Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 6.5, укр.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

6.5. Причини радіаційних аварій і їх рівні

Характерними причинами аварій на ЯЕР АЕС з водою під тиском або киплячою водою є: введення позитивної активності; погіршень охолодження активної зони; витік теплоносія з обох контурів при ушкодженні їх трубопроводів; розгерметизація оболонок тепловиділяючих елементів; часткове оплавлення активної зони; розривши корпуси реактора із-за тиску пари, що утворилася.

Усі аварії на РНО в загальному вигляді характеризуються, наступними чинниками: помилками в проектах, дефектами при виготовленні і будівництві - 30,7%, зносом устаткування і корозійними процесами - 25,5%; помилками операторів, 17,4%; помилками в експлуатації - 14,7%; іншими причинами - 11,7%.

Аварійні події на АЕС за збільшенням тяжкість класифікується по рівнях шкалою МАГАТЕ 1990 р. Першо-третій рівні названі ЧАС ПОЧАТКУ ФОРМУВАННЯ СЛІДУ /tф/ ПІСЛЯ АВАРІЇ /години, добу/

Подіями, тобто, подіями усередині АЕС, а четвертий-сьомий - аваріями з виходом радіоактивних продуктів в довкілля (аварії).

Рівень 1 - незначна подія (аномалія). Характеризується відхиленнями режиму робота АЕС від дозволених умов нормальної експлуатації без викиду радіоактивності з реакторної установки.

Рівень 2 — подія середньої тяжкості (інцидент). Характеризується відхиленням режиму роботи АЕС від дозволених умов нормальної експлуатації і/або ушкодженням устаткування систем нормальної експлуатації. Існує ризик викиду радіоактивності.

Рівень 3 - серйозна подія (серйозний інцидент). Сталося порушення бар'єрів або систем безпеки на АЕС з викидом радіоактивності і опроміненням населення нижче встановлених норм (до 1-5 мЗв); великим внутрішнім забрудненням, опроміненням персоналу станції (до 50 мЗв).

Рівень 4 - аварія в межах АЕС (не супроводжується значним ризиком за межами об'єкту), Сталося порушення бар'єрів безпеки е частковим ушкодженням активної зони реактора з викидом радіоактивності і перенавчанням персоналу станції (до 1 Зв). Опромінення населення не перевищує встановлених санітарних норм (10 мЗв). Потрібно контроль продуктів харчування населення.

Рівень 5 - аварія з ризиком (за межами об'єкту). Сталося порушення бар'єрів безпеки зі значним ушкодженням активної зони і викидом радіоактивності по йоду - 131 з А=(102+103) ТБк. Потрібне введення часткового плану аварійних заходів на обмеженій території навколо АЕС (йодна профілактика і/або тимчасова евакуація населення).

Рівень 6 - важка аварія. Сталося руйнування бар'єрів безпеки з ушкодженням активної зони і значним викидом радіоактивних продуктів усередині АЕС і в довкілля по йоду - 131 з А = (10э+104)ТБк. Сталося опромінення персоналу станції і частини населення. Потрібно повну реалізацію протиаварійного плану на обмеженій території навколо АЕС.

Рівень 7 - глобальна аварія. Сталося повне руйнування усіх бар'єрів безпеки з повним ушкодженням активної зони і викидом більшої частини радіоактивних продуктів(по йоду - 131 з с А>104ТБк), накопичених в активній зоні реактора, на значну територію за межами станції, з серйозними наслідками для здоров'я людей і довкілля на тривалий час (Чорнобильська АЕС, квітень 1986 р).