Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1 . Одеський художній музей

Одеський художній музей знаходиться у центрі міста на вулиці Софіївської 5а.

Колекція вітчизняного образотворчого мистецтва Одеського художнього музею - одна з найбільш визначних в Україні. Вона охоплює всі види образотворчого мистецтва: живопис, графіку, скульптуру, декоративно-прикладного мистецтва і включає понад 10 тисяч оригінальних робіт.

Експозиція відкривається роботами іконописців XVI-XVIII століть і ранніми світськими портретами XVII століття,продовжується живописом XVIII - початку XIX століття й знайомить нас з портретами того часу,створеними майстрами тієї епохи, Д.Левицкий, В.Боровиковский, О.Кипренский та іншими. Характерними і значними представлена творами академічна живопис.

Цікава і численна колекція полотен прославленого мариніста І.айвазовського.

Один з кращих розділів колекції - мистецтво рубежу XIX і XX століть - відображає різноманітність і напруженість творчих пошуків цього складного часу,в цьому розділі представлені такі роботи як "Петр I в Монплезире" художник В.А. Серов,

"Валькирия" М.А. Врубеля , "Овощи" И.И. Машкова та інші.

Палац-садиба музею Будівля Одеського художнього музею було побудовано в період між 1823 і 1826 роком за проектом відомого одеського архітектора ф. Боффо. Першою власницею його була графиня О.С.Потоцкая, в заміжжі Наришкіна. У 1888 році будинок був придбаний і подаровано Одесі для пристрою в ньому публічного музею міським головою Г.Маразлі - видатним громадським діячем і колекціонером. Відкриття музею відбулося 24 жовтня (6 листопада) 1899 р. Палац-садиба Наришкіних втілює в собі кращі традиції російського класицизму початку ХІХ століття. Суворе витонченість відрізняє архітектурну композицію з основного двоповерхового корпусу і симетричних бічних флігелів, сполучених округлими галереями.

2. Центральна міська бібліотека ім. І.Франка

Центральна міська бібліотека імені Івана Франка розташована у місті Одеса у Книжковому провулку 1а.

У структурі бібліотеки 4 відділи, які займаються організацією роботи з читачами: - відділ обслуговування (читальний зал на 82 місця, абонемент, зал періодики; інформаційно-бібліографічний відділ; відділ краєзнавства.) Відділ комплектування та обробки літератури займається питаннями

комплектування єдиного фонду і його розкриття через систему каталогів. Відділ використання єдиного книжкового фонду займається активізацією єдиного фонду ЦБС, забезпечує контроль за станом використання і збереження єдиного фонду, надає методичну і практичну допомогу у перевірці фонду. 19 лютого 1891года відбулося її відкриття. Перша міська народна читальня побудована на кошти колишнього Голови Міської Думи Григорія Григоровича Маразлі. З 1891 року по 1926 рік бібліотека носить його ім'я. Будівля бібліотеки побудовано за проектом Юрія Михайловича Дмитренко, архітектора, який по праву займає одне з перших місць серед архітекторів. Бібліотека є пам'ятником архітектури 19 століття місцевого значення. Фасади будівлі витримані в російському стилі,всі прикраси в них витесані з місцевого каменю і цегли. Внутрішнє розподіл дуже зручно, паркетна підлога. Бібліотека була призначена для обслуговування найбідніших верств населення, яким інші бібліотеки були недоступні. Першим завідувачем був Іван Лук'янович Руденко, учитель за фахом. У день відкриття бібліотеки штат її становив 5 працівників, а фонд - складався з 503 назв у 75 томах і брошурах. У перший рік в бібліотеку записалося 7895 осіб, кількість відвідувань склало 59440. Доступ в читальню був відкритий для всіх вікових груп від 7 до 70 років. У 1926 році бібліотеці присвоєно ім'я видатного українського письменника Івана Яковича Франка. Під час окупації міста в 1941-1944 роках частину фонду бібліотеки була знищена, частина розграбована, будівля бібліотеки було пошкоджено. У 1946 році почалося його відновлення. І з червня 1947 року бібліотека почала працювати. С 1977 року Центральна міська бібліотека (ЦМЛ) імені Івана Франка є адміністративним і методичним центром для 20 масових бібліотек міста, об'єднаних в бібліотечної системи для дорослих. Сьогодні ЦМЛ імені Івана Франка обслуговує всі верстви населення. Щороку кількість читачів становить понад 5000 чоловік. Універсальний за змістом фонд бібліотеки налічує 115 тисяч томів. З 1998 року відкрита літературно музична вітальня. З 1 жовтня 2004 року в бібліотеці відкрито комп'ютерний зал на 2 комп'ютера. В бібліотеці працює копіювальний апарат. Бібліотека надає платні послуги ксерокопіювання, «нічний абонемент», довідково-інформаційне обслуговування.

