Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СР Психологія ХТ ММ 2014 .doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Модуль 2. Роль творчого художнього сприймання у творчому самовираженні Семінарське заняття 2

1. «Стимуляція творчого самовираження організованим сприйманням»: 1. “Позитивні” і “негативні” ефекти різних видів творчої діяльності на емоційний стан і працездатність людини. 2. “Фізіологічний”, “емоційний”, “символічний” рівень аудіального та візуального сприйняття витворів мистецтва. 3. Місце різних видів художньої творчості в структурі дозвіллєвих інтересів населення та у системі розвитку творчого потенціалу особистості. 4.“Фізіологічний”, «сюжетний”, “символічний” (“художній”) рівень сприйняття творів художньої діяльності. 5. Прояви синестезії в творчості.

2. «Музика ( або Колір та форма, Запах, Звук, Ритм, Тіло тощо) як символ в образі світу». 1. Образ як “перцептивне висловлення” про світ. 2. Інтерпретації кольору в мистецтві. 3. Спектр реакцій на звук (або колір, запах тощо): фізіологічних, емоційних, поведінкових, інтелектуальних і т. і. 4. Психологічна (семантична) структура музичного (колірного) образа. 5. Семантичні проекції музики (кольору, запаху) в різних категоріальних контекстах: 1) в імпресивному аспекті: зв'язок звуку (кольору, запаху) з різними перцептивними модальностями: смаком, кольором, тактильними відчуттями, сприйняттям простору і руху; індукція кольором характерного психологічного стану; вплив психологічного (емоційного) стану на характерну зміну колориту сприйманого образа; зв'язок сприймання кольору зі стійкими особливостями особистості; 2) в експресивному аспекті – використання кольорів як засобів вираження ставлень і самоставлення, тобто як відображення, “візуалізації”, емоцій у свідомості; 3) закономірності переваги кольорів у залежності від психологічного стану, як одного з кардинальних феноменів взаємодії людини з Кольором.

3.«Поняття краси в мистецтві та оточуючому світі». 1. Підходи до визначення поняття «краса». 2. Розбіжність та подібність поняття краси в мистецтві та побуті. 3. Власне поняття прекрасного та досконалого. 4. Краса – «страшна сила».

Завдання для самостійної роботи

  1. Описати власні «еталони» краси жіночої, чоловічою, архітектурної, в дизайні службового приміщення, в одязі, в зачісці.

  2. Підібрати коротку музичну фразу чи музикальний епізод; такий, який відповідає власному настрою або найбільш повно розкриває власні преференції щодо музики.

  3. Стисло охарактеризувати індивідуальні особливості створення сенсорного образу.

  4. Підготувати на аркуші формату А-4 рекламу власного улюбленого запаху (не парфумів чи ефірних масел), в якій обов’язково буде малюнок аромату та упаковки, його характеристика, показання, протипоказання (де, кому, коли, для чого, після чого, перед чим…).

  5. Скласти список витворів мистецтва (мінімум 10), які позитивно вплинули на ваш психоемоційний стан.

  6. Охарактеризувати 10 найвидатніших з власної точки зору витворів мистецтва.

  7. Записати 10 запитань, відповіді на які допомогли б Вам у професійній діяльності..

  8. Вивести власні категорії, характеристики які пояснять власне розуміння досконалого у мистецтві.

  9. Обрати малюнок, репродукцію картини або фотографію, яка позитивно впливає на вас. Свій вибір пояснити.

  10. Доповідь, в якій стисло написати, про що ви дізналися з курсу «Психологія художньої творчості», чого не вистачило.

  11. Написати реферат за темою:

  • Психологічні особливості впливу кольору на людину.

  • Психологічні особливості впливу музики на людину.

  • Символічність в образотворчому мистецтві.

  • Символічність танцю.

  • Психологічні особливості портрету в різних історичних епохах.

  • Поняття краси у мистецтві.

  • Роль сенсорно-перцептивних процесів у мистецтві.

  • Психологічна характеристика видатних витворів мистецтва.

  • Роль світогляду митця у його творчості.

  • Засоби розвитку художньої творчості.

  • Перцептивні основи світогляду митця та споживача художньої творчості.

  • Можливості розвитку художньої творчості засобами мистецтва.

  • Психологічний портрет митця.

  • Особливості впливу … ( музичної, хореографічної, художньої тощо) творчості у … (реалізації творчого потенціалу особистості, або на життєдіяльність людини тощо)