Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуац. по менеджм..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

1. Фармацевтична фірма “Дарниця” на сьогодні є лідером вітчизняного фармацевтичного ринку. Ситуація на фармацевтичному ринку з його надзвичайно гострою конкуренцією спонукає до невпинного освоєння нових технологій, нових методів і підходів.

Аналізуючи динаміку розвитку фармацевтичної галузі, керівництво фірми дійшло до висновку, що, виходячи з необхідності збереження провідного місця на ринку, необхідні нестандартні рішення. Як переконують фахівці, основою успішного існування фірми в наступному столітті будуть три умови: впровадження системи якості, структурна перебудова організації і впровадження інформаційних технологій.

Сьогодні фахівці називають ряд чинників, які спричиняють низький рівень роботи підприємств, в тому числі і фармацевтичних. Це, насамперед, причини, так би мовити, загальнополітичного характеру: відсутність ясності в питаннях власності, беззахисність переважної більшості власників перед політичними “кульбітами”, відсталість ринку капіталу та інвестицій, втрата почуття справедливості зі сторони простих громадян, використання влади за межами власності.

Це також причини “спадкового” характеру, взяті суспільством з минулого: низька якість продукції і послуг, нерозвинутий маркетинг, низька продуктивність, високий рівень конфліктності. Підприємство – це своєрідний біологічний організм, діяльність якого залежить не лише від стану кожного його органу, а й від їхньої взаємодії між собою. Функціональний підхід до менеджменту зруйнував узгодженість окремих частин процесів менеджменту.

Кількісні показники у виробництві фантастично зросли, однак це досить серйозно вплинуло на якість продукції. Ціна перестала бути визначальним чинником ринку. Головним аргументом на користь постачальників стала якість. Якість, як внутріфірмова культура, спрямована на постійне задоволення потреб споживача. Причому боротися потрібно не просто за задоволення потреб споживачів, а за їх захоплення діяльністю фірми. Це потребує постійного удосконалення усіх аспектів діяльності підприємства, залучення персоналу з урахуванням задоволення його потреб, потреб акціонерів, встановлення партнерських стосунків з постачальниками, вивчення конкурентів, їхнього досвіду, їхніх переваг, використання найновітніших технологій в галузі екології.

Слід зазначити, що якість продукції залежить від скоординованої роботи усіх структур компанії. У створеній системі працівники повинні взаємодіяти між собою без прямого втручання керівника, який повинен аналізувати процеси і постійно шукати можливості для її вдосконалення.

Обов’язок керівника – створити атмосферу, за якої люди будуть вірити в рішення керівництва і в свою роботу. Потрібно чітко встановити і розподілити три елементи системного управління: відповідальність, повноваження і взаємодія.

Запитання до ситуації:

  1. Які принципи управління використовує керівництво фірми.

  2. Запропонуйте принципи управління, які б на ваш погляд сприяли розвитку фірми.

2

Закрите акціонерне товариство – Хмельницька кондитерська фабрика “КОНДФІЛ” – одне з великих підприємств Хмельниччини впродовж багатьох років працює стабільно, нарощує обсяги виробництва, будується і реконструюється, своєчасно виплачує заробітну плату і дивіденди та розраховується з податками.

Президент, правління, керівники виробничих підрозділів та спеціалісти визначають стратегічні напрямки вдосконалення організації та відіграють провідну роль в реалізації процесів вдосконалення на підприємстві, спрямовують та організовують їх, а також забезпечують впровадження новацій.

Кожен виробничий підрозділ є самостійною одиницею, з яким адміністрація заключає договір колективного підряду. Договір колективного підряду чітко регламентує повноваження, обов'язки і відповідальність сторін за своєчасне виконання виробничих програм.

Стратегічний напрямок розвитку Хмельницької кондфабрики – забезпечення високої ефективності виробництва, збільшення випуску високоякісної, екологічно чистої, конкурентоспроможної продукції, оновлення технічної бази виробництва, якомога повніше забезпечення потреб працівників підприємства. Стратегія підприємства знаходить своє відображення в комплексному перспективному плані. На фабриці розроблений план на 2005-2010 рр.

