Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Иванова_Магистерская работа.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

3.7.3. Характеристика виробничого середовища і чинники, що діють на оператора в процесі його праці

На робочому місці користувач ПК зазнає дії наступних несприятливих чинників:

– підвищене значення електричного струму;

– підвищений рівень статичної електрики;

– підвищений рівень електромагнітних випромінювань;

– підвищений рівень м’якого рентгенівського випромінювання;

– підвищений рівень шуму на робочому місці;

– недостатня освітленість робочого місця;

– несприятливий мікроклімат;

– психофізіологічні шкідливі і небезпечні виробничі чинники.

Необхідно розробити засоби захисту від цих шкідливих чинників. До даних засобів захисту відносяться: вентиляція, штучне освітлення, звукоізоляція. Існують нормативи, що визначають комфортні умови і гранично допустимі норми температури повітря, шуму, освітленості. У системі заходів, що забезпечують сприятливі умови праці, велике місце відводиться естетичним чинникам: оформлення виробничого інтер’єру, устаткування, застосування функціональної музики та ін. Важливу роль виконує забарвлення приміщень, яке повинне бути світлим. У даному розділі дипломного проекту розраховується необхідна освітленість робочого місця.

Розвиненню стомлюваності на виробництві сприяють наступні чинники:

– неправильна ергономічна організація робочого місця, нераціональні зони розміщення устаткування по висоті від підлоги, по фронту від осі симетрії і т.д.;

– характер протікання праці: трудовий процес організований таким чином, що оператор вимушений з перших хвилин робочого дня вирішувати найскладніші і трудомісткі задачі, тоді як в перші хвилини роботи функціональна рухливість нервових клітин мозку низька.

Важливе значення має чергування праці і відпочинку, зміна одних форм роботи іншими.

Метеорологічні умови (температура, відносна вологість, рухливість повітря) у робочій зоні виробничих помешкань повинні задовольняти вимогам Державного Стандарту 12.1.005-88. «Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони».

Освітленість повинна відповідати нормам, встановленим у Галузевому Стандарті 5472003-82 «Освітлення штучне в експлуатаційних підприємствах ЦА. Норми і вимоги безпеки».

Для обслуговуючого персоналу й операторів при роботі з ПК небезпечним чинником є вплив високого рівня статичної електрики (ДЕСТ 12.1.045-84 «Припустимі рівні напруженості електростатичних полів»).

Статична електрика є джерелом факторів, що впливають на точність відтворення інформації, вона призводить до відмов елементів, є причиною виникнення пожеж і вибухів, несприятливо впливає на організм людини.

Джерелами випромінювання електромагнітних полів у ПК є відхиляюча система монітора, а також елементи блоків живлення системного блоку, монітора, принтера.

Ступінь шкідливого впливу електромагнітних полів на організм людини визначається напруженістю електромагнітного поля, довжиною хвилі і тривалістю перебування організму в зоні діяльності електромагнітних полів.

3.7.4. Вимоги електричної та пожежної безпеки

Електробезпека

ПК, периферійні пристрої ПК та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження ПК, інше устаткування (апарати управління, контрольно-вимірювальні прилади, світильники тощо), електропроводи та кабелі за виконанням та ступенем захисту мають відповідати класу зони за ПВЕ, мати апаратуру захисту від струму короткого замикання та інших аварійних режимів. Під час монтажу та експлуатації ліній електромережі необхідно повністю унеможливити виникнення електричного джерела загоряння внаслідок короткого замикання та перевантаження проводів, обмежувати застосування проводів з легкозаймистою ізоляцією і, за можливості, перейти на негорючу ізоляцію.

Для протирання підлоги застосовують рідини, пара яких не утворює вибухопожежонебезпечних сумішей з повітрям та не викликає корозії контактів електричних з’єднань.

Для підключення переносної електроапаратури застосовують гнучкі проводи в надійній ізоляції. Тимчасова електропроводка від переносних приладів до джерел живлення виконується найкоротшим шляхом без заплутування проводів у конструкціях машин, приладів та меблях. Доточувати проводи можна тільки шляхом паяння з наступним старанним ізолюванням місць з’єднання.

Пожежна безпека

В будівлях і приміщеннях для ПК, обчислювальних центрах слід дотримуватись наступних вимог пожежної безпеки.

Сховища інформації, приміщення для зберігання перфокарт, перфострічок, магнітних стрічок і пакетів магнітних та оптичних дисків повинні розташовуватися у відособлених приміщеннях, обладнаних негорючими стелажами і шафами. Зберігати перфокарти, перфострічки і магнітні стрічки на стелажах слід в металевих касетах.

У машинних залах ПК не дозволяється встановлювати шафи для зберігання матеріалів і предметів.

Над і під машинними залами ПК не допускається розміщувати пожежонебезпечні і вибухонебезпечні приміщення і склади.

Ремонтувати блоки ПК безпосередньо в машинних залах не дозволяється.

У машинних залах ПК допускається мати в небиткій тарі не більше 0,5 л легкозаймистих рідин для дрібного ремонту і технічного обслуговування машин.

Не дозволяється залишати без нагляду включену в електричну мережу радіоелектронну апаратуру, використовувану для випробувань і контролю ПК.

Не рідше одного разу на квартал необхідно проводити очищення від пилу агрегатів і вузлів, кабельних каналів і міжпідлогового простору.