу і інших витрат за стандартним кошторисом.

Фінансова інформація бізнес-плану необхідна для банківських установ і потенційних спонсорів, які можуть оцінити з її допомогою рентабельність проекту, потребу в грошових коштах і можливості їх надання.

Для оцінки життєвості ветеринарної комерційної справи використовують три групи фінансових показників:

  • прогноз доходів і витрат на перші три роки;

  • прогноз грошової готівки на той же період;

  • балансовий звіт па даний момент і прогноз стану активів і пасивів на рік вперед.

Балансовий звіт характеризує фінансове положення ветеринарної комерційної установи на даний момент часу.

7

Прогноз доходів і витрат ветеринарної установи по місяцях на перший рік і річні оцінки подальших двох років визначається на основі даних про очікуваний попит на ветеринарні послуги.

Прогноз руху грошової готівки будується з урахуванням вже наявних засобів, очікуваних надходжень і платежів з щомісячною деталізацією в першому році і річною оцінкою на подальші два роки.