Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

7. Одеський історико-краєзнавчий музей

Одеський історико-краєзнавчий розташован на вул. Гаваная 4. Музей був створений в 1955 р. Музей розташовується в особняку палацового типу, побудований за проектом відомого одеського архітектора Ф. Гонсіоровського у 1876 р У числі фондообразователей музею такі відомі у свій час установи як Одеський міський музей старожитностей (1825), Музей Одеського товариства історії та старожитностей (1839), музеї «Стара Одеса» та «Степова Україна» (1925), «Музей оборони Одеси» (1944) та ін.

Тому зібрання музею, яка налічує близько 120 тис. одиниць зберігання, вважається одним з кращих в Україні. У нього входять документи, підписані Катериною II, Р. Потьомкіним, А. Суворовим, П. Зубовим, М. Кутузовым, В. де Рібас, А. Ланжероном; архітектурні та інженерні проекти Ж. Гаиюи, Ф. Фраполлі, Ф. Боффо Р. Торічеллі, Ф. Моранді, Ф. Гонсіоровського, А. Бернардацці, Л. Влодека, Ю. Дмитренко, А. Мінкуса; графічні роботи Л. Кассаса, До. Боссоли, Ф. Гросса, Ю. Берндта; портретний живопис XVIII - поч. XX ст. кисті А. Моклаковского, Е. Буковецького, Н. Кузнєцова, Р. Честахівського, Буд. Крайнєва; колекції ікон, зброї та предметів побуту, цікаві нумізматичні і картографічні матеріали.

8. Музей сучасного мистецтва Одеси

У музеї представлені твори провідних одеських художників і скульпторів кордону ХХ і ХХІ століть. Музей створений за підтримки Акціонерного банку «Південний» колекціонером і меценатом. Мороховський 10 квітня 2008 року. В основу експозиції належить унікальне зібрання робіт майстрів «другої хвилі одеського авангарду» відомого одеського колекціонера М.З.Кнобеля. Особливий інтерес представляють зали, присвячені нонконформистскому мистецтва Одеси. Окремий зал присвячений легендою одеського мистецтва «забірній» виставці В. Хруща. Сичова. Уздовж стін музейного залу на тлі величезних панорамних фотографій Оперного театру варто дерев'яний паркан з написом «Сичик+ Хрущик» і висять на ньому картинами С.Сычева і в. хруща. Зухвалий вчинок цих, тоді молодих художників, розвісивших в 1967 році без дозволу Виставкому свої картини на паркані біля Оперного театру, став точкою відліку історії неофіційного радянського мистецтва і путівкою в безсмертя його організаторам. Увійшовши до залу квартирних виставок нонконформістів, потрапляєш в затишну стару одеську квартиру початку 70-х. Обстановка залу відновлена за фотографіями виставок, що проводилися на квартирі Володимира Асриева. Шпалери, програвач, полиці з книгами, стара лампа і багато-багато прекрасних картин... Так організовували свої заборонені виставки художники, не бажали малювати класиків марксизму-ленінізму і кинули виклик Системі. В інших залах музею (а їх ще сім) експонуються роботи не менш відомих авторів. У фонді, який постійно поповнюється новими експонатами, близько 600 творів, що дозволяє оновлювати експозицію.

Зали основної експозиції музею

Зал1 - Одеська школа живопису і її лідер Юрій Єгоров; Зал2 - Легенда одеського андеграунду Валентин Хрущ і Станіслав Сичев і їх «забірна виставка» 1967 року; Зал3-знаки і образи Володимира Наумця; Зал4-фантастичний фольклор Юрія Коваленка; Зал5-одеський нонконформізм, квартирні виставки одеських нонконформістів 70-х років; Зал6-пост-андеграунд 80-90-х; Зал7 - Розвиток Одеської школи в кінці ХХ століття; Зал8 - Мистецтво ХХІ століття; Зал9 - Попередники. Класичний живопис Одеси другий половини ХХ століття.