Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуац. по менеджм..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Запитання до ситуації

  1. Яка система компенсації характерна для підприємства.

  2. У чому полягають її переваги та недоліки.

  3. Які потреби співробітників у першу чергу намагаються задовольняти на підприємстві в межах існуючої системи компенсації.

14.

Щотижневик Індастрі УІК назвав рішення фірми Інтернешнл Ректифайєр з Ель-Сегундо, Каліфорнія почати будівництво найбільш автоматизованого в США заводу по виробництву суперпровідників, рішенням типу “бути чи не бути”. Завод був спроектований під єдиний безперервний процес виробництва потужних МОП-транзисторів. Якщо завод почне працювати відповідно до проекту, виробничі витрати скоротяться на 0,5, термін виготовлення одного виробу зменшиться в декілька разів, вихід готових продуктів зросте, продуктивність на одного працівника вдвічі перевищить середню по галузі, позитивний потенціал рішення – величезний виграш від підвищення конкурентоспроможності.

Проте будівництво заводу пов’язане зі значним фінансовим ризиком. Для того, щоб завод почав працювати в 1967 році, компанія з капіталом в 145 млн. дол. довела співвідношення заборгованості по власному капіталу до 63 %, а на 10 % скоротила витрати на заробітну плату і продовжила операції по залученню додаткових кредитів. Для компанії, що поставила “на кон” половину своїх прибутків і суму, що перевищує її нетто-капітал – це великий ризик, навіть в найкращі часи. Прийняте компанією рішення в галузі, що знаходиться в стані глибокого спаду, можна назвати просто азартним. Розумно чи нерозумно вчинила фірма.

2. Фірма Ю ЕС ЕКС Корпорейшн в 1996 році прийняла подібне рішення. Ця фірма має найкращий потенціал в чорній металургії. Багато років вона намагалась підвищити конкурентоспроможність, вкладаючи додаткові кошти у виробництво, вирішуючи внутрішні проблеми. У середині 1996 року фірма була вимушена вирішити дозволити страйк членів профспілки робочих сталеварних підприємств Америки або прийняти їх вимоги про підвищення заробітної плати, що призвело до підвищення витрат. Після того, як спроба пояснити профспілці факти, цифри і реальності конкуренції потерпіла поразку, фірма почала створювати запаси сталі. Коли профспілки вирішили страйкувати, за пульти управління новими агрегатами сів управлінський персонал. Страйк продовжувався до січня 1998 року, збитки склали 100 млн. дол. на місяць. Розумно чи нерозумно вчинила фірма.

Запитання до ситуацій

  1. Які альтернативи існували до кожного з прийнятих рішень.

  2. Чи приймались рішення фірмами в умовах ризику або невизначеності.

  3. Розгляньте можливу дію фактора часу і середовища, що змінюється, на всі три рішення.