Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубіжний документ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
127.49 Кб
Скачать

Висновки

В даної роботі було розглянуто питання науки о документі за кордоном. Поняття "документ" є центральним, фундаментальним у системі документознавства. Воно відбиває ознаки реально існуючих предметів, що служать об'єктами практичної діяльності по створенню, збору, аналітико-синтетичній обробці, зберіганню, пошуку, поширенню й використанню документної інформації в суспільстві. Документ є об'єктом дослідження багатьох наукових дисциплін. Тому зміст поняття "документ" багатозначний і залежить від того, у якій галузі й для яких цілей він використовується. Проте наукові основи документування та документаційної діяльності склались не відразу.

З початку XX ст. у терміносистему вводиться нове, більш широке розуміння поняття "документ": його ввів відомий бельгійський учений, основоположник документознавства – науки про сукупність документів і області практичної діяльності – Поль Отле. Він першим не тільки ввів у науковий оборот базове поняття "документ", але й розкрив його самий широкий зміст. П. Отле почав першу спробу комплексної класифікації документів за сукупністю ознак. Хоча вона мала істотні недоліки, авторові вдалося згрупувати існуюче різноманіття джерел інформації, що функціонують у соціальній комунікації. Згодом теоретичні думки вітчизняних і закордонних фахівців рухалися в тому же напрямку. Концепція П. Отле розглядає документ як носій соціальної інформації. Однак у довідкових виданнях того часу продовжує існувати вузьке значення цього слова: крім юридичного, вводиться поняття "історичний документ" (фіксоване свідчення про яку-небудь епоху, особу й т.д.) і "рахунковий документ" (що служить основою для здійснення господарських дій – прийому і видачі цінностей). Але узагальнююче визначення так і не дане. Певна різниця в позиціях колишніх і нинішніх документознавців полягає в тому, що зараз більша увага приділяється соціальній стороні значення документа, сприйняттю важливості його характеру.

Інформаційні процеси активно впливають на всі сторони людського життя. Використання новітніх інформаційних технологій багаторазово підсилює цей вплив. Щоб реалізувати свої потенційні можливості, досягти професійних успіхів, стати гармонійно розвитий особистістю, сучасна людина повинна мати досить високий рівень інформаційної культури. Тим часом велика частина інформації фіксується на матеріальних носіях, міститься в різноманітних документах. Таким чином, знання інформаційно-документних процесів, основ роботи з документами є невід'ємною частиною інформаційної культури людини.

Список використаних джерел та літератури

  1. Документознавство. Бібліотекознавство. Інформаційна діяльність: проблеми науки, освіти, практики: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. ( К., 25-26 трав. 2004 р.) / Держ акад. керів. кадрів культури і мистецтв. – К., 2004.

  2. Земсков А.И. Документоведение – было, есть и будет. (Обзор зарубежных публикаций) / Земсков А.И. // Науч. и техн. б-ки. – 2006. – №7. – С. 63-73

  3. Зиновьева Н. Б. Документознавство: Учебно-методическое пособие. – М.: Профиздат, 2000 – 208 с.

  4. Комова М. В. Документознавча термінологія. — Л.: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2003. — 167 с.

  5. Исаев Г.Н., Фрайтаг Ю. Документальные источники научной информации (Теоретические основы): Учеб. пособие. М., 1996.

  6. Кулешов С. Г. Документознавство: Історія. Теоретичні основи. — К., 2000. — 162 с.

  7. Кулешов С. Г. Управлінське документознавство. — К.: ДАКККіМ, 2003. — 58 с.

  8. Кушнаренко Н.Н. Документоведение: Учебник. — 2-е изд., перераб. и доп. — К.: Т-во “Знання”, КОО, 2000.

  9. Отле П. Трактат о документации. Книга о Книге. Теория и практика // Отле П. Библиотека, библиография, документация: Избр. тр. пионера информатики / Поль Отле. - М.: ФАИР-ПРЕСС; Пашков Дом, 2002.

  10. Рейворд У.Б. Универсум информации : Жизнь и деятельность Поля Отле. - М.: Книга, 1976. – 402 с.

  11. Швецова-Водка, Г. М. Документознавство : Навч. посіб. / Г. М. Швецова-Водка. — К. : Знання, 2007. — 398 с. 

  12. Швецова-Водка Г.М. Визначення документа в архівознавстві // Студії з арх. справи та документознавства. – К.: Держкомархів України УНДІАСД, 1999.

  13. Швецова-Водка Г.М. Документ і книга в системі соціальних комунікацій. – Рівне: РДГУ, 2001. – 438 с.

  14. Швецова-Водка Г.М Типологія документа: Навч. посіб. для студ. Ін-тів культури / Рівн. держ.ін-т культури. – К.: Кн. палата України, 1998.

31