Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник законодавчих термінів.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.04 Mб
Скачать

582

Міністерство освіти і науки України

Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова

Інститут української філології

Інформаційний простір України

Словник-довідник законодавчих термінів і понять

Довідково-навчальне видання

Київ

2008

УДК 001.89.001.818.651(076)

ББК 73я7

І 36

Рекомендовано до друку Вченою радою Інституту української філології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова

Рецензенти:

І.Б.Усенко – кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України, завідувач відділу Інституту держави і права імені М.В.Корецького Національної академії наук України

А.В.Висоцький – кандидат філологічних наук, доцент, директор Інституту української філології Національного педагогічного університету ім.М.П.Драгоманова

В.О.Жадько –доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри журналістики Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова

Інформаційний простір України: Словник-довідник законодавчих термінів: довідково-навчальне видання / автор-укладач Я.О.Чепуренко; Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова. – К. : Освіта України,2008. – 544 с.

У словнику подано 500 термінів, що вживаються в законах України, які регулюють суспільні відносини в інформаційному просторі – середовищі, в якому здійснюються процеси створення, збирання, реєстрації, оброблення, накопичення, зберігання, пошуку, захисту, розповсюдження та використання інформації, інформаційних продуктів і послуг. До термінів подається їх тлумачення і роз’яснення процесів з ними пов’язаних, які визначаються в законах певними статтями.

До зводу увійшли терміни діючих законів України станом на 01.04.2008 р.

Призначений для студентів, аспірантів, широкого кола фахівців, усіх хто займається інформаційною діяльністю і вивчає процеси, пов’язані з формуванням і розвитком інформаційного суспільства в Україні.

ISBN 978-966-188-002-2

©Я.О.Чепуренко

© «Освіта України»

Передмова

У розвитку суспільства на всіх його етапах визначалися певні пріоритети, які сприяли активізації розвитку цього суспільства, підвищення його інтелектуального рівня і соціальної спрямованості. В сучасному суспільстві таким пріоритетом визначено гармонійний перехід до нової стадії розвитку інформаційного суспільства - такої фаза розвитку суспільства, на якій домінуючими продуктами виробництва є інформація і знання. Метою інформаційного суспільства є забезпечення можливості кожного члена суспільства створювати та накопичувати інформацію, використовувати здобуті людством знання, обмінюватися ними. Інформаційне суспільство передбачає активний розвиток інформаційного простру – середовища, в якому здійснюються процеси створення, збирання, реєстрації, оброблення, накопичення, зберігання, пошуку, захисту, розповсюдження та використання інформації, інформаційних продуктів, а також функціонують конкретні інформаційних відносини, пов’язані з цими процесами, які регулюються певними правовими актами.

Одним з напрямів Національної політики розвитку інформаційного суспільства, зафіксованих в Законі України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки», визначено як пріоритетним - «забезпечення навчання, виховання, професійної підготовки людини для роботи в інформаційному суспільстві». Відповідно до цього інформаційна складова сучасної освіти набуває особливого значення. Дане видання насамперед призначене для студентів вищих навчальних закладів, які вивчають дисципліні інформаційного та інформаційно-комунікаційного, інформаційно-аналітичного циклу: «Інформаційне право», «Інформатика», «Теорія інформації», «Інформаційна культура», «Інформаційні ресурси», «Інформаційно-аналітична діяльність», «Інформаційно-аналітичні технології», «Державна інформаційна політика», «Інформаційно-комунікаційні технології», «Теорія масової інформації», «Журналістика», «Бібліотекознавство» та інші, а також для фахівців інформаційної сфери, практична діяльність яких пов’язана з інформаційними процесами. Студентам ці знання допоможуть під час освоєння дисциплін інформаційного та інформаційно-комунікаційного циклу, самопідготовки, написання курсових, дипломних робіт, рефератів, доповідей.

Словник дасть змогу з’ясувати сучасну законодавчу термінологію і одночасно познайомити з системою законодавчих актів, які регулюють відносини в інформаційному просторі України.

Дане видання відбиває сучасний стан законодавчої термінології, що використовується в регулюванні інформаційних процесів в Україні. До словника включено терміни, які визначені в законах України і використовуються в процесі регулювання суспільних відносин, пов’язаних з виробленням, збиранням, збереженням, використанням та розповсюдженням інформації та інформаційних ресурсів. Базою створення зводу термінів стали ті терміни, які визначені в діючих законах України, прийнятих з січня 1992 року по березень 2008 року, і такі, що розкривають зміст основної категорії інформаційного суспільства – інформаційного простору України. При підготовці словника розглядалися закони України станом на 1квітня 2008 року з урахуванням усіх змін і доповнень, внесених до них з часу їх прийняття.

До визначення конкретних термінів додається їх тлумачення, представлене в подальших статтях законодавчого акта. До термінів, які в подальшому не тлумачаться в законодавчому акті, подається лише їх зафіксоване визначення.

До кожного терміна додається посилання із зазначенням статті закону, де вміщено цей термін. У тому разі, коли, термін використовується однаково у декількох законах, до нього подаються посилання на всі джерела його визначення в різних законодавчих актах. Коли один і той же термін має різні тлумачення в різних законодавчих актах, подається кожне тлумачення із посиланням на конкретну статтю закону, де зафіксований цей термін.

Терміни розташовано за абеткою і подано у тій формі, в якій вони вживаються в законодавчому акті. Виняток становлять ті поняття, які не зафіксовані у термінологічних статтях закону, але які є важливими для розуміння особливостей і закономірностей інформаційного простору (наприклад, «Державна політика в галузі бібліотечної справи», Державна політика в галузі видавничої справи», «Організаційно-правові основи розвитку інформаційного суспільства в Україні» та інші). Такі поняття тлумачаться не в традиційній словниковій формі (через тире), а їх тлумачення вміщається після крапки, саме так, як сформульовано в законодавчому акті.

У тому разі, коли в статтях, які тлумачать конкретний термін, вживається абревіатура, в словнику подається повна назва (наприклад, у статті закону вживається «ІКТ», а в словнику вживається - «інформаційно-комунікаційні технології»).

У випадку, коли в тексті закону зустрічається словосполучення «стаття …цього закону» в тексті словника воно замінено на «стаття…Закону України …….» із зазначенням назви закону України та статті, з якої взято текст.

У Додатку 1 представлено бібліографічний опис використаних законодавчих актів із зазначенням місця їх офіційного опублікування, а також із зазначенням законів, якими було внесено певні зміни і доповнення. У Додатку 2 подано таблицю усіх термінів, що містяться у видання із зазначенням законодавчого акту, в якому вміщено даний термін.