Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична реклама.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
36.2 Кб
Скачать

Практична робота № 2

З дисципліни «Реклама інформаційних ресурсів»

Студентки групи КББ-22М

Звєрякової Юлії

Державне управління та саморегулювання у рекламній сфері

Завдання:

  1. Система управління рекламною діяльністю та її основні елементи.

  2. Саморегулювання в рекламі, цілі, принципи, та основні функції.

  3. Міжнародні неурядові організації та їх місце у системі громадського контролю реклами.

  4. Стан саморегулювання рекламної діяльності в Україні.

  5. Перспективи розвитку системи саморегулювання реклами в Україні.

  6. Діяльність громадських організацій рекламної сфери у країнах Європейського Союзу.

  7. Досвід рекламного саморегулювання у країнах Європи та США.

Відповіді:

  1. Система управління рекламною діяльністю та її основні елементи.

Система державного управління рекламною діяльністю – це сукупність публічних, державних органів та окремих недержавних органів, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють права та обов’язки, врегульовані законодавством у сфері рекламної діяльності, за допомогою форм і методів, що забезпечують їх діяльність.

Установлено, що система державного управління рекламною діяльністю буде ефективною за умови, якщо вона відповідатиме чітко визначеним цілям, а всі її елементи будуть функціонувати з метою досягнення цих цілей. Доведено, що цілі системи державного управління рекламною діяльністю повинні задовольняти таким вимогам: забезпечувати ефективне функціонування рекламної діяльності; створювати належні умови для розвитку рекламної діяльності в Україні; сприяти регулюванню зовнішньої політики держави у сфері рекламної діяльності.

У процесі становлення України як демократичної, соціальної, правової держави визначальним інструментом організуючого впливу на суспільні відносини виступає державне управління. Саме тому постійно розробляються та впроваджуються в життя заходи щодо вдосконалення та розвитку системи державного управління рекламною діяльністю. Підвищення ролі рекламної діяльності, її впливу на розвиток економіки, соціальних процесів, психологічний стан суспільства та приватне життя громадян потребують формування системи адекватного та ефективного контролю за рекламною діяльністю.

  1. Саморегулювання в рекламі, цілі, принципи, та основні функції.

Саморегулювання в рекламі здійснюється незалежними, професійними, галузевими організаціями, які у змозі вплину­ти на якість конкурентного середовища, встановлюючи стан­дарти бізнес-етики, ділового обороту, що не входять у зако­нодавче поле. Добровільні об' єднання створюються для представництва й захисту інтересів своїх членів, висування вимог дотримання усіх норм у рекламній діяльності й забез­печення контролю їхнього виконання. Вони пред'являють до учасників конкретного ринку більш жорсткі вимоги за якістю надаваних послуг і/або виробленої продукції, ніж це передба­чено державним регулюванням.

Реалізація функції організації діяльності передбачає: формулювання мети, умов діяльності та розподіл завдань; розробку процедур, які визначають види, форми і порядок рекламної діяльності; складання нормативних документів стосовно внутрішніх правил окремих видів робіт у системі державного управління рекламною діяльністю; розподіл завдань і делегування повноважень елементів системи, інтеграцію, координацію та кооперацію умов і діяльності для ефективної роботи; аналіз державного управління рекламною діяльністю та виявлення вимог щодо державних органів, які його здійснюють .

Функція регулювання проявляється через: по-перше, державне регулювання (до нього відноситься фінансове, податкове та інше, але найбільш яскраво проявляється через правове); по-друге, локальне регулювання (міністерства, комітети, органи місцевого самоврядування); по-третє, громадські об'єднання та організації (документи, якими вони регулюють рекламну діяльність); по-четверте, конкурентне ринкове середовище (дотримання історичних традиційних етичних норм, менталітет народу).

Функція контролю рекламної діяльності являє собою діяльність уповноважених на це державних органів управління в межах матеріальних та процедурних норм права в сфері рекламної діяльності, спрямовану на спостереження та перевірку дотримання усіма учасниками (суб'єктами) рекламної діяльності нормативних положень та вимог, сформульованих у чинному законодавстві щодо реклами. Залежно від системи органів, що здійснюють контроль рекламної діяльності, його відомчо-галузевого підпорядкування розрізняємо таки види контролю: державний, відомчий, галузевий, міжгалузевий і громадський.

Мотиваційна роль рекламної діяльності підвищується психологічним фактором впливу реклами на споживача, оскільки споживач більше уваги став приділяти якості товару, ніж ціні. Існує факт емоційного сприйняття реклами. Тому рекламодавцю потрібно докласти багато зусиль, щоб переконати споживача придбати товар; розраховувати цільову аудиторію, на яку буде направлена рекламна кампанія. Усі ці елементи, на нашу думку, проявляються у функції мотивації [17, с. 14]. Державі потрібно більше зосередити увагу на мотивацію рекламування національного виробника, надавши пільги рекламним агентствам, які їх рекламують. Ці питання потрібно закріпити в чинному законодавстві.