Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Розпорядок дня

Особливе місце в режимі здорового життя належить розпорядку дня, певному ритму життя і діяльності людини. Режим кожної людини повинен передбачати певний час для роботи, відпочинку, їди, сну.

Розпорядок дня у різних людей може і має бути різним залежно від характеру роботи, побутових умов, звичок і схильностей, проте і тут повинен існувати певний добовий ритм і рас порядок дня. Необхідно передбачити достатній час для сну, відпочинку. Перерви між їдою не повинні перевищувати 5-6 годин. Дуже важливо, щоб людина спала і приймала їжу завжди в один і той же час. Таким чином, виробляються умовні рефлекси. Людина, що обідає в строго певний час, добре знає, що до цього часу у нього з'являється апетит, який змінюється відчуттям сильного голоду, якщо обід запізнюється. Безлад в режимі дня руйнує умовні рефлекси, що утворилися.

Говорячи про розпорядок дня, не маються на увазі строгі графіки з щохвилини розрахованим бюджетом часу для кожної справи на кожен день. Не потрібно доводити зайвим педантизмом режим до карикатури. Проте сам розпорядок є своєрідним стержнем, на якому повинне базуватися проведення як буденних, так і вихідних днів.

Гартування

Важливим профілактичним заходом проти простудних захворювань є систематичне гартування організму. До нього краще всього приступити з дитячого віку. Найбільш простий спосіб гартування - повітряні ванни. Велике значення в системі гартування мають також водні процедури, вони зміцнюють нервову систему, роблять благотворний вплив на серце і посудини, нормалізуючи артеріальний тиск, покращують обмін речовин. Спочатку рекомендується впродовж декількох днів розтирати голе тіло сухим рушником, потім переходити до вологих обтирань. Після вологого обтирання необхідно енергійно розтерти тіло сухим рушником. Починати обтиратися слід теплою водою (35 - 360С), поступово переходячи до прохолодної, а потім - до обливань. Влітку водні процедури краще проводити на свіжому повітрі після уранішньої зарядки. Корисно якомога більше бувати на свіжому повітрі, загорати, купатися.

Фізично здоровим і загартованим людям при дотриманні певних умов можна проводити водні процедури поза приміщеннями і взимку. Добре загартовані люди можуть купатися і взимку.

Їжа є не лише основним джерелом енергії, але і "будівельним матеріалом" для нових клітин.

Люди живляться по-різному, проте існує ряд вимог, які повинні враховуватися усіма. Передусім, їжа має бути різноманітною і повноцінною, тобто містити в потрібній кількості і в певних співвідношеннях усі основні поживні речовини. Не можна допускати переїдання, воно веде до ожиріння. Дуже шкідливо для здоров'я і живлення з систематичним введенням непомірних кількостей якого-небудь одного продукту або харчових речовин одного класу (наприклад, щедре введення жирів або вуглеводів, підвищене споживання кухарської солі).

Проміжки між їдою не мають бути занадто великими (не більше 5-6 г.). Шкідливо приймати їжу тільки 2 рази в день, але надмірними порціями, оскільки це створює занадто велике навантаження для кровообігу. Здоровій людині краще живитися 3 - 4 рази в добу. При триразовому харчуванні найситнішим має бути обід, а найлегшим - вечеря. Шкідливо під час їжі читати, вирішувати складні і відповідальні завдання. Не можна квапитися, є, обпалюючись холодною їжею, ковтати великі шматки їжі, не пережовуючи. Погано впливає на організм систематична їжа усухом'ятку, без гарячих блюд. Необхідно дотримуватися правил особистої гігієни і санітарії. Людині, що нехтує режимом харчування, з часом погрожує розвиток таких важких хвороб травлення, як, наприклад, виразкова хвороба та ін. Ретельне пережовування, подрібнення їжі певною мірою оберігає слизову оболонку травних органів від механічних ушкоджень, подряпин і, крім того, сприяє швидкому проникненню соків в харчову масу. Треба постійно стежити за станом зубів і ротової порожнини.

Висновок. Отже, кожна людина має великі можливості для зміцнення і підтримки свого здоров'я, для збереження працездатності, фізичної активності і бадьорості до глибокої старості.