Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

36. Вкажіть номер неправильної відповіді. У світовій практиці виділяються наступні основні концепції бідності:

1. Абсолютна. Вона часто вимірюється як кількість людей, рівень споживання або доходу нижчі риси бідності. Всесвітній банк в якості порогу, абсолютної бідності дає існування менш ніж 1,25 амер. доларів в день

2. Відносна бідність. Її приводять в протиставлення абсолютної бідності. У разі, коли реальні доходи усього населення ростуть, а їх розподіл не міняється, відносна бідність стає колишньою. Таким чином, концепція відносної бідності є складовою концепцією нерівності. У країнах Європи відносної бідності відповідає 50% на здатність купувати товари, необхідні для задоволення основних потреб. За даними ООН, за рисою відносної бідності перебувають ті, хто отримує не менше 17 доларів США (135 гривен) в день на людину. Це більше 4000 гривен в місяць на людину. За стандартами ООН «середнім класом» є достаток в 100 доларів США в день на людину

3. Суб'єктивна. Це концепція бідності, що ґрунтується на думці, що тільки сам індивід може визначити чи бідний він

4. Об'єктивна. Це концепція бідності, що ґрунтується на думці, що сам індивід не може визначити чи бідний він

37. Вкажіть номер неправильної відповіді. Поняття бідність є відносною. ООН оцінює рівень життя 160 держав світу (всього 217 держав) бідними. На Україні на межі бідності перебуває близько 78% населення. На Україні найвищий рівень експлуатації найнятих робітників. У Європі доля зарплати в собівартості продукції, за даними Національної Академії наук залишає 6,3%, а в європейських країнах більше 30%. На Україні існує бідність серед працюючих. Доля заробітної плати середня приблизно 300$ США, в Польще 1360$, в Чехії 1450$, Литві 930$. Нині за даними ООН, три найбагатших людини володіють капіталами рівними валовому внутрішньому продукту (ВВП), 48 бідних країн, 360 сімей мільярдерів володіють тим же об'ємом багатств, що і 3 млрд. чоловік.

Якщо в країнах ЄС співвідношення доходів 10%, найбільш багатих людей представляють від 5 (7) до одного бідного, то на Україні офіційно 10: 1.

20 Найбагатших кланів (Ахметов, Фіртиш, Коломойський, Пінчук і так далі) володіють 80% багатства України.

За даними ООН з урахуванням межі бідності 17$ США в день, це 135 гривен. У місяць зверху 4000$ на одну людину. Риса бідності на Україні визначена в 1025 гривен на людину в місяць. Абсолютна бідність на Україні зачіпає інтереси 12,5 млн. чол. - 25,4% населення. Відносна бідність на Україні зачіпає інтереси 27,1 млн. чол. - 52,6% населення. Після розвалу СРСР на Україні був один з найпотужніших у світі науково-технічний потенціал. По кількості винаходів на душу населення України знаходилася на одному рівні із США.

Бідні Українці в 14,5 разу бідніше за бідняків Бельгії. За статистикою ООН з урахуванням того, що за межею бідності знаходиться 78% людина, Україна займає 83 місце у світі. У Європі ми обганяємо тільки Молдову.

Заходами і механізмами зниження бідності є:

1. Створення умов для зростання виробництва, і відповідно, тим самим для задоволення грошових доходів населення

2. Підтримка мікроекономічної стабільності

3. Проведення антиінфляційної політики

4. Встановлення мінімального розміру оплати праці

5. Збільшення робочого часу

6. Розробка соціальних програм і механізмів їх реалізації

38. Вкажіть номер неправильного відповіді. Термін «убогість», який спочатку відносився лише до доходів, сьогодні набув ширшого сенсу. Убогість в країнах, що розвиваються, - це голод і неписьменність, хвороби і епідемії, повна відсутність можливості заробітку і неефективні механізми перерозподілу. Що стосується розвинених країн, то, прийнято вважати, то убогості у них немає. Є бідність так, але і те відносна. Англійський письменник і публіцист Уільям Годвін - головною причиною убогості є існування приватної власності : не буде її не буде соціальної нерівності, а отже зникне убогість. Сучасні економісти серед головних причин убогості у світі виділяють:

