Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Практика ІУ курс 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Інститут журналістики і міжнародних відносин

Кафедра міжнародних відносин

Робоча програма

Виробничо-переддипломної практики

для студентів ІV курсу

Галузь знань 0302 «Міжнародні відносини»

Напрям підготовки 6.030201 «Міжнародні відносини»

на 2011 - 2012 н.р.

Київ 2011

Укладачі: д.ф.н., професор – Ожеван М.А. – завідувач кафедри міжнародних відносин КНУКіМ;

– Андрієнко П.П. – професор кафедри міжнародних відносин КНУКіМ.

Рецензент: доктор політичних наук, професор – Картунев О.В. – завідувач кафедри міжнародної інформації Університету економіки, права та інформаційних технологій «Крок».

Програму обговорено і схвалено на засіданні кафедри міжнародних відносин.

Протокол №_______ від ______ 2011 р.

Зав. кафедрою

міжнародних відносин,

д.ф.н., професор Ожеван М.А.

Рекомендовано до друку Головною Вченою Радою Університету як програму для студентів університету та його відокремлених структурних підрозділів.

Протокол №_______ від _____________2011 р.

ВСТУП

Вища освіта є одним з визначальних чинників відтворення інтелектуальних і продуктивних сил суспільства, прискореного поглиблення науково-технічного прогресу на основі інноваційних технологій, розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, розвитку духовної культури, запорукою майбутніх успіхів у зміцнені авторитету України як соціальної і правової держави ХХІ століття.

Дипломатія є наука міжнародних відносин і мистецтво введення переговорів керівниками держав і урядів, спеціальних органів зовнішніх зносин з метою реалізації цілей і завдань зовнішньої політики держав, а також захисту інтересів держав і громадян за кордоном.

Практика студентів є однією з важливих форм підготовки висококваліфікованих фахівців спеціалістів в сфері міжнародних відносин.

Програма проведення виробничої-переддипломної практики є основним навчально-методичним документом по спеціальності «міжнародні відносини» і визначає зміст проведення практики студентів ІV курсу по кваліфікації «Бакалавр».

Багаторічний досвід викладання курсу “Міжнародні відносини” переконує в тому, що паралельно з лекційним курсом повинні проводитись і практичні заняття, семінари, колоквіуми, дискусійні клуби, організація проходження практики.

Відповідно до Наказу Міністерства освіти України № 93 від 08.04.93 р., та змінами і доповнення (Наказ Міністерства освіти № 351 від 20.12.94 р. та «Положення про організацію та проведення практики в КНУКіМ» практика студентів є складовою частиною навчального процесу у вищих навчальних закладах незалежно від їх форм власності та підпорядкування.

Практика студентів, як невід’ємна складова навчального процесу має на меті закріпити теоретичні знання одержані студентами у галузі міжнародних відносин; поглибити професійні уміння, виховувати навички приймати самостійні рішення на конкретній ділянці роботи в реальних умовах шляхом виконання різних обов’язків, властивих їх майбутній професії, навчити організаційно-управлінській і суспільно-політичній діяльності. За час проходження практики студент повинен навчитися орієнтуватися в різних міжнародних ситуаціях пов’язаних із міждержавною діяльністю і правдивою міжнародною інформацією, вміти прогнозувати варіантні рішення подій в критичних ситуаціях.

1. Загальні положення.

1. Предметом даних робочої програми є комплекс вимог до підготовки і проходження практики студентів, метою якої є перевірка закріплення та поглиблення теоретичних знань отриманих під час навчального процесу. Застосування теоретичних знань для опрацьовування практичних і науково-дослідницьких завдань, пов’язаних з веденням зовнішньополітичної діяльності.

Поглиблення та закріплення теоретичних знань відповідно до спеціальності «Міжнародні відносини» та спеціалізації бакалавра. Навчитися застосування теоретичних знань для опрацювання практичних і науково-дослідницьких питань, пов’язаних з введенням зовнішньополітичної і торгово-економічної діяльності. Сприяння навчанню студентів вмінню аналізувати сучасні міжнародно-політичні події та готувати огляди проведення наукових досліджень.

Здобуття студентами практичних навиків збирання фактів та створення емпіричної та теоретичної бази, аналізу та тлумачення фактів і подій, формування висновків. Орієнтація у виборі джерел інформації, необхідних документів та статистичних матеріалів, які будуть слугувати основою при написанні дипломної роботи.