3. Одеський театр музичної комедії ім. Водяного

Одеський театр музичної комедії ім. Водяного знаходиться на вулиці Пантелеймонівській 3. Колектив театру музичної комедії почав формуватися в р. Львові восени 1946 року, а вже навесні 1947 його артистами був показаний перший спектакль «Одинадцять невідомих».Серед виконавців першого спектаклю були і сам М.Водяной, ім'я якого зараз носить театр, грав роль Стенлі і був не у прем'єрному складі. Але незабаром він став першим актором трупи на чотири десятиліття і одним з лідерів жанру в країні. Спектаклів на сцені театру ставилося близько 4-5 в сезон, вони ставилися на сучасні теми і на класику: «Принцеса цирку», «Баядера», «Маріца» . З перших сезонів театр почав гастролювати по Україні. У 1950 та 1952 роках гастролював в Одесі, де відразу завоював затятих шанувальників. В 1953 р. театр музичної комедії переїхав до Одеси. Колектив театру органічно вписався в життя міста. Велику роль зіграло те, що сам жанр музичної комедії близький одеському характеру. Першим значним успіхом театру стала «Біла акація» І.дунаєвського, поставлена И.Гриншпуном на самому початку 1956 року в спектаклі грав М. Водяний. Розквіт театру в 60-70-е роки пов'язаний ім'ям головного режисера М.Ошеровского, який прославився першими постановками зарубіжних і радянських мюзиклів. На сьогоднішній день театр практично відмовився радянського репертуару, який раніше складав основу творчого життя. 90-е роки були для театру роками творчого пошуку. З трупою театру роботами багато відомих режисерів. Особливим успіхом у глядачів користувалися спектаклі-ревю постановці Олексія Якубова, «Бал на честь короля» і ін. Постановкою рок-опери «Ромео і Джульєтта» в 2002 році відкрилася нова, сучасна сторінка історії Одеської музкомедії. На сцені зазвучали нові ритми, стали використовуватися нові сценічні ефекти і технології. У 2006 році театр отримав статус академічного, ніж були відзначені його численні творчі успіхи. В репертуарі театру є спектаклі практично всіх напрямів та жанрів музичного театру від класичної оперети до рок-опери, різновиди мюзиклу - від бродвейській класики до мюзиклу-детектива і мюзиклу в стилі джаз. Це класичні оперети - «Маріца» і «Принцеса цирку» І.кальмана, «Летюча миша» іоганна штрауса, «Весела вдова» Ф.Легара; «Жирофле-Жирофля» Ш.Лекока, мюзикли «Моя прекрасна леді» Ф,Лоу, «Дон Сезар де Базан» Е.Ульяновского, «Цілуй мене, Кет!» К.Портера, «Мишоловка» А.Журбина, «Хелло, Доллі!» Дж. Хермана, «Весілля Кречинського» А.Колкера, а так само спектакль «Бал на честь короля», присвячений пам'яті Михайла Водяного.