Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Укр. мова за проф.спрям. - студентам.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Додатки

Додаток А

Вправа 1. Прочитати словосполучення, виправити помилки, записати правильно.

Довести для відома, виділити кошти для підручників, дякуючи підтримці, проректор по науковій роботі, пожиточний мінімум, відстаючі студенти, займатися своєю справою, курси по вивченню української мови.

Стилі та жанри української літературної мови. Основні ознаки стилів сучасної української літературної мови.

Вправа 2. Дати відповіді на запитання:

1. Що таке мовний стиль? Дати визначення стилю.

2. Які стилі властиві сучасній українській літературній мові?

3. В яких стилях та жанрах реалізуються стилі укра­їнської мови?

4. Які найголовніші ознаки цих стилів?

5. Які функції мови ви знаєте?

Вправа 3. Прочитати подані тексти. Визначити, до якого стилю належить кожен із них. Відповідь обґрунтувати. Назвати найголовніші ознаки офіційно-ділового стилю.

А.

Історичне оповідання (новела, художній нарис) — це твір, написаний письменником про події, що відбувалися до його народження…

Найхарактерніший тип історичного оповідання, так зване житіє — художньо написана біографія чи святого, чи іншого історичного діяча, котрого також зараховано25до лику святих. Житіє як художня форма витворилася ще в часи Київської Русі, а з авторів, котрі культивували цей піджанр, треба на­звати знаменитого Нестора-літописця (В. Шевчук).

Б.

Граматична категорія — це інтегральна одиниця, яка обіймає єдиним граматичним значенням декілька формально виражених родових значень. Так, протиставлення значень «теперішнє» — «минуле» — «майбут­нє», закріплене в певному наборі матеріально виражених афіксів, утворює категорію, а відповідно й парадигму часу. Розрізняють два типи категоріальних парадигм.

Перший тип — це парадигми, в яких морфеми є носіями сем, об’єднаних родовим категоріальним значенням. У сло­в’янських мовах, і в українській зокрема, це, наприклад, парадигми особи, часу, способу, стану, частково роду та ін…

До другого типу парадигм можуть бути віднесені пара­дигми відмінка, роду й числа прикметника (З підручника).

В.

Поміж широкою синьою биндою Дніпра та юрбою зеле­них гір побігла з Канева триверстова дорога до Шевченкової могили. Інколи в’ється дорога понад самим Дніпром, і тоді зачудоване око далеко засягає по блакитнім просторі діда Славути, що своїми легенькими хвилями пеститься з білим пісочком полтавського берега.

На погожім небосклоні виткнулась Княжа гора, ближче, на Чернечій горі, де похований Шевченко, на самому вершечку зарябіли дощані штахетики. Межи Шевченковою горою та Лисою, що таки зараз здіймається з правого боку, — вуличка… (М. Коцюбинський).

Г.

Культура мовлення — це духовне обличчя людини, що свідчить про загальний розвиток особистості, про ступінь прилучення її до духовних багатств рідного народу й надбань людства…

Культура мовлення тісно пов’язана з культурою мислення. Якщо людина ясно, логічно мислить, то й мовлення в неї ясне, логічне, І навпаки, якщо в людини немає думок, якщо вона говорить про те, чого не розуміє або не знає, то й мовлення в неї плутане, беззмістовне, захаращене зайвими словами, не­потрібними конструкціями.

Мовлення тоді гарне, коли воно якнайповніше і якнай­точніше передає думки чи малює образи й легко сприйма­ється, зрозуміле.

Грамотне багате мовлення — не тільки ефективний засіб передавання й сприйняття думок та образів. Це вияв поваги до людей, з якими спілкуєшся, до народу, який створив цю мову (З журналу).

Вправа 4. Добрати приклади текстів розмовного, офі­ційно-ділового та публіцистичного стилів. Назвати найхарак­терніші ознаки цих стилів.

Вправа 5. Прочитати подані слова. Чи є нормативним їх уживання? Підібрати правильний варіант слововживання.

Пошлина, довіреність, учбовий, діючий, міроприемство, невстигаючий, 26відчислення, оточуючий, сліду­ючий, положення (матеріальне), міри, спів ставляти, любий, отримувати (освіту).

Вправа 6. Прочитати подані синонімічні ряди. Які з форм доцільно вживати в офіційно-діловому стилі?

Відправник, адресат; апеляція, звернення, петиція, прось­ба, прохання, клопотання, скарга; відомості, вісті, звістки, повідомлення, чутки, інформація; оригінал, первотвір, первопис, взірець; затверджувати, схвалювати, ухвалювати, узако­нювати, накладати гриф, ратифікувати; характеристика, опис ознак, атестація, рекомендація; наказ, загад, веління, пове­ління, розпорядження, постанова, припис, настанова, вказівка; колективний, гуртовий, спільний, взаємний, обопільний, дво­сторонній.

Вправа 7. Записати словосполучення, добираючи з ду­жок найбільш точне слово. Мотивувати свій вибір.

(Прихильник, шанувальник, послідовник) таланту; (до­ступний, зрозумілий, досяжний) виклад; (обіймати, осягати, охоплювати) посаду; (свідоцтво, посвідчення, посвідка) про народження; (сперечання, спір, дискусія) у пресі; (говорити, казати, висловлювати) думки; виборча (кампанія, компанія); (оплачувати, сплачувати, платити) борги; (діставати, здобувати, набувати) освіту; (характеризувати, описувати, відтворювати) особу; (ґрунтовне, всебічне, вичерпне) видання; (ви­черпна, фундаментальна, глибока) відповідь; (вирішальні, ко­рінні, ґрунтовні) зміни; (невигадана, знаменна, засвідчена) подія.

Додаток Б

Вправа 1. Вибрати правильний варіант відповіді.

1. Документ, у якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійні успіхи й досягнення особи, яка складає, називається…

а) автобіографією; б) резюме; в) характеристикою.

2. Автобіографія — це документ, у якому …

а) коротко викладаються освітні та професійні відомі про особу; б) особа повідомляє основні факти своєї біографії; в) міститься прохання особи або установи щодо здійснення своїх прав або захисту інтересів.

Вправа 2. Визначити документ за поданим формуляром

А. Адресат, адресант, назва документа, текст, дата, підпис

Б. Назва документа, прізвище, ім’я, по батькові особі мета складання, досвід роботи, освіта, контактний телефон,

В. Назва документа, прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце народження, відомості про навчання, трудові та громадську діяльність, склад сім’ї, дата, підпис.