1. Відсутність доступу до достатку можливостей

2. Відсутність виправданості і рівності

3. Відсутність політичної свободи жебраків

4. Відсутність безпеки людини у світі

5. Фактична нездатність жебраків брати участь в процесі ухвалення рішення

6. Відсутність можливості заробітку для жебраків

7. Відсутність добросовісного управління

39. Вкажіть номер неправильної відповіді. Соціальний захист - система заходів, що здійснюються державними і громадськими організаціями по забезпеченню гарантованих мінімальних достатніх умов життя, підтримці життєзабезпечення і діяльного існування людини.

Видами соціальної допомоги є:

1. Доступна охорона здоров'я

2. Доступна освіта

3. Доступна обороноздатність

4. Пенсійне забезпечення

5. Система соціального обслуговування і представлення соціальних послуг

6. Заходи соціальної підтримки

7. Пільги

40. Вкажіть номер неправильної відповіді. Соціальний захист включає наступні основні форми:

1. Соціальне розшарування

2. Соціальне забезпечення

3. Соціальне страхування

4. Соціальну допомогу

41. Вкажіть номер неправильної відповіді. Пільга - знижка, надання переваг кому-небудь, повне або часткове звільнення від виконання встановлених правил, обов'язків, або забезпечення умов їх виконання.

Види пільг :

1. Податкові пільги

2. Митні пільги

3. Транзитні пільги

4. Пенсійні пільги

5. Трансферні пільги

42. Вкажіть номер неправильної відповіді. Заробітна плата (оплата праці працівника) - винагорода за працю залежно від:

1. Кваліфікації працівника

2. Складності, кількості, якості і умов виконуваної роботи

3. Компенсаційної виплати

4. Інверсійної виплати

5. Стимулюючої виплати

43. Безробіття - соціально-економічне явище, що представляє відсутність роботи, у людей, складових економічно активне населення (це населення країни, яке має або бажає і потенційно може мати самостійне джерело засобів існування. За методологією Міжнародної Організації Праці в цю категорію включають людей зайнятих (підприємців і найнятих працівників) і безробітних.

Згідно з визначенням Міжнародної Організації Праці, людина визнається безробітним(якщо він не мав роботи, шукав роботу, був готовий приступити до роботи) у віці(для Закону України) :

1. 10-70 років

2. 15-72 роки

3. 18-71 рік

4. 17-75 років

44. Вкажіть номер неправильної відповіді. Пенсія (від латин. - платіж) - регулярна (зазвичай щомісячне) грошова допомога, яку платять особам, які :

1. Досягли пенсійного віку

2. Втратили годувальника

3. Мають хвороби, інвалідність

4. Є безробітними

45. Вкажіть номер правильної відповіді. В середньому на одного жителя України доводиться загальній площі:

1. 10 м2

2. 22,4 м2

3. 30,6 м2

4. 19,7 м2

Освіта - центральний процес виховання і навчання в інтересах людини, суспільства, держави, що супроводжується конституцією досягнення обов'язкових рівні в(освітніх цензів). Рівень загальної і спеціальної освіти обумовлюється вимогами виробництва, стану науки, техніки і культури, громадськими стосунками.

Право на освіту нині схильне національними і міжнародними правовими актами.

Наприклад. Європейською Конвенцією про захист прав людини і основних свобод і міжнародним актом про економічні, соціальні і культурні права прийнятих ООН в 1966 році.

«Освіта - це те, що у нас залишається, коли ви забудете все, чому вчилися« - Б.Ф. Скиннер.

46. Вкажіть номер неправильної відповіді. Освіта - центральний процес виховання і навчання в інтересах людини, суспільства, держави, що супроводжується встановлених державою обов'язкових рівнів (освітніх цензів). Рівень загальної і спеціальної освіти обумовлюється вимогами:

1. Виробництва

2. Станом науки, техніки і культури

3. Виробничими стосунками

4. Громадськими стосунками