Подальше поглиблення теоретичних знань та значне розширення професійного та наукового світогляду у процесі проходження практики і виконанні службових завдань, обробки аналітичних матеріалів у підрозділах, отримання усних рецензій на виконану роботу фахівців установ.

Переддипломна виробнича практика передбачає активну участь студентів-практикантів у виробленні колективних рішень, оцінці точності та надійності інформації, її систематизації.

2. Мета і завдання практики.

2.1. Мета практики.

Практика покликана формувати у випускника Інституту навичок аналітично-управлінської та науково-дослідницької роботи в галузях міжнародних відносин, міжнародних інформаційних технологій, плануванні зовнішньої політики, прогнозуванні та моделюванні міжнародних відносин, прийнятті зовнішньополітичних рішень, а також використанні міжнародних комунікацій. А саме:

- закріплення та поглиблення теоретичних знань галузі міжнародних відносин та міжнародної інформації, яка являється складовою частиною міжнародної діяльності;

- формування професійних навичок та застосування знань в умовах розбудови міжнародної діяльності України, постійних змін у тенденціях розвитку міжнародних відносин і міжнародної інформації, уміння оцінювати ситуацію на світових ринках маючи у наявності коректну (правдиву) інформацію з метою використання її для отримання позитивного ефекту як у внутрішній так і зовнішній діяльності;

- сформувати у студентів навички критичного мислення, ведення інформаційно-аналітичної роботи і дослідницької діяльності, навчити методиці написання наукових робіт у галузі міжнародних відносин, зовнішньополітичній і зовнішньоекономічній діяльності;

- одночасно ознайомити з принципами роботи наукових і аналітичних підрозділів державних і науково-дослідницьких Установ;

- сприяти вихованню у випускника здібностей самостійного навчання без контролю викладачів і поза стінами університету в умовах реальної конкуренції на ринку праці;

- навчати методам отримання інформації на емпіричному і теоретичному рівнях, а також навчати виділяти три стадії вивчення інформації: збір, опрацювання і осмислення матеріалів. На стадії відбору інформації необхідно вміти систематизувати і поділити на релевантну і не релевантну інформацію;

- навчити уміння готувати аналітичні довідки з питань міжнародних відносин, ноти, листи, меморандуми, угоди та інформаційні огляди, реферати з окремих проблем;

- привити уміння писати інформацію для закордонної аудиторії;

- навчитися використовувати сучасні інформаційні технології, в тому числі індустрії засобів інформатизації, телекомунікації і зв’язку в міжнародній діяльності.

2.2. Завдання практики студентів є формування професійних навичок у сфері міжнародних відносин, а саме:

- проводити інформаційно-аналітичне дослідження міжнародних відносин України з іншими країнами світу;

- навчитися оцінювати конкретну ситуацію в міжнародних відносинах, світовій економіці та політиці з метою захисту державних інтересів і інтересів громадян та підвищення позитивного іміджу міжнародного авторитету України;

- збирати, узагальнювати та аналізувати за допомогою сучасних інформаційних систем та технологій міжнародну інформацію, давати їй оцінку і передбачати розвиток міжнародної ситуації та готувати шляхи її вирішення;

- застосувати методи моделювання у сфері міжнародних відносин, аналізу криз і конфліктів; прогнозування можливих міжнародно-правових наслідків подій;

- вести розмови та забезпечувати листування з загальних та професійних питань двома іноземними мовами;

- використовувати сучасні комп’ютерні технології та програмні засоби (систему Internet, електронна пошта та інші).

2.3. Базові заклади, види та строки проведення.

Навчальними планами Університету з напряму підготовки 6.030201 “Міжнародні відносини” передбачено проходженням навчальної практики на всіх курсах:

комп’ютерна практика (поза розкладом);

ознайомчої практики для студентів – І курс;

навчальної практики – ІІ курс;

виробничо-технологічної практики – ІІІ курс;

виробничої, переддипломної практики – ІV курс.

Студенти, проходять практику в різноманітних департаментах, управліннях та відділах Міністерств, державних комітетах, в обласних державних адміністраціях, в Інституті економіки НАН, в Торгово-промисловій палаті, Національному інституті стратегічних досліджень РНБО, Українському союзі промисловців і підприємців, а також у аналітичних і інформаційних центрах, інститутах, що забезпечують проведення зовнішньої політики держави.

Практика триває шість тижнів у восьмому семестрі з 9 січня 2012 р. по 19 лютого 2012 р.