Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубіжний документ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
127.49 Кб
Скачать

3.2 Створення електронних бібліотек у різних країнах

США

Америка була першою країною, що спочатку використовувати цифрові технології в бібліотеці. Задовго до появи Інтернет, бібліотека Конгресу створювала колекцію обраних видань, доступних на електронних носіях. Це був проект "Пам'ять Америки", що почався в 1990 році. Метою проекту було створення колекції CD-ROM дисків і поширення їх у 44 школах і бібліотеках країни. Необхідно було з'ясувати, чи представляють інтерес історичні видання з колекцій бібліотеки. Спробний проект, завершений у 1994 році, дозволив зрозуміти, що інтерес до подібним до матеріалів мається і більш того, надходили запити на одержання більш детальної інформації з різних питань.

У грудні 2000 року Конгрес Сполучених Штатів видав закон (Publіc Law 10б-554) про визнання важливості збереження матеріалів у цифровому форматі для майбутніх поколінь. Головною задачею бібліотек Америки було зробити свої ресурси доступними для американського народу, а так само підтримувати і зберігати світову колекцію знань для майбутніх поколінь.

Франція

"Галіка" - це експериментальний сервер, що забезпечує доступ до цифрових колекцій національної бібліотеки Франції і містить цифрові версії форматів друкованих видань, фотографії, анімації і звук. Матеріали XIX століття були обрані для проведення експерименту. З тридцяти мільйонів цифрових сторінок матеріалів національної бібліотеки Франції Галіка в даний момент надає доступ до двох мільйонів сторінок. Класична Галіка буде довідковим джерелом для дослідників і запропонує більше цифрових документів і зображень літературних творів великих французьких письменників.

Німеччина

"Глобал Інфо" - проект цифрових бібліотек Німеччини, який був запущений у 1998 році. На відміну від американського проекту цифрових бібліотек німецький проект заснований на наступному співробітництві з університетами, видавництвами, книжковими дистриб’юторами, інформаційними центрами і науковими суспільствами, а також науковими і дослідницькими бібліотеками. Його ціль забезпечити ефективний доступ до всесвітньої інформації прямо з робочого місця вченого, тим самим, стимулюючи обмін інформацією і спілкування в науковому співтоваристві.

Англія

Метою програми "Цифрова бібліотека" в Англії є надання цифрової інформації, що включає різні колекції Британської бібліотеки й організація доступу до цих видань з будь-якого куточка земної кулі. Суть ідеї в тім, що цифрові видання скоріше доповнять традиційні, ніж замінять цілком. Надаючи вилучений доступ до своїх видань, бібліотека сподівається розширити своє коло користувачів. Цифрова колекція Британської бібліотеки будується трьома основними способами:

- шляхом перекладу існуючих матеріалів (древніх манускриптів, наприклад, історична Магна Карта і древньоанглійська поема Біовульф) бібліотеки в цифровий формат;

- шляхом придбання видань у цифровому форматі (СІЗ-ІЮМ диски, звукозаписи);

- шляхом одержання екземплярів видань, опублікованих у Великобританії.

Іспанія

Цифровий проект за назвою "Меморія Хіспаніка" був здійснений у національній бібліотеці Іспанії. Як і у Франції, іспанський проект, містить у собі переклад унікальних робіт, рідких книг у цифровий формат. Відскановані обкладинки видань, що супроводжується бібліографічним описом, ввійдуть у базу даних Аріадна національної бібліотеки Іспанії. Пізніше доступ до цієї бази даних буде можливий через Інтернет. Мета проекту - знайти найкращі способи збереження національного надбання країни і познайомити світ з іспанською літературою через відкриття доступу до цифрових документів.

Ще один проект, здійснюваний національною бібліотекою Іспанії містить у собі переклад класичної літератури й основних видань по історії Іспанії в цифровий формат. Проект складається з двох ступіней:

- перша ступінь створення ресурсу загальної інформації - різних бібліографій і архівів;

- друга ступінь - створення цифрових видань по архітектурі, медицині, генеалогії, конституційного законодавства, історії літератури Піренейського півострова.

Проекти по створенню цифрових бібліотек були також запущені в п'ятьох північних країнах (Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії і Швеції).

У Данії 12 великих і 200 бібліотек середнього розміру стали електронними. У Фінляндії проект був підтриманий Міністерством утворення в 2000 році в підтримку вищого утворення і проведення науково-дослідних робіт у країні. У Швеції метою проекту "Рунберг" є публікація електронних видань старих книг зі Швеції й інших нордичеських країн. Каталог нордичеської літератури нараховує більш 200 найменувань, більшість з яких шведською мовою.