Ступінь задоволеності споживачів, сприйняття споживачами продукції, їх ставлення до підприємства – найкраща оцінка роботи і предмет ретельного аналізу. За результатами останнього опитування споживачів підприємство отримало такі результати: якість продукції: “відмінно” – 84 %; “добре” – 10 %; оформлення і дизайн етикетки: “відмінно” – 68 %; “добре” – 15 %; асортимент: “відмінно” – 93 %; “добре” – 5 %; ціна: “відмінно” – 78 %; “добре” – 8 %.

У результаті вказаних підходів на “КОНДФІЛ” за 3 останні роки досягнуто наступних ділових результатів: об'єми виробництва зросли на 19 %; товарна продукція зросла на 64,5 %; балансовий прибуток зріс на 16 %; використання виробничих потужностей зросло на 10,4 %; середня заробітна плата збільшилась на 21,4 %.

Запитання до ситуації

  1. У чому полягає місія підприємства ЗАТ “КОНДФІЛ”.

  2. Які цілі і в яких напрямах повинне встановити підприємство для того, щоб мати можливість реалізувати місію.

  3. Який тип корпоративної стратегії реалізує підприємство ЗАТ “КОНДФІЛ”.

3.

Друга за розміром серед корейських компаній – автомобільна фірма “Хейдай” – сповідуючи прогресивну, японського типу, стратегію, намагається стабільно закріпитись на американському ринку, зробивши марку “Хюндай” своєю на цьому ринку. На думку президента компанії, який створив її після корейської війни, необхідно якомога менше покладатись на іноземців і намагатись все зробити своїми силами. У другій половині 80-х років продаж автомобілів фірми “Хейдай” марки “Ексел” в США можна брати за зразок найуспішнішого проникнення на американський ринок. “Хейдай” також продає на американському ринку персональні комп’ютери через американську компанію, хоча на них і стоїть фірмовий знак “Виготовлено фірмою Хейдай”.

Запитання до ситуації

З позицій стратегічного управління поясніть поведінку фірми і визначте типи її стратегії.

4.

Один із світових лідерів в галузі виготовлення електронного обладнання запису звуку і зображення – японська фірма “Соні” – купила відому американську кінокомпанію “Коламбія Пікчерс”, заплативши за неї декілька міліардів доларів. Слідом за нею так само вчинила фірма “Мацусіте”, яка випускає аналогічну з фірмою “Соні” продукцію під назвою “Національ Панасонік”.

Запитання до ситуації

З позицій стратегічного управління поясніть поведінку фірми і визначте тип її стратегії.

5

Віталій Звєрєв, генеральний директор металургійної компанії докладав Раді директорів організаційну побудову компанії. Схема спроектованої ним організаційної структури представлена на рисунку 1.

Коли один член Ради спитав, що він думає про таку велику кількість людей, що підпорядковуються йому безпосередньо, Віталій відповів: “Я не вірю в теорію, згідно з якою керівники повинні мати обмежену кількість підлеглих. Це розбазарює ресурси і створює бюрократію. Всі мої підлеглі – гарні люди і знають, що вони повинні робити. У будь-яку хвилину вони можуть звернутись до мене за допомогою у вирішенні будь-яких проблем. Вони є досить близькими до керівництва. Крім того, я бажаю знати з перших рук, як кожен з них працює, і вказати на недоліки і помилки негайно. І якщо завідуючий секцією у великому універсальному магазині може мати у підпорядкуванні 25-30 чоловік, то я просто повинен вміти управляти хоча б дев’ятнадцятими. Крім того, декілька підлеглих недостатньо загружають керівника роботою, а я вважаю, що Ви призначили мене на цю посаду для того, щоб я працював на компанію весь робочий день.”